16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Raporti i Këshillit Federal për Aktivitetet e Jashtme të Migrimit në Zvicër

Bern, 6 prill -Keshilli Federal sot kam publikuar nje raport voliminoz mbi aktivitetet e Jasthme te Migrimit ne Zvicër, ku behet fkjale edhe me emigrantet shiptare nga ballkani. Në vitin 2021 (Rapport 2021 du Conseil fédéral sur les activités de politique migratoire extérieure de la Suisse) politika e migrimit të jashtëm të Zvicrës u shënua përsëri nga pandemia e CVIV-19, njfotn gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve nga Berna zyrtare.

Sidoqoftë, përparimi është bërë në nivele të ndryshme: në bashkëpunim dypalësh, për shembull riatdhesimet e aplikantëve të azilit të disbuaduar dhe programit të zhvendosjes zvicerane. Kjo është treguar nga raporti vjetor mbi politikën e migrimit të jashtëm të Zvicrës, të cilin Këshilli Federal miratoi më 6 prill 2022.

Një shqetësim i madh i vitit 2021 ishte përmbysja e planit nga talebanët në Afganistan, të cilat, megjithatë, provokuan lëvizjet e mëdha të fluturimit. Përveç evakuimit të menjëhershëm dhe marrjes së rreth 400 njerëzve të kërcënuar drejtpërsëdrejti nga Afganistani, fokusi është vendosur në zhvillimin thelbësor të angazhimit humanitar në vend dhe Pakistan dhe Iran, fqinjët e vendit. Zvicra mbështeti përpjekjet e koordinuara të Bashkimit Evropian (BE) dhe Kombeve të Bashkuara.

Pas rënies së vitit të kaluar, numri i aplikacioneve për azil të paraqitura në Evropë gjeti nivelin para-pandemik. Vendi i origjinës më i përfaqësuar në mesin e aplikantëve të azilit ka qenë Afganistan, me më shumë se 3,000 aplikime, kryesisht të depozituara nga afganët që kishin lënë vendin e tyre para ndryshimit të planit. Në të njëjtën kohë, në vitin 2021, riatdhesimet e njerëzve nën fushat e azilit dhe të huajve u rritën me rreth 20% krahasuar me vitin e kaluar, pavarësisht nga kufizimet për shkak të pandemisë.

Në shkurt të vitit 2021, Departamenti Federal i Drejtësisë dhe Policisë (DFJP), Departamenti i Punëve të Jashtme (FDFA) dhe Departamenti Federal i Ekonomisë, Trajnimit dhe Hulumtimeve (DEFR) nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi për periudhën 2021-2024. Kjo është hera e parë që defri është palë në këtë Konventë, e cila synon të shfrytëzojë më mirë sinergjitë midis politikës së migracionit, politikës së jashtme dhe bashkëpunimit ndërkombëtar për zhvillim.

Politika e migrimit të jashtëm të Zvicrës në Evropë

Në kontekstin evropian, raporti fokusohet në vlefshmërinë e kontributit të dytë të Zvicrës në disa projekte të zhvillimit të BE-së, në instrumentalizimin politik të emigrantëve, duke përfshirë kufirin bjelloruas dhe në përgjithësi në zhvillimet në fushat e Shengenit dhe Dublinit. Në vitin 2021, Zvicra mori një rol aktiv në grupin e punës për të hedhur dritë mbi akuzat për shkarkimin kundër FRONTEX dhe ka paralel me Bordin e Drejtorëve të Frontex për të siguruar respektimin e të drejtave themelore në të gjitha operacionet. Gjithashtu ka vazhduar të avokojë për një reformë të regjimit evropian të azilit dhe migrimit, me qëllim të krijimit të një sistemi migrimi të aftë për të rezistuar krizat. Nevoja për një reformë të tillë është demonstruar nga kriza në kufirin me Bjellorusinë.

Bashkëpunimi ndërkombëtar i migracionit

Përtej Evropës, kushtet e vështira në lidhje me pandeminë CVIV-19 nuk kanë penguar bashkëpunimin dypalësh të migracionit nga zhvillimi, siç dëshmohet nga, ndër të tjera, marrëveshja e lidhur ndërmjet Zvicrës dhe Gambisë. Në bririn e Afrikës, Zvicra ka punuar për të forcuar kohezionin social dhe integrimin e njerëzve që kanë ikur nga vendi i tyre. Masat e ndihmës emergjente janë forcuar edhe në kontekstin e konfliktit etiopian, veçanërisht në rajonin e Tiger.

Programi i zhvendosjes zvicerane është përmirësuar si rezultat i vështirësive operacionale në vitin e parë të pandemisë dhe procedurat e përzgjedhjes ishin në gjendje të vazhdojnë përmes intervistave video. Misionet e përzgjedhjes u zhvilluan në Liban, Egjipt dhe Turqi. Duke pasur parasysh evoluimin e situatës në Afganistan, vëmendje e veçantë i është kushtuar refugjatëve afganë – duke përfshirë shumicën e grave dhe fëmijëve – kur përshëndetni refugjatët nga Turqia, si pjesë e programit. Zhvendosja (duke përfshirë 1050 njerëz të përfituar në vitin 2021).

Në nivel multilateral, bashkëpunimi me partnerët e mëdhenj dhe organizatat ndërkombëtare është forcuar. Zvicra ka për shembull, në bashkëpunim me Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët, Drejtorinë e Mbledhjes së Nivelit të Lartë të mbajtur në Gjenevë më 14 dhe 15 dhjetor 2021.

Sfidat në vitin 2022

Që nga fundi i shkurtit, lufta në Ukrainë ka mërzitur situatën migratore në Evropë. Prioriteti është të sigurohet mbrojtja e njerëzve që ikën nga Ukraina. Në këtë fushë, Zvicra koordinon ngushtë me BE. Përveç kësaj, janë shtuar aksionet dhe pasojat e pandemisë

Derniers articles