25.5 C
Berne
mardi 23/07/2024

Zvicra 60 vjet angazhim për një botë në ndryshim. Promovuese e paqes, stabilitetit dhe zhvillimit.

Bernë, 8 prill -Lufta kundër varfërisë dhe urisë, ndihma humanitare, promovimi dhe trajnimi shëndetësor, zhvillimi ekonomik dhe sfidat globale: këto janë disa nga fushat e shumta në të cilat është përfshirë bashkëpunimi ndërkombëtar (IC) i Zvicrës gjatë 60 viteve të ekzistencës së saj. Zvicra gjashte deceniet e fundit ishte promovuese e paqes, stablitetit por edhe ezhvillimit ekoniomik.  Keshtu, vetem ne Shqiperi dhe Kosovë Berna investoi rreth një miliardë CHF, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

DDC: Në Shqiperi dhe Kosovë, Berna investoi rreth 1 miliardë CHF

Sfidat e panumërta që shënjojnë historinë e saj kërkojnë një aftësi për t’u përshtatur dhe një frymë të rinovuar vazhdimisht.

Megjithë përparimet e shumta të bëra, IC sot përballet me sfida globale që janë sa të ndryshme aq edhe komplekse: pabarazitë në rritje, ndryshimet klimatike, shfaqja e konflikteve të reja, rritja e autoritarizmit, dhuna me bazë gjinore, diskriminimi, dobësimi i të drejtave të njeriut. burrë, etj.

Pandemia e COVID-19 po i përkeqëson më tej të gjitha këto sfida dhe po rrezikon arritjen e objektivave të Agjendës së OKB-së 2023, të cilat megjithatë mbështeten unanimisht nga komuniteti ndërkombëtar.

Zvicra, për Kosovën dhuroi mbi 500 milionë CHF për integrime evropiane dhe zhvllim të vendit

“Rreth 200,000 njerëz me origjinë kosovare jetojnë në Zvicër dhe kontribuojnë në mënyrë aktive në ekonomi, kulturë dhe politikë në vendin tonë. Zvicra sot eshte investitori i dytë më i madh në Kosovë – me më shumë se 480 milionë euro. Zvicra ka ofruar ndihmë thelbësore për Kosovën që nga viti 1998. Ajo deri më tani ka ofruar më shumë se 500 milionë CHF për Kosovën dhe mbetet partneri i tretë bilateral i zhvillimit të Kosovës. Ne jemi të bindur se ndihma zvicerane në mënyrë efektive mbështetë ambiciet e Kosovës për të vazhduar në rrugëtimin drejt integrimit evropian dhe kontribuon në përmirësimin e jetës së qytetarëve kosovarë..”, ka deklaruar ambasadori zviceran ne Kosovë z.Thomas Kolly ne intervisten ekskluzive per gazeten zvicerane në shqip “Le Canton27.ch” dhënë me rastin e 12-vjetorit te pavarësisë së Kosovës.

Zvicra, për Shqiperinë dhuroi 345 milionë CHF për integrime evropiane dhe zhvllim të vendit

Falë këtij bashkëpunimi te mire, kemi njohuri se nga viti 1996 Qeveria Helvetike ka investuar ne Shqipëri 345 milionë franga për zhvillimin e vendit dhe ndihma te ndryshme humanitare.

Shqipëria është kështu një nga vendet prioritare të Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) dhe Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO). Që nga viti 1996, Zvicra ka investuar pothuajse 345 milionë CHF në zhvillimin e Shqipërisë dhe, së bashku me Gjermaninë, është një nga donatorët kryesorë dypalësh të vendit.

Këshilltari Federal Ignazio Cassis tha se Zvicra ishte e gatshme të rinovojë mbështetjen për Shqipërinë në përpjekjet e saj për reforma dhe e përgëzoi këtë të fundit për rolin stabilizues që luan në Ballkanin Perëndimor. “Jam krenar që mund ta shoqërojmë Shqipërinë në këtë rrugë. Zvicra mbështet përpjekjet për të krijuar struktura dhe institucione demokratike për të promovuar integrimin brenda familjes evropiane.”

Derniers articles