24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Emma Bonino dje mbështeti një gazetar shqiptar në OKB, sot po mbështet një tjetër shqiptar nga Medvegja, kandidatë për deputet në PE-Strasbourg

Emma Bonino ne fushatë me kandidatin shiptar Muharrem Salihun për deputet në PE-Strasbourg dhe redaktorin e gazetes zvicerane Le Canton27.ch 

Gjenevë, 19 maj -Paralmenti Evrpian ne prag te zgjedhjeve per eurodeputerë. Numri i deputetëve rivlerësohet para çdo rinovimi të Parlamentit Evropian. I fiksuar në 705 pas Brexit, numri i eurodeputetëve sivjet do jet në 720 për zgjedhjet evropiane në qershor 2024. Për dallim nga vitet e meparshme ka gjasa të medha që sivjet për herë të parë ne mesin e 720 deputetëve evropiane te jete edhe nje shqiptarë. Eshte ky Muharrem Salihu nga Medvegja, një veprimtar i shquar i ceshtjes kombëtare dhe avancimit të proceseve demokratike në Itali i cili qe prej dy deceniesh jeton dhe vepron si biznesen injohur dhe i suksesshëm ne Venezzia te Italisë, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Historike: Muharrem Salihu, shqiptari i pari dhe i vetmi si kandidat nga Italia për deputetë ne Parlamentin Evropian! 

Parlamenti Evropian është i vetmi institucion evropian i zgjedhur drejtpërdrejt dhe anëtarët e tij përfaqësojnë qytetarët e BE-së. . Pra nga data 6 deri më 9 qershor rreth 400 milionë qytetarë europianë do të thirren në qendrat e votimit për të rinovuar Parlamentin Europian (i quajtur edhe « Parlamenti Europian » ose « Eurodhoma »), një nga institucionet më të rëndësishme të Bashkimit Europian. Në Itali zgjedhjet europiane do të mbahen të shtunën më 8 dhe të dielën 9 qershor.

Numri i deputetëve të dërguar në Bruksel nga shtetet anëtare varet nga popullsia e tyre. Ky proporcionalitet quhet degresiv: shtetet më pak të populluara kanë një numër vendesh që popullsia e tyre nuk do t’i lejonte t’i zinin.

Çdo shtet anëtar përfaqësohet në bazë të popullsisë së tij dhe ka të drejtë për të paktën gjashtë vende: ky është rasti i vendeve më pak të populluara të BE-së si Malta, Qiproja dhe Luksemburgu. Numri maksimal i eurodeputetëve të kualifikuar është 96, që korrespondon me vendet e mbajtura nga Gjermania.

Italia është vendi i tretë më i përfaqësuar në Parlamentin Evropian, me 76 vende, pas Gjermanisë dhe Francës (79), dhe përpara Spanjës (59). Pas zgjedhjeve të qershorit, numri i eurodeputetëve do të rritet në 720, për të pasqyruar ndryshimet demografike të viteve të fundit.

Megjithatë, Italia nuk do të përfitojë nga kjo rritje, e cila do të zgjedhë sërish 76 përfaqësues (Franca, Spanja dhe Holanda, megjithatë, do të kenë nga dy deputetë më shumë).

Ema Bonnino dje mbështeti gazetarin nga Presheva në OKB, sot po mbështet një tjetër shqiptar nga Medvegja, kandidatë për deputet në PE-Strasbourg – Le Canton 27 le Journal Suisse Albanais en Suisse

Emma Bonino me kend ka bashkepunuar, atij i ka sjellur fat, suksese deh fitore! Ajo para lufte kishte bashkepunuar me presidentit histroik dhe arkitektin e pamvaresise se Kosovës Ibrahim Rugova, mbeshtetje kjo e cila u kurorezua me fitore-pamavresi. Po ashtu dje (gjat viteve 1999) mbështeti gazetarin e njohur Nefail Maliqin nga Presheva i cili ishte gazetari i parë dhe i vetëm në seline e OKB-së i cili atëbote roportonte për Duetsche Welle, BBC, TCH dhe Bota sot, që aktualisht drejton gazeten zvicerane Le Canton27.ch, ndersa  sot politikanja e njohur italiane Emma Bonino po mbështet një tjetër shqiptar nga Medvegja, kandidatin Muharrem Salihun për deputet në Parlamentin Evropian në Strasbourg.

Për dallim nga vitet e meparshme ka gjasa të medha që sivjet për herë të parë ne mesin e 720 deputetëve evropiane do ketë risi, meqë aty do jete edhe një kandidat shqiptar që ka shumë gjasa te fitojë. Eshte ky Muharrem Salihu nga Medvegja, një veprimtar i shquar i ceshtjes kombëtare dhe avancimit të proceseve demokratike në Itali i cili qe prej dy deceniesh jeton dhe vepron si biznesen i njohur dhe i suksesshëm ne Venezzia te Italisë, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

« Po eshte fakt se ne mesin e kandidateve italian, evorpian jam ik vetmi shptraë. Por, meqe konkirtrenc a eshtee madhe dhe po zhvllohet nje fushate dinamike, kjo mavret edhe gatishmeria dhe vullneti i shqiptareve për t eme votuar. Deri tash punet jane duke shrkuar mirë ku kam hasur mbeshteje jo vetme ngas bashkeokmabsit e mir nga fgjtha trojet tona, por edhe nga shume miqe e qyetetarë italianë dhe te huam tjere të jetojne në Itali… » ka deklaruar sot pë rgazeten zvcerane  Le Canton27.ch Muaharrem Salihu nga Medvegja, kandidat i vetëm shqiptar ne zgjedhjet e 6-9 qershorit te ketij viti për deputet te rinje ne Parlamentin Evropian ne Strasbourg.

Eshte ky Muharrem Salihu nga Medvegja, një veprimtar i shquar i ceshtje skombëtare dhe procesve demokratike në Itali i cili që prej dy deceniesh jeton dhe vepron si buznemsen  i njohur ne Venezzia te Italisë, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Muharrem Salihu, biznesmeni i njohur me origjinë shqiptare do të kandidojë për eurodeptet në zgjedhjet e ardhshme europiane, ndërsa së fundi ka marrë mbështetje edhe nga Emma Bonino, një figurë e njohur në politikën evropiane.

Bonino ka mbështetur fuqishëm Salihun në garën për Parlamentin Evropian Romë. Sot në kryeqytetin italian, Muharrem Salihu, ishte së bashku me mikeshën e tij Emma Bonino një kampione e kahershme e të drejtave të njeriut dhe barazisë në Evropë e cila ka shërbyer edhe si ministre e Jashtme e Italisë dhe eurodeputete.

 

 

Derniers articles