24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Rezultatet akademike / Studimi PISA: Zvicra po përparon, por studentet shqiptare janë më të mirë,  se sa vendoret

Bernë, 5 dhjetor -Studentëve zviceranë duhet vetëm të stagnojnë për t’u renditur shumë mirë në krahasimin ndërkombëtar. Performanca bie në vendet e tjera. në Zvicër si kudo në Evropë, studentët me prejardhje migrante (gjenerata e dytë) përgjithësisht marrin rezultate të krahasueshme me ato të studentëve pa status migrimi. Në Itali, këta fëmijë të “gjeneratës së dytë” janë edhe pak më të mirë se studentët vendas. Me ketenenkupton edhe shipatret, nje komunitet me i madh nga te huaj ne Zvcer. Nga 300 minë, sa jane ne Zvicer, mbi 3 mije jane studënte,. sjrkuan gazeat zvcierane ne shqip le Canton27.ch

Kryemnistrit shptar Albin Kurti gjatë vizite se fudnit ne Zvicer, ai është takuar me mërgatën shqiptare por edhe me studentët shqiptarë në Universitetine  e Cyrihut, Gjenevës dhe Bernit

Kur shikojmë njëri-tjetrin, ndihemi të trishtuar. Kur krahasojmë veten, ngushëllojmë veten. Sondazhi PISA 2022, i zbuluar këtë të martë, zbulon se fëmijët 15-vjeçarë zviceranë marrin rezultate akademike dukshëm më të larta se mesatarja e 81 vendeve pjesëmarrëse. Por mbi të gjitha, Zvicra i detyrohet performancës së saj të mirë regresionit të “konkurrentëve”.

E publikuar çdo tre vjet – por këtë herë e shtyrë me një vit për shkak të pandemisë Covid-19 – renditja e PISA-s është bërë një referencë globale e shqyrtuar nga afër nga qeveritë.

Si zakonisht, dhe pavarësisht një rënieje të lehtë, të rinjtë helvetë mbeten veçanërisht të talentuar në matematikë (508 pikë krahasuar me 521 pikë në 2015), tema kryesore e këtij edicioni. Kështu, Zvicra zë vendin e tetë në renditje, pasi u largua nga 10 vendet e para në 2018. Ajo është vetëm përpara gjashtë vendeve ose territoreve aziatike dhe nga Estonia, kombi kryesor evropian. Niveli në lexim (483 pikë) dhe shkencë (503 pikë) është gjithashtu mbi mesataren e OECD.

Rënie historike globale

A duhet t’u hedhim lule nxënësve të shkollës zvicerane? Rezultatet e tyre mbeten të qëndrueshme, ose edhe shumë pak më të ulëta krahasuar me sondazhet e 2015 dhe 2018. Nëse Zvicra dallohet dhe ka përmirësuar pozicionin e saj relativ në të gjitha fushat e kompetencës, kjo është më tepër për shkak të rënies së nivelit të vërejtur në vendet e tjera. sidomos ato që dikur ishin përpara saj.

Në lexim për shembull, Kanadaja, Belgjika (−20 pikë secila), Franca (−25 pikë), Gjermania (−29 pikë) dhe Finlanda (−36 pikë) po bien më shpejt se mesatarja (−13 pikë). Të rinjtë zviceranë tani lexojnë më mirë se fqinjët e tyre francezë, ndërsa niveli i tyre pothuajse nuk ka ndryshuar.

Në shkallë globale, kjo është pika kryesore e këtij edicioni të vitit 2022: rezultatet tregojnë një “rënie të paprecedentë të performancës së studentëve në historinë e PISA”, nënvizon OECD. “Në matematikë, mesatarja e vendeve të OECD-së ka rënë me 15 pikë krahasuar me vitin 2018, ndërsa diferenca mes secilit cikël nuk i kishte kaluar kurrë katër pikë më parë”, ilustron një zëdhënës.

Përgjegjësia e pandemisë për këtë « rënie dramatike » të performancës nuk do të ishte aq e dukshme, pasi niveli i përgjithshëm ka rënë për rreth dhjetë vjet tashmë. Nga ana tjetër, mund të kishte përshpejtuar trendin.

16% e studentëve të lokomotivës

Pavarësisht këtyre rezultateve të mira në krahasimin ndërkombëtar, raporti vë në dukje se pothuajse një e pesta e studentëve zviceranë nuk arrijnë nivelin minimal të aftësive matematikore të përcaktuar nga OECD. Në lexim, një e katërta e nxënësve madje performojnë dobët.

Për të kompensuar, Zvicra mund të llogarisë në një përqindje më të madhe të studentëve të fortë sesa në vendet e tjera. Në matematikë, për shembull, këta “nxënës lokomotivë” përfaqësojnë 16% të kontingjentit shkollor, krahasuar me 9% në mesataren ndërkombëtare.

Së fundi, në Zvicër si kudo në Evropë, studentët me prejardhje migrante (gjenerata e dytë) përgjithësisht marrin rezultate të krahasueshme me ato të studentëve pa status migrimi. Në Itali, këta fëmijë të “gjeneratës së dytë” janë edhe pak më të mirë se studentët vendas. Me ketenenkupton edhe shipatret, nje komunitet me i madh nga te huaj ne Zvcer. Nga 300 minë, sa jane ne Zvicer, mbi 3 mije jane studënte,. sjrkuan gazeat zvcierane ne shqip le Canton27.ch

Humbja e kënaqësisë në të mësuarit

Përtej vlerësimit të aftësive akademike, anketa mblodhi edhe vlerësime individuale nga nxënësit për marrëdhëniet e tyre me shkollën. Të rinjtë zviceranë ndihen më pak të ekspozuar ndaj bullizmit sesa në vitin 2018. Ndjenja e përkatësisë në shkollë është rritur gjithashtu në një mënyrë pozitive.

Përtej vlerësimit të aftësive akademike, anketa mblodhi edhe vlerësime individuale nga nxënësit për marrëdhëniet e tyre me shkollën. Të rinjtë zviceranë ndihen më pak të ekspozuar ndaj bullizmit sesa në vitin 2018. Ndjenja e përkatësisë në shkollë është rritur gjithashtu në një mënyrë pozitive.

Nga ana tjetër, në Zvicër si kudo tjetër, 15-vjeçarët kanë humbur gëzimin e të jetuarit. Kufizimet sociale të pandemisë do të kishin të bënin shumë me të, edhe nëse ndikimi në aftësitë e të mësuarit nuk është a priori aq i rëndësishëm sa mund të kishim frikë. Kur shkollat ​​u mbyllën, ishte veçanërisht motivimi ai që mori një goditje të madhe: gjysma e nxënësve të intervistuar thanë se ishin ndikuar ndjeshëm në kënaqësinë e të mësuarit.

Aty ku Zvicra spikat negativisht është se anketa e identifikon atë si një nga vendet ku hendeku midis studentëve të pafavorizuar social dhe atyre që vijnë nga një sfond i privilegjuar është më i madhi. Hendeku është zgjeruar që nga viti 2012, ndërkohë që ka mbetur i qëndrueshëm në shumicën e vendeve të tjera.

Derniers articles