24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Shefi i NATO-s vleresoi lart angazhimin ushtarak te Zvicres ne Kosove. Berna do te vazhdoje misionin e SWISSCOY ne rajon

Davos, 27 maj -Stoltenberg vazhdoi të vlerësojë angazhimin e Zvicrës. Ai posaçërisht përmendi vendosjen e Swisscoy në misionin paqeruajtës të KFOR-it në Kosovë. Bazuar në rezolutën e OKB-së, forcat në Kosovë do të kenë mandatin e tyre deri në fund të vitit 2023. Shefi i ushtrisë Thomas Süssli dëshiron të kërkojë nga parlamenti në vitin aktual që të zgjasë misionin Swisscoy në vendin ballkanik, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Amherd dhe Stoltenberg vendosin të punojnë më ngushtë së bashku
Ministrja e Mbrojtjes Viola Amherd ra dakord me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s Jens Stoltenberg në Davos për të punuar « më afër dhe më mirë » së bashku, duke marrë parasysh neutralitetin zviceran. Anëtarësimi në NATO, nga ana tjetër, është « qartësisht jashtë tryezës ».

Me rastin e Forumit Ekonomik Botëror (WEF) në Davos, këshilltari federal Amherd ka takuar sekretarin e pergjigjshem ge NATO-s z. Stoltenberg. Ajo mori konfirmimin se NATO ishte e hapur për bashkëpunim më të ngushtë me Zvicrën, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Shkëmbimi me Stoltenberg në Davos ishte « i respektueshëm dhe i hapur », ka thene znj. Amherd per ATS. Sipas saj “Kjo ishte shumë e rëndësishme për mua, sepse dua bashkëpunim të ngushtë”, konfirmoi ministri i Mbrojtjes. Anëtarësimi në NATO, nga ana tjetër, është qartësisht jashtë tryezës – madje as mundësia e furnizimit me armë apo municione që mund të përdoren më pas në një konflikt, siç do të dëshironte Gjermania të bënte në Ukrainë. Ligji e ndalon këtë.

Amherd u tha mediave në Davos se kishte shqetësime për anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO dhe tërheqjen e tyre nga Partneriteti për Paqe. Por Stoltenberg ishte në gjendje t’i qetësonte ata. Tërheqja e dy vendeve nga programi ushtarak mes NATO-s dhe vendeve të ndryshme joanëtare të NATO-s nuk do të ketë asnjë ndikim negativ në Zvicër.

Amherd tani dëshiron të hartojë një raport me mundësi konkrete për bashkëpunim, duke marrë parasysh neutralitetin zviceran. Kjo duhet të diskutohet në nivel specialistësh më së voni deri në vjeshtë. Nuk ka ende një takim të mëtejshëm me Stoltenberg.

Bashkëpunimi më i ngushtë me NATO-n mund të nënkuptojë pjesëmarrje më shumë në stërvitjet e NATO-s dhe, mbi të gjitha, zgjerimin e opsioneve të sigurisë kibernetike. 36 avionët e rinj luftarakë F-35 do të hapnin gjithashtu mënyra të reja për të punuar së bashku.

Derniers articles