22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Skandaloze / Kishat katolike në Zvicër në bankën e zezë, pedofilia, abuzimet seksuale në rritje. Policia: Bëhet fjale për 1000 raste..

Bernë, 23 nentor -Abuzimi në Saint-Maurice Abbey Drejtësia e Valais dhe policia kantonale hapin një hetim paraprak Prokurori i përgjithshëm i drejtësisë Valais dhe policia kantonale shkuan në abacinë e Saint-Maurice. Ata hapën një hetim paraprak për abuzim seksual brenda institucionit katolik. Sipas policise zvicerane ketu behet fjalë për 1000 raste, raporton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te policise dhe mediave helevetike.

Me shumë se 1000 raste të abuzimet brenda të Kishës Katolike

Abus sexuels - Sous enquête canonique en France, il prêchait en Valais | Tribune de GenèveSipas udhëzimit të Vatikanit të kryer në fillim të viteve 2000, « Roland Jaquenoud u akuzua për akte homoseksuale konsensuale midis të rriturve », tregon Kanoni Antoine Salina, i cili foli në emër të komunitetit fetar. Ai u ndëshkua në atë kohë nga kisha e cila hoqi të gjitha aktivitetet e tij brenda abacisë. Largimi i tij jashtë vendit nuk ishte i lidhur me këtë aferë, shton ai.

Hetimi paraprak është i hapur. Të mërkurën në mbrëmje dhe mëngjesin e së enjtes, 22 dhe 23 nëntor, kanunet e abacisë së Saint-Maurice u detyruan t’i hapnin derën Nicolas Dubuis, prokurorit të përgjithshëm të Valais, dhe inspektorëve të policisë kantonale. Konferenca e peshkopëve të Zvicrës nuk është më e vetme në hetime.

Skandali i abuzimit seksual: Babai-abati i përkohshëm i Saint-Maurice Abbey largohet nga posti i tij I dyshuar për abuzim, babai-abati i përkohshëm i Abacisë së Saint-Maurice (VS) Roland Jaquenoud është tërhequr përkohësisht nga pozicioni i tij, njoftoi abacia të enjten për shtypin. Një delegat apostolik i emëruar nga Roma do të udhëheqë komunitetin.

Sipas njoftimit për shtyp nga policia e Valais, shkruaj ne vazdhim gazetza zvicerane ne shqip Le Canton27.ch se qëllimi është « të përcaktohet ekzistenca e veprave të mundshme të kryera në Valais të cilat nuk janë përshkruar ose janë trajtuar tashmë ». Prandaj, është çështje që Prokuroria Publike dhe policia të gjejnë raste që nuk do të paraqiteshin në studimin e Universitetit të Cyrihut, i cili vuri në dukje më shumë se 1000 raste të abuzimit brenda Kishës Katolike Zvicerane që nga mesi i shekullit të 20-të.

Arkivat e vdekura dhe të gjalla janë shtuar në dosje

Sipas hetimit të RTS, baba-abati i përkohshëm « përfitoi nga cenueshmëria e një fillestari të rritur » në kohën e ngjarjeve ndërsa ai ishte përgjegjës për rishtarin. Abacia i bën thirrje çdo ish fillestari që « mendon se është viktimë » t’i bëjë të ditur.

Sipas policisë, arkivisti i abacisë dyshohet se i dorëzoi dokumentet kryemagjistratit të kantonit alpin « vullnetarisht ». Katër ditë pas zbulimit të “Mise au Point”, RTS bën me dije se prokurori u largua me arkiva “të vdekura” dhe arkiva “të gjalla”, që kanë të bëjnë përkatësisht me “kanunet e vdekur” dhe “kanunet ende në vend”. Një nga priftërinjtë u intervistua si pjesë e hetimit.

Një kanun e denoncoi veten javën e kaluar, dy ditë para transmetimit të hetimit nga media e shërbimit publik, informon “Le Nouvelliste”. Burri do të kishte informuar baba-abatin e përkohshëm Roland Jaquenoud, i akuzuar vetë për abuzim, për abuzimin e tij të kryer ndaj të miturve në vitet 1970 në Porrentruy (JU).

Në deklaratën e saj për shtyp, policia kujton se ata dhe prokurori publik janë “në dispozicion të viktimave ose të çdo personi që dëshiron të raportojë fakte të kësaj natyre”

Rektori i shkollës së mesme të St-Maurice Abbey gjithashtu del në pension, përkohësisht Edhe pse nuk është i përfshirë në dosjet e zbuluara së fundmi nga shtypi, rektori i abacisë së St-Maurice ka vendosur gjithashtu « të tërhiqet nga posti i tij gjatë hetimeve të kryera nga sistemi i drejtësisë Valais », tregoi në një shtyp shteti i Valais. lirim të enjten.

Ai e mori « këtë vendim në interes të institucionit, në mënyrë që t’i lejojë të vazhdojë detyrat e tij stërvitore me sa më shumë qetësi ». Drejtimi i përkohshëm i kolegjit iu besua Francis Hiroz. Ky i fundit aktualisht është drejtor veçanërisht i klasave të vitit të dytë, është pjesë e Këshillit të Rektoralit dhe jep lëndën e gjeografisë në kolegj.

 

 

 

 

Derniers articles