22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Zvicra dhe koronavirusi: 33.386 raste të reja janë regjistruar, kurse 18 të vdekur

Bernë, 5 shkuRt -Mbi 33.300 persona të rinj rezultuan pozitivë, 167 shtrime në spital dhe 18 vdekje u regjistruan në Zvicër dhe Lihtenshtajn, sipas vlerësimit të komunikuar sot nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (OFSP) për pandeminë. Numri i rasteve ka rënë në krahasim me të premten e kaluar (39,769) si dhe shtrimet në spital (176), por numri i vdekjeve është rritur (14). Në 24 orët e fundit janë kryer 98,858 teste dhe shkalla e pozitivitetit për testet PCR është 41% (36.3% për testet e shpejta të antigjenit), njfotn gazeta zvcerane ne shqip Le Canton.ch duke ju referuar Ministrise se shendetesisë (OFSP) ne Bernë

Shkalla e zënies së njësive të kujdesit intensiv është 78.9%: 22.7% pacientë me Covid dhe 56.2% jo-Covid. Ka gjithashtu më shumë se 150,000 njerëz pa kontakt: 126,935 në izolim dhe 28,109 në karantinë.

Tani ka 5,275 raste për 100,000 banorë gjatë katërmbëdhjetë ditëve të fundit. Sa i përket shkallës së riprodhimit (R) të publikuar sot nga FOPH, është 0.97. Në Zvicrën frëngjisht-folëse është 0,91 në Valais, 1,08 në Jura, 0,88 në Gjenevë, 0,95 në kantonin Vaud, 0,98 në Fribourg dhe 1,02 në Neuchâtel.

Në total, që nga fillimi i pandemisë, Zvicra tani ka numëruar 12,440 vdekje, 43,979 shtrime në spital dhe 2,364,454 persona që rezultuan pozitivë për koronavirus.

Me 5,275 raste për 100,000 banorë (5,123 të premten e kaluar), shkalla e incidencës katërmbëdhjetëditore në Zvicër është më e lartë se ajo e shumicës së fqinjëve tanë, sipas shifrave të OBSH: Gjermania (2,528), Austria (4779) dhe Italia (3381). Megjithatë, incidenca është më e lartë në Francë: 6978.

Zvicra tani ka 68.38% të popullsisë së saj të vaksinuar plotësisht (77.75% nëse numërohen vetëm ata mbi 12 vjeç) dhe 1.67% pjesërisht. Në kantonet frëngjishtfolëse, është 70,8% e njerëzve të vaksinuar plotësisht (2,97% pjesërisht) në Neuchâtel, 69,7% (1,05%) në kantonin Vaud, 68,9% (1,1 %) në Fribourg, 68,76% (2,07%) në Gjenevë, 65,51% (4,19%) në Valais dhe 63,83% (3,12%) në Jura.

39.99% e popullsisë mori një dozë përforcuese. Kjo përqindje është 74,72% në mesin e atyre të moshës 65 vjeç e lart.

Derniers articles