17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Kolegja shqiptare nga tv gjerman ZDF Arta Ramadani për rolin e gruas në Kosovë

Bernë, 17 tetopr -Arta Ramadani ishte dymbëdhjetë vjeç kur erdhi në Manheim me familjen nga Kosova. Babai i saj ishte një aktivist dhe mori azil politik në Baden-Württemberg, sjrkuan swr.de, duke shtuar se ajo ka studiuar etnologji, media dhe shkenca komunikimi në Mannheim, Heidelberg dhe Boston. Sot ajo punon si reportere televizive për ZDF, transmetn gazeta zvcerane ne shqip Le Canton27.ch

Arta Ramadani ishte dymbëdhjetë vjeç kur erdhi në Manheim me familjen nga Kosova. Babai i saj ishte një aktivist dhe mori azil politik në Baden-Württemberg.

“U ndjeva i mirëpritur në Gjermani. Ishte gjithashtu një humor i mirëpritur. Nuk mund të them se jam ndjerë i çuditshëm këtu. Përkundrazi: takuam shumë njerëz që na ndihmuan, që na dhanë dorën.»
Arta Ramadani në një intervistë për Deutschlandfunk Kultur në maj 2019

Arta Ramadani ka studiuar etnologji, media dhe shkenca komunikimi në Mannheim, Heidelberg dhe Boston. Sot ajo punon si reportere televizive për ZDF.

Receta gatimi në shtëpi

Historia e saj i dha formë asaj. Në librin e saj “Bukë, kripë dhe zemër” ajo ndërthur receta familjare nga Kosova. Ajo ua ka kushtuar librin gjysheve të saj, duke e bërë atë një lloj deklarate dashurie për kuzhinën kosovare të gjyshes.

Thyerja e modeleve, sepse « gatimi konsiderohet jo burrërore »

Ajo shkruan edhe për tabutë që ekzistojnë edhe sot për gratë në Kosovë. Për shoqëritë patriarkale në të cilat konsiderohet jo burrërore të gatuash dhe të piqësh dhe se si migrimi e ndihmoi familjen e saj të depërtonte në modelet tipike të rolit.

Derniers articles