19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Carla del Ponte flet për urdhër arrest ndërkombëtar kundër Putinit të cilin e krahason me Miloshevicin

Bernë, 13 mars -Carla del Ponte, ish-kryeprkurorja e Gjykatës Ndërkombëtare Penale në Hagë, ne mediat zvicerane mendon se eshte koha per te akuzuar Vladimir Putinin për krimet e Luftës ne Ukrainë.  Ajo duke e krahasuar Putin me Miloshevicin, mbron një urdhër kundër presidentit rus, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Carla del Ponte (75) ka thene të dielën se eshte momenti të shqiptuar një urdhër arresti ndërkombëtar kundër presidentit rus Vladimir Putin. Prokuroria në Hagë tashmë ka filluar të iniciojë hetime. « Unë shpresoj se kjo urdhër është ekspozuar sa më shpejt që të jetë e mundur, » tha ish-Shefja e  Gjykatës Penale për ish Jugosllavinë per mediat italianem, transmeton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Është e qartë se krimet e luftës dhe krimet janë kryer kundër njerëzimit në Ukrainë. Autorët e këtyre krimeve do të duhej të merren parasysh, duke përfshirë zyrtarët ushtarakë dhe politikë. « Por personi i parë përgjegjës është padyshim Presidenti Putin ». Një urdhër arresti nuk do të ketë efekt, për sa kohë që Putini qëndron në Rusi, por liria e saj ndërkombëtare e lëvizjes është e kufizuar fuqimisht.

Kritika e Kombeve të Bashkuara

Del Ponte tregoi veten të tronditur në pamje të Warmans në Ukrainë. « Unë kam parë varre masive, por unë nuk besoja t’i shoh përsëri. » Rastësisht, Del Ponte kryen se duket mjaft analogji midis Putinit dhe ish-kreut serb të shtetit Sllobodan Milosheviq, i cili u përpoq të legjitimonte sulmin e tij kundër shqiptarëve në Kosovë në fillim të viteve 1990 me praninë e terroristëve.

Shprehur në mënyrë kritike, paditësi i mëparshëm, përballë OKB-së: « Unë konfirmoj pozitën time, pas së cilës OKB-ja ka politizuar shumë dhe, mbi të gjitha, Këshilli i Sigurimit është i bllokuar nga veterinat dhe procedurat. Ndërkohë, ai kujdeset për ndihmën humanitare si qëllimet për të cilat ai u nis, sidomos ruajtja e paqes « . Negociatat e paqes për Ukrainën do të drejtoheshin nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së.

Derniers articles