22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Drejtoresha e DDC Patricia Danzi për Le Canton27.ch: Përkunder krizave në Ukraine dhe botë, Zvicra vazhdon kontributet me projekte në Kosovë!

Znj.Patricia Danzi, Drejtoreshe e Departamentin për Zhvillim dhe Kooperim  (DDC) ne biusedem e gazetarin e  Le Canton27.ch  (Photo: Le Canton27.ch) 

Bernë, 7 prill -Javen qe shkoi në Gjenevë u mbajt Forumi i Parë për Bashkëpunimin Ndërkombëtar në Zvicër. Pos presidnetit te Zvcres, njeherit shefit te diploamcise zvicerane, ne kete konfrence, pas 60 vjet te veprimtarisë intensive te DDC-së, prezentoi edhe Patricia Danzi drejtoreshe e këtij institucioni qeveritar, e cila ne kkete samit shpjegoi se si e sheh të ardhmen e bashkëpunimit ndërkombëtar. Drejtoresha e  DDC-së  kthehet në ndikimin e ngjarjeve historike siç është priza e rrymës talebane në Afganistan, rënia e Murit të Berlinit dhe 11 shtator, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Forumi i IC 2022 u hap në Gjenevë dhe në internet nën shenjën e tre krizave të njëkohshme që ballafaqohen me bashkëpunimin ndërkombëtar në kufijtë e saj. Kriza në Ukrainë, kriza CVID-19 dhe kriza klimatike.

Përkundër përpjekjeve ndërkombëtare, objektivat e marrëveshjes për klimën dhe axhendën 2030 për zhvillimin e qëndrueshëm janë larg nga arritja. E fortë e këtij vëzhgimi, Zvicra organizon për herë të parë një Kongres me krarkater te tillë, Bashkëpunimi Ndërkombëtar për temën e ndryshimeve klimatike.

« Ne duhet të mësojmë të komunikojmë në bashkëpunimin e sotëm ndërkombëtar » ka thne ne Gjenevë presidenti i Cassis Konfederatës i cili inauguron « Forumin për Bashkëpunim Ndërkombëtar » të sapo krijuar.

Presidenti i Cassis Konfederatës inauguron « Forumin për Bashkëpunim Ndërkombëtar » të sapo krijuar

Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis inauguroi në Gjenevë « Forumin e Bashkëpunimit Ndërkombëtar 2022 ». Për dy ditë, gati 1600 njerëz nga një shumëllojshmëri e gjerë e horizonteve do të kërkojnë qasje inovative së bashku për të përmbushur sfidat që aktualisht po lindin në aspektin e ndryshimeve klimatike dhe bashkëpunimit ndërkombëtar. Ky kongres i organizuar në një formë hibride u krijua nga kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (FDFA) dhe tani do të zhvillohet çdo vit. « Njerëzit që vijnë nga i gjithë planeti për të përtërij », tha Ignazio Cassis, president i Konfederatës.

Kongresi u fokusua në forma të reja të bashkëpunimit, si dhe në inteligjencën kolektive. Aktorët e ndryshëm – qeveritë, organizatat ndërkombëtare, qarqet shkencore, ekonomia private dhe shoqëria civile – janë të thirrur të bashkohen për të përmbushur sfidat në një mënyrë të paprecedentë, sipas motos « së bashku ».

Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis ndan këtë vëzhgim: « Ndryshimi i klimës ka një ndikim të konsiderueshëm në paqen dhe sigurinë ndërkombëtare. Njohja zvicerane në teknologjitë moderne mund të përmirësojnë kushtet e jetesës së miliona njerëzve, duke sjellë një fitim të kapitalit jo vetëm në luftën kundër ndryshimeve klimatike, por edhe në fusha të tilla si inxhinieri rurale, shëndeti i kujdesit, elasticiteti ndaj fatkeqësive ose ndërtimit  »

Si të mbani klimën e klimës pas pandemisë dhe gjatë luftës në Ukrainë? Kur krizat ndjekin njëri-tjetrin, nevojat evoluojnë, por lojtarët globalë duan të mbeten të orientuar drejt zhvillimit të qëndrueshëm.

Konfederata ftoi OJQ-të, kompanitë dhe organizatat, si dhe aktorët e botës financiare për t’u takuar për 48 orë në takime dhe punëtori për tema të ndryshme në lidhje me zhvillimin e qëndrueshëm.

Zvicra kushton më shumë se 11 miliardë franga në bashkëpunimin ndërkombëtar midis 2021 dhe 2024 për të ruajtur paqen dhe për të promovuar zhvillimin e vendeve më pak të favorizuara. Ky mision është gjithashtu një mundësi ekonomike sepse lejon Zvicrën të ndërtojë lidhje me vendet përfituese dhe kështu pozicionin më të mirë në këto tregje në rritje.

Përpjekjet e iniciuara nga aktorët publikë mund të zhvillohen përmes partneriteteve me kompanitë dhe investitorët. Në këtë kuptim, aksi i zhvillimit të qëndrueshëm është gjithashtu një mundësi ekonomike.

Pas kësaj botimi të parë të Forumit të Bashkëpunimit Ndërkombëtar të dedikuar për klimën, të tjerët tani do të ndjekin çdo vit.

« Nuk duhet të pushojmë për klimën », kujton Patricia Danzi, drejtoreshe e DDC (Drejtoria e Zhvillimit dhe Bashkëpunimit) med te cilen gazte azvcierane Le Canton27.ch ka zhvilluar nje interviste ekskluzive mbi roline  DDC-se ne Ukraine dhe vatrat e krizave si dhe prehenca e saj ne Kosovë.

E pyetur rreth prezences se saj ne Gjeneve, rrespektivisht ne Konfrencen  Ndërkombëtare pe rKooperim -2022, znj. Patricia Danzi, Drejtrfeshe e Departamentin për  Zhvillim dhe Bashkepunim (DDC) ne Bernë ne nje interviste për gazeten zvicerane Le Canton27.ch eshte përgjigjur se « qellii kesaj konference për bashkepunim ndërkombëtar kishte nje ser qellimesh. DDC me heret ka organizuar disa konferenca, tutbime kooperimi ne shum,e mjedise boterore per ceshtje hamanitare, zhvilime rajonale etj..apo siq e tha presidenti yne z.Casssis « me mire te bashkojme nje publike me origjine te ndryshme nga mbare bota për të diskutuar tema te larmishme.. ».

Presidenti i konfderates na ka mbeshtur ne kete drejtim duke na premetuar se do te na përkrah dhe do te jete prezent me ne te diskuitoje me te gjitha palet mbi temat qe na preokupojnë. Siq e dini qe dy vite kemi qene nje fare mënyre jo te bllokuar, por te kujdeshem dhe me aktivtetet te reduktuara për shkak pandemise COVID-19. Dhe ky forum per kooperim nderkombëtar ishte i mireseradhur ketu ne Gjenevë si për Zvicren po ashtu edhe vendet tjera ne bote duke ju dhene perparesi te rinise per veprim, per të pomovuar vlerat, projektet, sukseset e tyre ne jete ne ekonomi, zhvillim dhe industri. Ne kete forum u debatuar gjer e gjate po ashtu edhe për rolin e DDC-së ne vendet tjera ne bote, rreth pandemise, varianteve te viruesve, pastaj vaksionimit efektet dhe pasojat etj..deri tek tema kryesor klimatike. Ekspertet tane te lemive te ndryshme qene  fokusuar ne ne debate, heren e fundit rreth Afganistanin, ndersa  tash se fundit për Ukrainën qe ne nga DDC dhe mbare bota u aktivzua dhe jemi prezent me nje ser aktivitetesh ne urgjence per te ndihmuar ne rajon viktimat dhe pasojat e luftes qe ka goditur miliona persona nga invasioni rus ne Ukrainë. Kemi kërkuar mjete financiate shtese nga Parlamenti zviceran per te ndihmuar me shume popullaten, mjediset e goditra nga luftra, siq eshte rasti i fundit ne Ukrainë i cili solidaritet po vazhdon si nga Zvicra ashtu erdhe nga mbare bota.. »

Se mund te krahasohen zhvillimet e fundit ne Ukraine me ato ne Kosovë, te cilat para 22 vitesh po ashtu kishin troditetn opinonin boteror me pamjet ne ekranet tv me krimet, eksodin, masakrat, emigrantet, te zhvendosurit, spastrimet etnike nga ish-regjimi serb i Miloshevicit ne vazhdim znj.Daza eshte pergjigjur se « imazhet e sotme ne Ukaine i kemi pare edhe me heret dihet ne Kosovë dhe vendet tjera ne bote si ne Afganistan, Irak apo edhevendet tjera afirkane..Por dhembjet, vuajtjet nuk mund t’i i karahasojme, sepse ato jane dicka individuale dhe dikush ka vuajtur ne menyra te ndryshme, me shume e dikush me pak.. Sot mund te thmei nga kjo kjo krize e madhe po ndodhe me vazhdimin e  intesnitetit të luftimeve, bombardimeve te renda që kahere nuk i kemi pare bashke me angazhimin e KS te OKB-së dhe vendet tjera boterore përballe kesaj krize. Për ngjarjet e fundit tragjike ne Ukraine jane te shqetesuar jo vetem për dioplomatet e vendfeve perendmimore, por edhe nga  vete ruset qe une njoh ata jane te shokuar dhe nuk kane fjale se si te shopjegojne se cfarre po ndodhe vertetë me vendin e yre, me sulmet kunder e furishme mbi Ukrainë, nje vendi fqinje te njohur nderkombëtarisht, madje edhe nga vete Rusia. »

« Përkunder zhvillimeve tragjike ne Ukraine dhe krizave tjere ne bote, DDC vazhdon prezencen me kontrbutin e saj me projekte të larmishme në Kosovë sepse vendi ende gjendet ne fazen postkonfliktueze qe ka nevoje per zhvilim dhe stabilitet t v endit, sidomos aspektin e ndertimit dhe zhvillimit ekonoimik, duke ju dhene perparesi avancimit te te rinjve per tju hapur perspekiva te reja.. » ka thëne ne fund te bisedes per Le Canton27.ch znj. Patricia Danzi, Drejtoreshe e Departamentit për  Zhvillim dhe Bashkëpunimit (DDC)

 

 

 

 

 

 

Derniers articles