24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicër, Votat federale: Iniciativa e përgjegjshme e biznesit refuzohet pavarësisht PO-së popullore. Ja arësyet..

Bernë, 29 Nnetor –Qytetarët zviceranë sot permes nje referendumi kanë votuar dy tema: Nisma popullore “Kompanitë e përgjegjshme dhe për të mbrojtur njerëzit dhe mjedisin » si dhe Nisma popullore “Për ndalimin e financimit të prodhuesve të materialit të luftës”, raporton gazeta zvicerane ne gjuihen shipe « Le Canton27.ch »

Zviceranët kundërshtuan këtë të Dielë iniciativën për materialin e luftës dhe atë për kompanitë përgjegjëse. Pika e plotë për votat e tjera komunale dhe kantonale të ditës. Dita e votimit më 29 nëntor përfshinte vetëm dy tema federale. Ndërsa zviceranët i kanë thënë qartë « jo » iniciativës materiale të luftës, loja ka qenë shumë më e pavendosur me nismën « përgjegjëse shumëkombëshe ». Teksti që donte të vendoste rregulla të rrepta për kompanitë fitoi 50.7% të « po » në kutinë e votimit, por ai u refuzua nga më shumë se gjysma e kantoneve.

Zvicër: Dështojnë të dy iniciativat

Të dy nismat « për biznesin e përgjegjshëm » dhe « kundër tregtisë së luftës » nuk u mobilizuan më shumë se zakonisht të Dielën. Pjesëmarrja ishte rreth 46%, një rezultat mesatar. Rigjallëroni rezultatet e drejtpërdrejta duke klikuar këtu Nisma e Përgjegjshme e Biznesit Nisma « shumëkombëshe të përgjegjshme » ka vuajtur nga rregulli i shumicës së dyfishtë. Përkundër 50.7% të « po », teksti i cili donte të vendoste rregulla të rrepta për kompanitë u refuzua nga më shumë se gjysma e kantoneve.

Në fund, rreth 1.299 milion njerëz futën një « po » në kutinë e votimit. Rreth 1.261 milion njerëz votuan « jo ». Iniciativa e Materialeve të Luftës Prodhuesit e materialit të luftës nuk do të shohin që burimi i tyre i financimit zvogëlohet. Njerëzit të Dielën hodhën poshtë iniciativën « Kundër Luftës së Tregtisë » me 57.45%.

Votimi u shënua nga një ndarje Röstigraben dhe një ndarje qytet-fshat. Vetëm katër kantone, përfshirë tre në Zvicrën frëngjishtfolëse, votuan për tekstin. Kantoni urban i Basel-City ishte më entuziasti me 57.92% « po ». Jura ndjek me 55.01%, përpara Gjenevës (53.12%) dhe Neuchâtel (52.57%). Vaud refuzon shërbimin e buzëve të iniciativës (50.79%).

Reagimi i Këshillit Federal

Pas kësaj fitore të dyfishtë të Këshillit Federal të Dielën, tani jemi duke pritur konferencën për shtyp të qeverisë

Votat kantonale në Zvicrën frëngjishtfolëse

Gjeneva do të rivendosë të drejtat politike për gati 1,200 njerëz të vendosur nën kuratorinë dhe që konsiderohen të paaftë për t’u dalluar.

Gjenevët pranuan të Dielën një ndryshim kushtetues që e bën kantonin një pionier në Zvicër në këtë zonë. Një nga kompanitë kryesore të riciklimit të mbetjeve të ndërtimit në kantonin e Gjenevës do të duhet të ndërpresë aktivitetet e saj industriale në Avusy (GE). Gjenevët refuzuan të Dielën të ulnin gradën e tokës bujqësore në të cilën operon kjo kompani pa autorizim. 

Po në Zvicrën gjermanishtfolëse

Bizneset në Bazel-Country më seriozisht të prekura nga kriza e koronavirusit do të jenë në gjendje të marrin një ulje të qirasë. Qytetarët pranuan të Dielën një ligj të ri i cili parashikon, me kusht, që kantoni të mbështesë një të tretën e qirasë. St-Gallois miratoi shumë qartë të Dielën një program mbështetje për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme (NVM) të prekura nga kriza e koronavirusit. Ata kështu pranuan ligjin që rezulton nga urdhri urgjent i lëshuar nga qeveria në Prill. Qeveria e Ugandës tani mund të nxjerrë dekrete urgjente në rast krize. Qytetarët e Kantonit të Urit pranuan qartë një artikull të ri kushtetues të Dielën.

Derniers articles