17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Zvicra në prag te fundit te pandemisë CoVID-19. Nga sot hiqen karantinat dhe puna nga shtepitë

Berne, 2 shkurt -Ndiqni drejtpërdrejt me gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch mbi situatën e pandemisë në Zvicër.

Alain Berset merr fjalën

Ministri i Shëndetësisë bën të ditur se perspektiva është “inkurajuese” sepse ndikimi i virusit në spitale është “shumë më i ulët” se sa pritej. Ai kujton se numri i personave në terapi intensive për shkak të koronavirusit është në rënie.

Të enjten hiqen karantinat dhe detyrimi për punë nga shtepite

Një gazetar pyet nëse regjimi i ndihmës, qoftë ai shëndetësor apo ekonomik, do të përfundojë “befas” me përfundimin e kufizimeve.

Ignazio Cassis përgjigjet se ndihma ka një bazë ligjore « në çdo rast deri në fund të vitit », veçanërisht në rastet e vështirësive. Mbetet në fuqi edhe ndihma ekonomike në rast izolimi të punonjësve të caktuar.

“Do të ketë një paketë masash ndihme që do të zgjasin më shumë se masat

shëndetësore, sepse pasojat ekonomike dhe sociale do të zgjasin më gjatë”, siguron presidenti i Konfederatës.

Dy variante ne konsultim

Këshilli Federal ka paraqitur dy variante për konsultim. E para parashikon heqjen e të gjitha masave menjëherë, e dyta mbështetet më shumë në lehtësimin e kufizimeve në dy faza.

Vendimi më 16 shkurt

Alain Berset saktëson se konsultimi me kantonet do të bëhet deri më 9 shkurt. “Ne do të marrim vendimin tonë në parim në mbledhjen tonë të 16 shkurtit. Kjo mund të nënkuptojë që nga 17 shkurti, nëse gjërat zhvillohen në mënyrë të favorshme, do të kemi përfundimin e certifikatës dhe kufizime për takimet private. Do të lindë edhe çështja e maskës brenda”, thotë ai.

Është gjithashtu e mundur që organizatorët e ngjarjeve të mëdha nuk do të kenë më nevojë të aplikojnë për autorizim në të ardhmen.

Heqja e masave të tjera në konsultim
“Ne propozuam gjithashtu në një konsultim heqjen e masave të tjera, duke përfshirë detyrimin për të përdorur një certifikatë për të shkuar në vende të caktuara, kufizimin e numrit të njerëzve që mund të takohen në ambientet private si dhe detyrimin për të mbajtur maskë brenda. Kjo kërkon që të kalojmë valën aktuale që është shumë e rëndësishme dhe që shtrimet të jenë nën kontroll”, sqaron ministrja e Shëndetësisë.

Izolimet nuk fshihen

Alain Berset nënvizon se izolimi i njerëzve pozitivë mbetet në fuqi. Kohëzgjatja është gjithmonë pesë ditë nga zbulimi i virusit.

Nga një detyrim në një rekomandim
Nga e enjtja hiqet edhe detyrimi për punë në telekomandë. Ky detyrim zëvendësohet me rekomandim. Mbajtja e maskës në punë mbetet e detyrueshme për të shmangur kontaminimin.

Një hap shumë i rëndësishëm

“Heqja e detyrimit të karantinës është një hap shumë i rëndësishëm”, tha ministrja e Shëndetësisë. Këto karantina kanë qenë me ne që nga fillimi i pandemisë. Prandaj nuk ka më karantinë nga kjo mbrëmje në mesnatë për të gjithë personat që kanë qenë në kontakt me një person pozitiv.

Derniers articles