0.2 C
Berne
mardi 28/11/2023

Iniciativa e deputetit Skender Salihi në Gjenevë rreth një mocioni për themelimin e një « Force Speciale » kundër drogës « crack » drejtuar autoriteteve kantonale po hasë në përkrahje

Gjenevë, 22 shtator -Ditëve të fundit vërehet nje shqetesim jo vetem tek prinderit, por edhe tek shoqeria jone dhe autoritetet zvicerane, sidomos ne Kantonin e Gjenevës paraqitja e nje llojit te drodës shume te rrezikshme me emrin « crack ».

Për të ndaluar dhe eleminuar këtë lloj droge te rrezikshme qe po godet rininë zvicerane, nje deputet Skender Salihi – MCG (njëherit polic hetuesie) rreth një mocioni drejtuar Parlamentit te kantonit të Gjenevës po hasë ne mirëkupti dhe përkrahje të madhe nga autoritetet kantonale, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch.

Në Gjenevë aktualisht ka 200 konsumatorë te kesaj droge. Po cfare eshte ky lloj i drgoes me emrin « crark » ?

« Mocioni ne fjale ka te beje me rkijimin e një « Force Speciale » (Task Force) kundër drogës « crack » të posaderguar Këshillit të Madh të Republikës dhe Kantonit të Gjenevës ka te beje si mase preventive qe duhet nderrmarur autoritetet kantonale për luftuar drogen « crark »,  me qellim te ruajtjes se te rinjve nga kjo lloj droge qe ven ne rrezik jeten e tyre… » ka thenë sot deputeti Skender Salihi për gazeten zvicerane Le Canton27.ch

Sipas z.Salihi « Lajmet shqetësuese javët e fundit në lidhje me drogen « crark » në Gjenevë na shtyri qe t’ju drejtohemi autoriteteve kantonale pëmes një mocioni  ne mënyrë që të shmangim zgjerimin e përdorimit të drogave të fundit në kanton, me qellim për t’i kontribuar ruajtjes së shëndetit publik dhe kanalizimeve duke pasur parasysh pasojat fatale që mund ter shkaktohen nga kjo lloj i drogës se rrezikshme. Prandaj, ne nga atutoritetet vendore kemi kerkuar urgjent  te nderemere dicka konkrete ne keet drejtim duke filluar me krijimin e nje « Task Force », njësi kjo e forcave tona blu brenda Korpusit të Policisë dedikuar ekskluzivisht kundër perhapjes së drogës « crack » në rugë… »

Duke folur për mocionin ne fjaë z.François Baertschi, kretar i MCG për gazeten zvicerane Le Canton27.ch u shpreh « se jam optimist se edhe eutoritetet tona kantonale, sidomos Këshillit të Madh të Republikës dhe Kantonit të Gjenevës do te gjeje mbeshtetje te inciatives se deputetit tone Skender Salihi, që do te beje dicka konkrete ne këte drejtim, meqe eshte ne favor dhe interes të shëndetit të rinjëve tonë.. »

Për dy vjet droga « crark », e gatshme për t’u përdorur dhe e lirë ka pushtuar Gjenevën. Agresiviteti i konsumatorëve madje e shtyu Quay 9 të mbyllte përkohësisht ato.

Në Gjenevë, konsumi i drogë « crark », shpërtheu pas mbërritjes në vitin 2021 të trafikantëve që shesin doza shumë të vogla me çmime shumë të ulëta. Sipas Daniele Zullino, kreu i Departamentit të Addictology Hug, aktualisht ka 200 konsumatorë.

Në Lozanë, Gjenevë ose Bazel, autoritetet vëzhgojnë një evolucion të ngjashëm me atë të Cyrihut.

Këtë verë nje qender e konsdumatorteve te drogës (« Quai 9 ») ka hequr dorë nga përshëndetja e konsumatorëve të drogës « crark », në ambientet e saj gjatë ditës. Vendimi u mor për të garantuar sigurinë e punonjësve dhe përdoruesve të tjerë.

« Crark » është pluhur kokainë i lagur me ujë dhe i sjellë në një çiban me sode buke. Rezultati është kristale që mblidhen në gurë të bardhë. Konsumatorët i vendosin ato në një gjethe alumini ose në një tub qelqi të cilin e nxehen duke përdorur një çakmak. Kristalet e kokainës pastaj digjen. Resultsfarë rezulton, baza e lirë, është thithur. Djegia prodhon një tingull në formën e një plasaritje. Në anglisht, kjo plasaritje quhet « Crark », nga edhe ju eshte dhënë emrin e kesaj droge të rrezikshme.

Derniers articles

Në Vienë po mbahen punimet e Asamblesë së Përgjithshme të Interpolit – Feston edhe 100-vjetorin e themelimit të saj

Gazetari Nefail Maliqi nga Austria / Nga i derguari yne special ne Asamblene gjenerale te Iterpolit ne Viene Vienē, 27 nentor (Nefail Maliqi) -Organizata më e...

Në Kosovë është hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane. Ne kete evenment, filantropi Lazim Destani bashkon krerët e shtetit e Kosovës me liderët...

Prishtinë, 25 nëntor -Pas aktiviteteve dyditëshe në Samitin e III-të të Diasporës në Tiranë, ne Kosovë eshte hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane...

Cila është historia e vërtetë e BLACK FRIDEY? E premte e zezë”?

Berne, 24 nentor - Black Fridey ka rrënjë më të errëta nga sa mund të imagjinoni. BLACK FRIDEY (E premtja e zezë) jo vetem...

Zvicra dhe Kosova në të njejtin vit (2030) mbajne Lojerat Olimpike

Brrne, 24 nentor -Një “po” e qartë nga Parlamenti Sportin ju dha për Lojërat Olimpike Dimërore 2030 në Zvicër. Ndryshe edhe Kosova pi at...

Tri poezi per Nanën nga poetja e re Ferdane F.Sahiti

Ferdane F. Sahiti A ma ban Hallall oj Nanë Nanë u nisa sot edhe unë nanë u nisa nanë drejt ksaj rruge që kurrë se kam dashtë. Nanë, u nisa...