20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Ka vdekur ish-këshilltari shtetëror i Gjenevës Guy-Olivier Segond

Ish-këshilltari shtetëror i Gjenevës Guy-Olivier Segond vdiq në moshën 75 vjeç, mësuam të Premten. Ai kishte qenë duke luftuar sëmundjen për disa vjet. Figura e partisë radikale, « GOS », siç u mbiquajt, shënoi Gjenevën, njofton gazeta zvcedrane ne gjuhen shqipe « Ler Canton27.ch »

Guy-Olivier Segond la një gjurmë të qëndrueshme në Gjenevë: ai ishte kryetar i bashkisë së qytetit dhe këshilltar kombëtar, përpara se të bashkohej me Këshillin e Shtetit në 1989. Ai qëndroi në këtë post për dymbëdhjetë vjet. Njoftimi për vdekjen e Guy-Olivier Segond u bë për herë të parë nga ish këshilltari kombëtar socialist i Gjenevës Manuel Tornare, duke thënë trishtimin e tij në Twitter.

Ky i fundit më pas bëri homazhe në një mesazh të dytë për atë që ai tha se e kishte parë deri në korrikun e kaluar « në zyrën e Fondacionit të Grand Théâtre », duke shtuar se ai « kurrë nuk foli për sëmundjen e tij, kurrë nuk foli për sëmundjen e tij. asnjëherë nuk u ankua « . Guy-Olivier Segond ishte gjithashtu një temperament, një kujtesë dhe një mentor.

Në realitet, ekzistonte një karakter i fortë, i përzier me një strateg të frikshëm. Në më shumë se tridhjetë vjet veprimtari, ajo ka shënuar historinë e kantonit. Së pari, tek Ekzekutivi i Qytetit të Gjenevës në 1979, ku radikalizmi i tij i ndriçuar lejoi veçanërisht lindjen e Fabrikës dhe lëvizjen e mbledhjes. Në vitin 1989, ai hyri në Këshillin e Shtetit, pas një detyre në Këshillin Kombëtar. Në tre legjislatura, Guy-Olivier Segond la gjurmët e tij në veprimin shoqëror dhe shëndetin për të cilin ishte përgjegjës: në 1995 ai krijoi HUG siç i njohim ne sot.

Heshtë ai që detyron dorën e Konfederatës dhe lejon qasjen në terapi të trefishtë për njerëzit e infektuar me virusin AIDS. Në vitin 2001, ai u tërhoq nga jeta politike. Por mbetet aktiv, përmes mandateve të ndryshme dhe nuk heziton të komentojë jetën publike, si kohët e fundit në çështjen Maudet.

Guy-Olivier Segond nuk kishte asnjë të barabartë kur bëhet fjalë për të rrëfyer Republikën që ai e dinte si mbrapa dorës, me zërin e tij të njohur. Ai gjithashtu do të ketë ndikuar në Gjenevë përmes personaliteteve që ndihmoi të nisë, siç janë Këshilltarët e Shtetit François Longchamp dhe Pierre Maudet.

Lamutimira  e fundit  Këshillit të Shtetit ndaj Guy-Olivier Segond, gjyqtarit të tij më të vjetër

Në ndërtesën e Force Motrices, 400 të ftuar i japin nderime Këshilltarit Shtetëror Radikal. François Longchamp, i cili ishte dora e tij e djathtë si sekretar i përgjithshëm i departamentit dhe të cilin Guy-Olivier Segond e konsideron pasardhësin e tij, pikturoi një portret duke përshkruar cilësitë e Këshilltarit të Shtetit. “Në dukje, Guy-Olivier Segond nuk është në asnjë mënyrë një politikan i zakonshëm, ai është një artist. Ai është si litari që keni parë në hyrje. Ai bën hapa të vegjël dhe të mëdhenj, të cilët gjithmonë mendohen paraprakisht ”.

Philippe Morel, shefi i Departamentit të Kirurgjisë në Spitalet e Universitetit të Gjenevës, dha një dëshmi për një nga arritjet e mëdha të Guy-Olivier Segond: « Ju jeni në origjinën e Fondit Zviceran të Transplantimit, falë të cilit 3,120 transplantime organesh mund të kryhej. Shumë pacientë kanë përfituar nga veprimi juaj. Ju keni ndikuar në rrjedhën e gjërave ”.

Më vonë, në sajë të tij, magjistrati do t’i drejtohet një të veçantë « familjes anonime e cila, pesëmbëdhjetë vjet më parë, më lejoi të merrja veshkën që më shpëtoi ». Presidenti i Këshillit të Shtetit, Carlo Lamprecht, përshëndeti dhuratën vizionare të homologut të tij duke tradhtuar një indiferencë: « Që nga fillimi i Loft Story, ju na paralajmëruat që Loana do të fitonte dhe se shfaqja do të mundte vlerësime « .

Si përfundim, Guy-Olivier Segond nuk mund të mos ndihmonte por gjuajti një shigjetë në drejtim të Partisë Radikale « që gabimet në të djathtë kanë dalë nga rruga ».

Derniers articles