20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Ramazani ne burgun e Scheveningenit / Nga Haga tregojnë se Thaci, Veseli dhe te tjerët a po agjërojnë…

Hagë, 30 mars -Njerezit, ata te komuniteti muslimanë ne lufte e ne burgje kane mbajtur ramazanin. Edhe në luften e fundit perballe Serbise lufëtarete e UCK-së ne fronte kane mposhtur forcat kriminale te Milloshrvicit, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Meqe ne gjendemi ne muajin Ramazan ne burgun e Haaglanden të Scheveningen-it gjenen mbi 100 te burgosur nga ish-Jugosllavia, ne mesin e tyre edhe muslimanë te cileve nuk ju mohohet te rrespektojne festat apo ritet fetare te reljgionit te cilet ata i takojnë.

Se cfare jete bejne shqiptaret nga Kosova ne muajin Ramazan, zyrtaret nga Haga për gazeten zvicerane ne shqip  Le Canton27.ch ka deklaruar se « për arsye të privatësisë, ne nuk mund të japim informacion mbi aktivitetet specifike të të paraburgosurve. Por, mund t’ju themi se ne përgjithësi, të paraburgosurit mund të tregojnë nëse dëshirojnë të krijojnë kontakte me një këshilltar fetar ose shpirtëror, ose mund t’i bëjnë një kërkesë shefit të Paraburgimit nëse dëshirojnë të marrin pjesë në ndonjë shërbim, takim ose ceremoni të disponueshme të mbajtur në lokalet e paraburgimit… »

Të paraburgosurit gjenden jashta Hagës, në periferi, rrespekivisht në Haaglanden të Scheveningen janë vendosur në mjediset e paraburgimit, të cilat menaxhohen dhe administrohen nga Njësia e Menaxhimit të Paraburgimit (“DMU”) nën autoritetin e Sekretarit.

Mënyra se si administrohen institucionet e paraburgimit pasqyron kërkesat kryesore të trajtimit njerëzor dhe respektimit të dinjitetit njerëzor, sigurisë dhe sigurisë. Rregulloret që rregullojnë objektet e paraburgimit, përfshirë Rregulloren e Paraburgimit, gjenden këtu. Ato janë në përputhje me ligjin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut dhe standardet e pranuara ndërkombëtarisht për trajtimin e personave të privuar nga liria. Në veçanti, ata marrin parasysh Rregullat Minimale Standarde të Kombeve të Bashkuara për Trajtimin e të Burgosurve (“Rregullat Mandela”) dhe Rregullat Evropiane të Burgjeve.

Sipas zyratreve te speciales, në ditë festive, siq po vjen Bajramai, ish-krerët e UÇK-së janë të lirë të komunikojnë dhe ruojne edhe me familjet.

“Të paraburgosurve u ofrohet mundësia të kalojnë kohë së bashku dhe të festojnë festa dhe raste të veçanta në përputhje me rregullat dhe rregulloret e institucionit të paraburgimit. Për sa kohë që është në përputhje me rregullat dhe rregulloret e institucionit të burgut, të paraburgosurit janë kryesisht të lirë të kalojnë bashkë aq kohë sa dëshirojnë”, thuhet në përgjigjet nga zyrtaret e spaciales nga Haga.

Të paraburgosurit mund të komunikojnë ose të marrin vizita nga miqtë dhe familjarët në përputhje me rregullat dhe rregulloret e institucionit të paraburgimit edhe gjatë pushimeve apo festave. E gjithë procedura e qëndrimit në Qendrën e Paraburgimit, është e rregulluar me ligjet e Speciales por edhe rregulloret për të drejtat e njeriut.

“Objektet e paraburgimit drejtohen në përputhje me rregullat dhe rregulloret që janë në përputhje me ligjin ndërkombëtar të të drejtave të njeriut dhe sigurojnë që standardet e pranuara ndërkombëtarisht, për trajtimin e personave të privuar nga liria të respektohen gjatë gjithë kohës”, kane thene zyrtaret e Gjykates spaciale nga Haga për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Derniers articles