17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Lajmi i fundit nga Berna: Pas 8 shkurtit në Zvicër nuk mund të hysh pa test PCR !

Bernë, 29 janar  – Në mbledhjen e tij më 27 janar 2021, Këshilli Federal mori disa vendime që synojnë frenimin dhe frenimin e epidemisë së koronavirusit. Kriteret e shqyrtimit të OFSP do të përshtaten në përputhje me rrethanat. Duhet të përshtatet edhe urdhëresa 3 COVID-19, ndryshimi i së cilës do të hyjë në fuqi të enjten, 28 janar 2021, njfton gazeta zvicerane ne shqip « Le Canton27.ch »

Konfederata tani do të marrë përsipër koston e shqyrtimit të njerëzve jo-simptomatikë në mënyrë që të mbrojë më mirë njerëzit e prekshëm dhe për të luftuar shpërthimet lokale sa më shpejt të jetë e mundur.

Qveria zvcerane nderrmer masa te reja për karantine, testimet dhe udhëzime për udhetarët jashta vendit. Pas 8 shkurtit ne Zvicër vetem me test PCR

Gjithashtu vendosi të përshtasë rregullat për karantinat. Karantina dhjetë ditore mund të shkurtohet nëse personi testohet pas shtatë ditësh dhe rezultati është negativ. Këshilli Federal vendosi gjithashtu se ishte e mundur të vendoseshin gjoba për urdhrat për mosrespektim të masave të caktuara. Më në fund, Konfederata do të marrë përsipër edhe koston e vaksinimeve në barnatore.

Njerëzit që hyjnë në Zvicër nga ajri nga një shtet ose zonë që nuk paraqet një rrezik të lartë të infeksionit duhet gjithashtu të paraqesin një test negativ PCR. Udhëtarët do të kontrollohen para se të hipin në aeroplan.

Vendimet në lidhje me karantinat dhe hyrjen në territorin e marrë nga Këshilli Federal kërkojnë një përshtatje të urdhëresave COVID-19 në fjalë. Ndryshimet do të hyjnë në fuqi më 8 shkurt 2021.

Vlerësohet se më shumë se gjysma e infeksioneve COVID-19 janë shkaktuar nga njerëz asimptomatikë, të cilët për këtë arsye nuk e dinë që janë të infektuar. Në mes të dhjetorit, Konfederata autorizoi për këqyrjen e njerëzve jo simptomë si pjesë e planeve të mbrojtjes, për shembull në shtëpitë e pleqve, hotele ose në punë. Për të forcuar këtë praktikë, ajo tani do të përballojë koston e këtyre testeve, të cilat mund të kryhen në vend nga vetë personeli. Rezultatet negative të këtyre testeve të shpejta nuk duhet të raportohen. Nëse rezultati është pozitiv, personi duhet të kryejë një test PCR dhe në këtë rast rezultati duhet të raportohet.

Përshtatja e rregullave në lidhje me karantinat

Rregulloret aktuale në drejtim të karantinës për personat e kontaktit do të plotësohen përmes një strategjie të shqyrtimit dhe daljes nga karantina. Deri më tani, një person i cili ka qenë në kontakt me një person të infektuar duhej të bënte karantinë për dhjetë ditë. Tani e tutje, personi do të jetë në gjendje të largohet nga karantina më herët sesa pritej me miratimin e autoritetit kantonal kompetent duke bërë një provë PCR ose një test të shpejtë antigjeni nga dita e 7-të e karantinës dhe rezultati është negativ. Varet nga ajo që të përballojë kostot e shfaqjes. Përveç kësaj, deri në fund të karantinës së planifikuar (dita e 10-të), ajo duhet të mbajë gjithmonë një maskë fytyre dhe të mbajë një distancë prej 1.5 m nga njerëzit e tjerë, përveç kur është në shtëpinë e saj ose në shtëpinë e saj. Vendi i akomodimit (hotel, apartament pushimi). Nëse rezultati i testit është pozitiv, personi duhet të shkojë menjëherë në izolim.

Një karantinë e shkurtuar për udhëtarët

Strategjia e re e depistimit dhe daljes nga karantina zbatohet gjithashtu për njerëzit që hyjnë në Zvicër nga një shtet ose zonë me një rrezik të lartë të infeksionit. Këta njerëz tani duhet të paraqesin një test negativ PCR që daton më pak se 72 orë nga hyrja, pastaj karantinë për dhjetë ditë siç ishte rasti deri më tani. Sidoqoftë, ata mund të dalin pas shtatë ditësh duke bërë një test të shpejtë antigjeni ose një test PCR dhe rezultati është negativ.

 

Urdhër gjobat: veprat e përmendura në mënyrë të qartë

Nga 1 shkurt 2021, shkeljet e masave të caktuara për të luftuar epideminë do të renditen në mënyrë të qartë si shkelje dhe kështu mund të dënohen me gjobë. Gjobat do të ndryshojnë midis 50 dhe 200 franga në varësi të veprës penale dhe do të bëjnë të mundur ndëshkimin e njerëzve të cilët, për shembull, nuk mbajnë maskë në transportin publik, në stacione, në ndalesa si dhe para dhe në institucione dhe objektet e arritshme për publikun. Pjesëmarrja në ngjarje të paautorizuara ose organizimi i një ngjarje private të ndaluar gjithashtu mund të dënohet. Të jesh në gjendje të vendosësh një gjobë urdhri pa vonesë në rast të shkeljes së masave duhet të promovojë pajtueshmërinë e tyre dhe të lehtësojë autoritetet e ndjekjes penale.

Derniers articles