11.6 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Historike në Zvicer, ne kantonin e Gjenevës fitojne 5 shqiptare, kandidat për deputetë në zgjedhjet parlamentare

Këta jane kandidatet shqiptare qe fituana sot ne zgjedhjet paralamentare ne Kantonin e Gjenevës
Do përkujtuar se ne Kantonin e Gjenevës jane rreth 30 mije shqiptare, kryesiht nga Kosova. Kurse me te drejte vote jane 16.700 albanofonë.
Kantoni i Gjeneves nga zgjedhjet e sotme parlamentare eshte pasuruar edhe me 5 deputete shqiptare,  keta janë Xhevrie Osmani, Leonard Ferati, Sami Gashi, Skender Salihi dhe Arber Jahiu.

Njeri nga kandidatet fitues Lenard Ferati (PS) për gazeten zvicerane Le Canton27.ch ka deklaruar se « kjo fitore e imja dhe kolegeve, kandidateve shqipatare eshte dicka me shume se fitore, eshte nje suksese dhe fitore historike jo vetem ne kantonin tone ne Gjenevë, por edhe në nivel të gjere të Zvcrës, meqe per here e pare ne hisotrrine zgjhdjeve parlamentare ne Zvcer, ne nje kanton fitojne 5 deputete shqiptarë,  perderisa para pesë vitesh kishim vetëm një.

Për fund, kandidatet shqiptare qe fituan per gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch kane premtuar se  do te angazhohemi per nje perspektive dhe integrim me te mirefillte te komunitetit tone ne institiucionet dhe shoqërine zvicerane.
Keshllataret e Shtetit Iministra) Thierri Apotheloz, Pierre Maudet dhe Fabienne Fischer tre fitues ne zugjedhjet e sotme ne Gjenevë:  Shqiptarët e kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasador te vendit te tyre
Tre kandidatet qe siguruar te jene për pese vjetet e ardhshme Keshilltar te Shtetiti (mionistra) te Qeverise se Gjeenevës (Thierri Apotheloz, Fabienne Fischer dhe Pierre Maudet)  pëdr gazeten zvicerane Le Canton27.ch, duke uruar kandidatet shqipre pere fitore  kane thëne se « komuniteti shqiptarë ne kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasadorë të vendit të tyre. Pë rkete deshmon edhe dita e sotme te cilet korrin nje fuitore histroike ne zgjedhjet ne Zvicer, duke fituar pese ulese ne parlamanetin tone.. »
«Çdo komunitet sjell në Gjenevë, sikur edhe shqiptaret, dinamizmin e tyre dhe ky diversitet kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në prosperitetin e ekonomisë sonë lokale, si dhe në pasurinë kulturore të Gjenevës… », ka thëne z.Apotheloz.
Rezultatet e para të fituesve te zgjedhjeve parlamentare ne Kantonin e Gjeneves sipas KQZ  ne Gjenevë janë: 1.Fontanet PLR, 2.Apothéloz (PS) 3. Hitpold (PLR), 4.Hodgers (PS), 5. Maudet LJS, 6. Fischer (Verts) 7. Kast (PS). Siq po shifet nga emrta, qeveria e re me deputete ne kantonin e Gjenves do te udhehqin per pese vite rresh fytra e te reja nga politika zvicerane.

Derniers articles