24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicra është barrikadë para kërcënimit terrorist

Bernë, 1 qershor -Kampionati Evropian i Futbollit në Gjermani, Lojërat Olimpike në Francë dhe Samiti i Bürgenstock i shtynë autoritetet të forcojnë kufijtë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve per cështje sigurie nga Berna.

Ndërsa Shteti Islamik ka thirrur për të kryer sulme kundër këtyre demonstratave sportive, Shërbimet Zvicerane dhe të Inteligjencës së Jashtme e konsiderojnë kërcënimin e lartë terrorist. Edhe nëse Zvicra nuk është aq e ekspozuar drejtpërdrejt sa dy fqinjët e saj, demonstrimet publike të organizuara në tokën zvicerane në lidhje me këto gara, siç janë parashikimet publike, gjithashtu mund të jenë objektivi i sulmeve, tha qeveria në një njoftim për shtyp.

Pavarësisht nëse është Kampionati Evropian i Futbollit, i cili zhvillohet nga 14 qershori deri më 14 korrik në Gjermani, apo Lojërat Olimpike Verore, e cila do të galvanizojë Parisin nga 26 korriku deri në 8 shtator 2024, Zvicra do të jetë shumë afër dy ngjarjeve të mëdha verore . Një situatë që e shtyn Këshillin Federal të forcojë në mënyrë drastike sigurinë. Në fjalë: Kërcënimi terrorist.

« Organizata e Shtetit Islamik ka thirrur për të kryer sulme kundër këtyre demonstratave sportive, » shkroi qeveria. Shërbimet e Inteligjencës Zvicerane dhe të Huaja e konsiderojnë kërcënimin e lartë terrorist. Edhe nëse Zvicra nuk është aq e ekspozuar sa dy fqinjët e saj, ngjarjet publike të organizuara në tokën zvicerane në lidhje me këto gara, siç janë parashikimet publike, gjithashtu mund të jenë objektivi i sulmeve.  »

Gjithashtu për Bürgstock
Por kjo nuk është e gjitha. Një tjetër ngjarje e madhe mund të synohet në Zvicër këtë herë: Konferenca për Paqen në Ukrainë e cila do të zhvillohet në Bürgenstock (NW) në të njëjtën periudhë.

Dhe të theksohet se Konferenca për Paqen në Ukrainë, e cila zhvillohet në Bürgenstock në të njëjtën periudhë, është gjithashtu një ngjarje kryesore që mund të synohet.

Përballë kësaj situate, Këshilli Federal ka vendosur të forcojë kontrollet kufitare zvicerane nga qershori dhe deri më 8 shtator 2024. « Këto do të synohen kontrolle mbi luftën kundër terrorizmit, bazuar në një analizë rreziqet specifikojnë autoritetet. Kontrollet e mallrave dhe njerëzve do të intensifikohen në pikat e kryqëzimit kufitar të Nervelessness dhe në zonat kufitare.  » Sidoqoftë, Këshilli Federal nënvizon, « se nuk është një rikuperim zyrtar i kontrolleve të kufirit brenda, por një forcim i kontrolleve të dhëna në sistemin aktual doganor të aplikuar në kufi dhe në zonën kufitare ».

Përveç forcimit të kontrolleve, Zvicra gjithashtu ka ndaluar një seri masash shtesë. Autoritetet kompetente në çështjet e sigurisë bashkëpunojnë ngushtë në nivelin ndërkombëtar, por edhe ndërkombëtar. Oficerët e specializuar të policisë do të shkëputen për të dhënë një dorë për autoritetet gjermane dhe franceze.

Derniers articles