24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicra në takimin e Ministrave të Shteteve Shengen / Serbia një korridor i preferuar i emigrantëve lilegal drejt vendeve te BE-së

Bern, 14 tetor -Këshilltarja Federale Karin Keller-Sutter mori pjesë në takimin e Ministrave të Brendshëm të Shteteve Shengen më 14 tetor 2022 në Luksemburg. Sot, disa vende të rajonit, veçanërisht Serbia, janë bërë pikënisja për shumë emigrantë që mund të udhëtojnë pa viza në këto vende. Zvicra është gjithashtu e ndikuar fuqishëm nga këto lëvizje migratore, duke regjistruar deri në 1100 përgjime në javë në kufirin lindor, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton2.7.ch 

Diskutimet u fokusuan në situatën e sigurisë dhe migracionit në lidhje me luftën në Ukrainë dhe mbi migrimin e parregullt përmes rrugës ballkanike. Kreu i Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP) u lut për një koordinim të ngushtë midis shteteve partnere evropiane.

Lufta kundër migrimit të parregullt përmes rrugës ballkanike

Këshilltari Federal u shpreh i kënaqur që problemi i migrimit të parregullt po diskutohej më në fund në nivel politik, duke insistuar, gjatë drekës së punës, në nevojën për të vepruar në mënyrë efektive. Disa vende të interesuara kishin ndërhyrë pranë Komisionit të BE-së dhe Presidencës Çeke për ta vendosur këtë çështje në rend dite.

Objektivi kryesor është arritja e harmonizimit të politikave kombëtare të vizave në Ballkanin Perëndimor. “Vendet në rajon nuk mund të kenë një politikë vizash që i çon ato në një qendër për imigracionin e paligjshëm në portat e zonës Shengen”, shpjegoi kreu i DFJP. Komisioni ka folur veçanërisht me Serbinë në mënyrë që ajo të pezullojë deri në fund të vitit përjashtimin nga kërkesa për viza që gëzojnë disa shtete. Zonja Keller-Sutter informoi homologët e saj për planin e veprimit të negociuar në fund të shtatorit nga Zvicra dhe Austria për të luftuar migrimin e parregullt.

Ballkani Perëndimor ka qenë tradicionalisht një korridor i rëndësishëm tranziti për të hyrë në BE

Megjithatë, sot, disa vende të rajonit, veçanërisht Serbia, janë bërë pikënisja për shumë emigrantë që mund të udhëtojnë pa viza në këto vende. Numri i hyrjeve të paligjshme në shtetet evropiane që kufizojnë Ballkanin Perëndimor është rritur ndjeshëm gjatë muajve të fundit. Zvicra është gjithashtu e ndikuar fuqishëm nga këto lëvizje migratore, duke regjistruar deri në 1100 përgjime në javë në kufirin lindor.

Zvicra është integruar në sistemin evropian të menaxhimit të krizave

Tema tjetër në agjendën e takimit të ministrave ishte lufta në Ukrainë dhe pasojat e saj. Pritja e njerëzve që ikin nga luftimet dhe rritja e përgjithshme e numrit të kërkesave për azil paraqet një numër të madh të shteteve evropiane me sfida të mëdha. Vazhdimi i luftimeve, por edhe problemet e furnizimit, në veçanti me energjinë, do të kenë një ndikim vendimtar në lëvizjet e fluturimeve nga Ukraina në Evropë gjatë muajve të dimrit. Zvicra po kontribuon me 2.8 milionë CHF për sigurimin e strehimoreve rezistente ndaj të ftohtit dhe motit.

Këshilltari Federal falënderoi Presidencën Çeke të Këshillit Evropian për përfshirjen e Zvicrës në sistemin e menaxhimit të krizave të BE-së dhe përshëndeti faktin që po shfaqet një zgjidhje për lidhjen, ndoshta në fillim të vitit 2023, nga Zvicra në Platformën e Përbashkët të Regjistrimit të Refugjatëve. Kjo bazë të dhënash bën të mundur që të kontrollohet nëse personat që kanë ikur nga Ukraina janë të regjistruar në disa vende dhe marrin pa të drejtë përfitime të shumta.

Ministrat diskutuan gjithashtu çështje të sigurisë në lidhje me luftën në Ukrainë, në veçanti trafikimin e qenieve njerëzore, ekstremizmin politik, kërcënimet hibride, dezinformimin dhe tregtinë e paligjshme të armëve të zjarrit nga zonat e konfliktit.

Zvicra mbështet përpjekjet e shtuara të BE-së për të luftuar trafikun e armëve. Bashkëpunimi i ngushtë, për shembull brenda kornizës së Europolit, është qasja më e mirë për të trajtuar kërcënimet që ky konflikt paraqet për sigurinë e brendshme, tha zonja Keller-Sutter, duke kujtuar rëndësinë e mbrojtjes së kufijve të jashtëm të Shengenit për të parandaluar kriminelët dhe terroristët e mundshëm. nga rrëshqitja nëpër fluksin e refugjatëve.

Bisedime dypalëshe për migracionin dhe Ukrainën

Zonja Keller-Sutter pati mundësinë, në margjinat e takimit, të takohej me Komisioneren Evropiane për Çështjet e Brendshme, Ylva Johansson. Ata folën për dëshirueshmërinë e një qasjeje të koordinuar drejt riintegrimit të plotë të Greqisë në sistemin e Dublinit. Me Ministren e Brendshme të Lituanisë, Agne Bilotaitė, Këshilltari Federal diskutoi pasojat e luftës në Ukrainë, veçanërisht sigurinë në kufijtë e jashtëm dhe problemin e akomodimit me afrimin e dimrit. Diskutimet u zhvilluan edhe me Ministren e Brendshme gjermane Nancy Faeser dhe ministrin e Brendshëm austriak Gerhard Karner.

Përpara takimit, kreu i FDJP-së dhe ministri grek i imigracionit dhe azilit, Notis Mitarachi, nënshkruan një marrëveshje për zbatimin e kredisë kornizë për migracionin e parashikuar në kontributin e dytë të Zvicrës. Me këtë kontribut të dytë, Zvicra do të ofrojë ndihmë edhe për vendet e BE-së të ekspozuara ndaj presionit veçanërisht të fortë migrator. Qëllimi është forcimi i sigurisë në kufijtë e jashtëm të BE-së. Shuma e akorduar nga Zvicra për të mbështetur projektet dhe programet në fushën e migracionit në Greqi do të arrijë në 40 milionë franga. Një bashkëpunim i ngjashëm është në përgatitje me Qipron dhe Italinë.

Derniers articles