17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Sekretari i Shtetit zviceran Alexandre Fasel ka pritur ne Bernë ndihmës sekretari amerikan James O’Brien

Bernë, 20 prill -Sekretari i Shtetit Alexandre Fasel mirëpriti një delegacion amerikan në Bernë, të udhëhequr nga Ndihmës Sekretari James O’Brien, përgjegjës për çështjet evropiane dhe euroaziatike në Departamentin Amerikan të Shtetit, për konsultime politike, njfton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Sekretari i Shtetit Alexandre Fasel drejton edicionin e tretë të dialogut të partneritetit strategjik Zvicër-Shtetet e Bashkuara

Në rendin e ditës ishin, ndër të tjera, proceset e shumta dypalëshe që po zhvillohen apo janë përfunduar së fundmi, veçanërisht në çështjet tatimore, të cilat janë të gjitha shembuj konkretë të dinamizmit të marrëdhënieve dypalëshe.

Takimi i 17 prillit 2024 përbën dialogun e tretë të partneritetit strategjik midis Zvicrës dhe Shteteve të Bashkuara. Nënshkrimi i një memorandumi mirëkuptimi në vitin 2022 përjetësoi këtë format diskutimesh të nivelit të lartë, i cili na lejon të bëjmë një bilanc të marrëdhënieve intensive dhe të frytshme midis dy vendeve. Sekretari i Shtetit shoqërohej nga një delegacion ekspertësh nga FDFA, Departamenti Federal i Çështjeve Ekonomike, Arsimi dhe Kërkimi (DEFR) dhe Departamenti Federal i Financave (FDF).

Diskutimet u fokusuan ndër të tjera në prioritetet e përbashkëta për çështjet financiare, flukset e mallrave dhe shërbimeve, politikën e jashtme dixhitale, promovimin e demokracisë dhe të drejtave të njeriut. Të dy bashkëbiseduesit shkëmbyen pikëpamjet e tyre mbi lajmet e fundit ndërkombëtare, veçanërisht në Ukrainë, Lindjen e Mesme dhe Azinë Lindore. Ata diskutuan rëndësinë e marrëdhënieve transatlantike për sigurinë dhe prosperitetin e Zvicrës.

Bashkëpunimi në forume shumëpalëshe, dhe kryesisht në kuadër të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, është një tjetër bosht i rëndësishëm i marrëdhënieve dypalëshe. Këto diskutime do të shqyrtohen më tej gjatë takimit mes ambasadorit dhe zëvendës sekretarit të shtetit të FDFA Thomas Gürber dhe Ndihmës Sekretarit Amerikan për Zyrën për Çështjet e Organizatave Ndërkombëtare Michele Sison më 22 prill.

Shtetet e Bashkuara janë një partner kyç i Zvicrës në fushat politike, tregtare, fiskale, shkencore dhe kulturore. Të dy vendet janë gjithashtu të lidhura ngushtë në fushat e kërkimit dhe trajnimit. Strategjia e Këshillit Federal për Amerikën 2022-2025 parashikon institucionalizimin e shkëmbimeve të nivelit të lartë. Këto synojnë të forcojnë marrëdhëniet dypalëshe dhe bashkëpunimin mes dy vendeve në forumet ndërkombëtare, në kërkimin e zgjidhjeve të problemeve globale apo lehtësimin e krizave rajonale.

Derniers articles