22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Terri, pas Kosovës, kërcnon edhe Zvicrën

Pse ndërprerja e energjisë kërcënon Zvicrën? (Pénurie d’électricité: un risque majeur pour la Suiss / Stromknappheit: Ein großes Risiko für die Schweiz). Sipas Konfederatës, rreziku më i madh me të cilin përballet sot Zvicra do të ishte një ndërprerje e zgjatur e energjisë deri në vitin 2025. Një ndërprerje dimërore do të kushtonte më shumë se 180 miliardë franga, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Zvicra qe 730 vjet shtet do kete krize me energji, rryme paralajmeron Berna! Disa ne Kosove, ku per 20 vjet rresh ishte nen kotgnrolin e bandave kriminale qe u plaqioke tpamrsiorshëm, se do t’i shpetoni, rrezikur te enrgjise elektrike?!

Problemi i energjise, i rrymes nuk eshte vetem ne Kosove, por edhe ne vendet qe konsiderohen si superfuqi boterore. Konkretisht, krize te tille pret edhe Zvicra, dmth nje shtet me i pasur dhe me i zhvillluar ne bote i cili njihet si shtet me shume se 730 vjet!
Shkurt kriza me energji eshte nje krize globale identike me pandemine, qe fatkeqesisht e ka perfshi edhe Kosoven.. Edhe sikur t’mos ishte Albin Kurti, por cila do qeveri do ishte, do te ballafaqohej me kete problematike!

Megjithatë, tre rreziqe të mëdha për Zvicrën janë theksuar nga Zyra Federale për Mbrojtjen e Popullsisë. Është një pandemi, një ndërprerje e rrjetit celular prej të paktën tre ditësh dhe një mungesë energjie. Kjo kuptohet si një ngjarje që privon 0,8 deri në 1,5 milion njerëz nga energjia elektrike për dy deri në katër ditë. Do të duheshin ditë, madje edhe javë për t’u kthyer në një situatë normale, thonë ekspertët, dhe ndikimet do të ishin të mëdha, veçanërisht në aspektin ekonomik.

Swissgrid do ta gjente veten në plan të parë në një skenar të tillë. Është në fakt kjo kompani që administron rrjetin e transmetimit të energjisë elektrike me tension shumë të lartë në vend. Cila është natyra e rrezikut dhe si mund të mbrohemi nga ai? Mendimi i Yves Zumwald, CEO i Swissgrid.

Derniers articles