22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Të afrohesh nuk është bashkim – Zvicra per cdo ditë më afër NATO-s

Bernë, 12 maj -Zvicra, Austria, Malta dhe Irlanda i kanë shkruar një letër të përbashkët NATO-s. Objektivi? Përmirësoni marrëdhëniet dhe zhvilloni bashkëpunim edhe më të ngushtë. UDC-ja është e inatosur, shrkuan e sot mediat helevetike, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ambasadori zviceran në NATO në Bruksel, Philippe Brandt, nënshkroi një letër shpërthyese dhjetorin e kaluar. Siç raporton gazeta austriake “Die Presse”, letra ofron një plan prej pesë pikash se si vendet neutrale të Zvicrës, Austrisë, Maltës dhe Irlandës mund të punojnë edhe më ngushtë me NATO-n. Kjo përfshin ushtrime ushtarake shumë të përpunuara, në të cilat mund të marrë pjesë kreu i Departamentit Federal të Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sporteve (DDPS), Viola Amherd.

Herë pas here, mesazhi lexohet si një deklaratë dashurie për NATO-n. Katër vendet neutrale e konsiderojnë veten « partnerët më të afërt të NATO-s kur bëhet fjalë për vlerat e përbashkëta » dhe theksojnë « rëndësinë në rritje » të partneritetit: « Lufta e paligjshme e agresionit të Rusisë kundër « Ukrainës na shqetëson të gjithëve ».

Më shumë Informacion
Në zhargonin e NATO-s, katër vendet e Zvicrës, Austrisë, Maltës dhe Irlandës quhen WEP4 (Partneri i Evropës Perëndimore 4). Më parë, ne po flisnim për WEP5 kur Suedia dhe Finlanda ishin ende neutrale. Pranimi i Stokholmit dhe Helsinkit në NATO rishpërndau kartat; që atëherë, Malta ka bashkëpunuar me vendet e mbetura neutrale.

Shkëmbimi i informacionit
Letra përmban një plan konkret prej pesë pikash: Së pari, shkëmbimet me aleatët dhe partnerët duhet të jenë më të shpeshta dhe më intensive.

Së dyti, WEP4 dëshiron akses të privilegjuar në dokumente dhe informacione. Siç raporton “Die Presse”, bëhet fjalë edhe për intensifikimin e shkëmbimit të të dhënave të inteligjencës, sepse ka ende vend për përmirësim në këtë fushë.

Së treti, duhet të ketë një angazhim të përbashkët për të formësuar normat dhe fushat e politikave – miqtë e NATO-s duan të përfshihen në vendimet në kohë.

Së katërti, duhet të intensifikohet menaxhimi i përbashkët i krizës, i cili përfshin pjesëmarrjen e Zvicrës në stërvitje të nivelit të lartë: Ushtrimet e Menaxhimit të Krizave (CMX) janë skenarë në të cilët marrin pjesë edhe Ministrat e Mbrojtjes dhe ku ne simulojmë, pa armë reale, reagimin ndaj një sulmi.

Së pesti, zona e inovacionit duhet të forcohet, për shembull përmes platformës së inovacionit “Diana”. Sepse shtetet neutrale kanë frikë se do të mbeten prapa përsa i përket armatimeve.

« Të afrohesh nuk është bashkim »
Në Pallatin Federal, letra drejtuar NATO-s nuk dihej deri më tani. « Unë do të pyes DDPS-në pse nuk jemi informuar për këtë deri tani, » thotë kryetarja e Komitetit të Politikave të Sigurisë të Këshillit Kombëtar (CPS), socialistja Priska Seiler Graf. Ajo e mirëpret udhëzimin e Këshillit Federal: “Një afrim nuk do të thotë anëtarësim në NATO”.

SVP, nga ana tjetër, paralajmëron kundër « anëtarësimit të zvarritur në NATO » dhe ka nisur iniciativën për neutralitetin. SVP Werner Salzmann, kryetar i Komisionit Këshillimor për Sigurinë e Brendshme (CSI) në Këshillin e Shteteve, beson se “prioriteti tani është rivendosja e kapacitetit mbrojtës të ushtrisë sonë. Ne kemi nevojë për një doktrinë mbrojtëse sa më shpejt të jetë e mundur. Pa këtë bazë, ne nuk mund të fitojmë në mënyrë të synuar, as të praktikojmë siç duhet dhe as të përgatitemi për bashkëpunime të mundshme.

“Me respekt për neutralitetin”
Departamenti i Punëve të Jashtme (FDFA) nuk sheh asgjë të re në flirtin me NATO-n. Në të kaluarën, Zvicra tashmë ka marrë pjesë në takimet e Këshillit të Atlantikut të Veriut dhe madje edhe në stërvitjet CMX. E gjithë kjo u bë « me respekt për neutralitetin ».

Derniers articles