26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Një lajm i mirë nga Berna, Policia Federale (FEDPOL): Kriminaliteti bie ndër shqiptaret në Zvicër. Shqiptarët mbeten problematik, por jo mafioz

Berne, 4 maj  –Krimi në 2021 në Zvicër: Është e vështirë të flasësh për vitin 2021 pa folur për koronavirusin dhe zemërimin që vjen me të. Për Fedpol, i cili garanton mbrojtjen e gjyqtarëve, këshilltarëve federalë apo parlamentarëve, viti i kaluar përfundoi me një rekord të trishtuar: 1215 kërcënime u komunikuan. Kjo është 330 më shumë se në vitin 2020, vit i cili tashmë po përjetonte një trend rritës. Sa i perket shqiptareve ne rapoertin vjetor pak e hiq nuk permednen shqiopatret cka nenkutpon se kriminaliti i tyre ka rene, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te FEDPOL-2021

Sipas Nicoletta della Valle, ky realitet i ri ka ndryshuar papritur misionin e Zyrës Federale të Policisë. “Kur Këshilli Federal merr kërcënime në Telegram nga diku në Zvicrën lindore, e gjithë bota e merr vesh këtë”, përmbledh drejtoresha e Fedpol, duke paraqitur raportin e saj vjetor. Ky lloj mesazhi mund të shtyjë dikë të ndërmarrë veprime.

Mafia italiane e instaluar ne Zvicer, por nuk permenden shqiptaret. Drejtoresha e FEDPOL-it kërkon më shumë veprime kundër mafies

Për të luftuar sa më mirë kundër mafies, Zvicra duhet të forcojë shkëmbimin e informacionit midis kantoneve dhe Konfederatës, sipas Nicoletta della Valle, drejtoreshë e Zyrës Federale të Policisë. Duhet të thellohen edhe njohuritë për mafian.

Qeveria federale dhe kantonet janë në proces të krijimit të bazave të nevojshme ligjore. Drejtoresha e Fedpol shpreson se ato do të jenë efektive nga viti 2025. Aktualisht, shkëmbimi i të dhënave është pothuajse më efikas mes Zvicrës dhe autoriteteve evropiane sesa me kantonet, komentoi ajo.

Masat antimafia të Zvicrës bazohen në tre shtylla: represioni, bashkëpunimi dhe parandalimi. Në çështjet e zbatimit të ligjit, Zvicra po bashkëpunon gjithnjë e më intensivisht me Italinë. Megjithatë, ajo nuk është ende mjaft efektive në aspektin e parandalimit.

Problemet e vendit me mafian janë ende pak të njohura. Nëse lufta kundër këtij rrjeti nuk përforcohet, ekonomia zvicerane rrezikon të infiltrohet. Kompanitë mafioze, për shembull, mund të ndërhyjnë gjithnjë e më shumë në ndërtimin e rrugëve kombëtare, tha Nicoletta della Valle.

Më keq akoma, autoritetet mund të infiltroheshin gjithashtu. Pastrimi i parave paraqet një tjetër rrezik. Prandaj, Zvicra do të rrezikonte të futej sërish në listën e zezë. Por rreziku më i madh do të ishte që ajo të shndërrohej në qendër të mafies, gjë që mund të jetë realitet sipas autoriteteve italiane.

Mafia është nën presion të madh në Itali dhe nëse Zvicra nuk vepron, ky rrjet ilegal do të lëvizë gjithnjë e më shumë në territorin e saj. Aq më tepër që vendi është tërheqës me një infrastrukturë të mirë, përzierje të gjuhëve dhe një komunitet italian që është prezent prej shumë vitesh.

Shefja e FEDPOL-it znj.Nicoletta della Valle gazetarit te Le Canton27.ch: Policia Federale ka bashkepunim te mire me policine shqiptare ne Kosove dhe Shqiperi, ne luften kunder terroizmit dhe krimit te organizuar..

Nese lexojme raportin e fundit te Policise Federale te Zvicres pak e hiq nuk permenden shqiptaret qofshin ata te Kosoves apo nga Shqiperia. Nga kjo mund te thuhet se per dallim nga vitet e mehershme, kriminaliteti bie ndër shqiptaret në Zvicër. Shqiptare mbeten problematik, por jo mafioz, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Nga mafia italiane te koronavirusi, përmes gjuetisë së terroristëve dhe sulmuesve të ATM-ve, Fedpol ka qenë i zënë vitin e kaluar. Në Ticino, komandanti i policisë kantonale, Matteo Cocchi, dhe këshilltari i shtetit Norman Gobbi kane shkëmbyer një videokonferencë me drejtoreshën e FEDPOL-it znj.Nicoletta della Valle e cila ju prine 1030 punonjësve që jane pjese e FEDPOL-it

« Policia Federale ka bashkepunim te mire me policine shqiptare ne Kosove dhe Shqiperi, ne luften kunder terrorizmit dhe krimit te organizuar.. » ka thene shefja e FEDPOL-it ne biseden e fundit me gazetarin e gazetes zvicerane Le Canton27.ch

Terroristët punojnë në një rrjet, kanë një vizion global, ndajnë idetë e tyre me njëri-tjetrin në të gjithë botën. Kështu është edhe për Abadi*. Këto lloj shkëmbimesh mund të çojnë në diçka të rrezikshme. Fedpol po i përgjigjet këtij kërcënimi duke rritur shkëmbimin dhe bashkëpunimin e informacionit – si në nivel kombëtar ashtu edhe ndërkombëtar.

Verë 2019. Shkëmbimi i informacionit me autoritetet e huaja të sigurisë tregon se Shteti Islamik (IS) po rekruton të rinj në Zvicër. Krerët që mendojnë pas këtij rekrutimi janë në skajin tjetër të zinxhirit dixhital. Ata janë afër vendit tonë – por jo edhe shumë afër, përkatësisht në Kosovë. Qëllimi i tyre: të krijojnë qeliza të IS në vendet gjermanishtfolëse.

Kërcënimi (ndër) kombëtar

Gjermani, 11 shtator 2001. Sulmet në Nju Jork tronditën botën. Pikërisht atëherë Yasin* u shfaq në radarin e autoriteteve të policisë gjermane: ai mbrojti sulmet me zë të lartë dhe qartë në vendin e tij të punës. Shtatë vjet më vonë, ai u dënua me tetë vjet burg. Akuzat: rekrutimi i luftëtarëve të Al-Kaedës në Gjermani, Pakistan dhe Afganistan. Pranverë 2021. Që nga kthimi i tij nga Kosova, Abadi ka planifikuar të kryejë një sulm në Zvicër. Ai ka nevojë për udhëzime, në mënyrë ideale nga dikush me përvojë. Takimi bëhet me Yasin. Takimi i tyre nuk është i pafajshëm: ata diskutojnë përgatitjet, sulmet dhe shpërthimet.

Fedpol është në dijeni të intervistës së tyre dhe njofton menjëherë policinë kompetente kantonale dhe Zyrën Federale të Policisë Kriminale Gjermane. Shkëmbimi i informacionit me autoritetet gjermane zbulon se Yasin është jashtëzakonisht i rrezikshëm. Me të në krah Abadi bëhet edhe më i frikshëm. Në shtëpinë e Jasinit në Gjermani është kryer një kontroll me autoritetet lokale. Në të njëjtën kohë, Jasinit i është shqiptuar edhe ndalimi i hyrjes në Zvicër, në mënyrë që ai të mos vijë më kurrë në vendin tonë.

Në vitin 2021 janë shpallur 2 dëbime të reja për terrorizëm. Nga gjithsej 28 dëbime që nga viti 2016, 26 kanë të bëjnë me raste terrorizmi. Kur shqiptohet një dëbim, kjo nuk do të thotë se kryhet menjëherë. Në fund të vitit 2021, 10 dëbime nuk janë zbatuar ose nuk mund të zbatohen ende. Arsyet e mundshme: parimi i moskthimit ose ekzekutimi i një dënimi në vazhdim.

Në vitin 2021, numri i ndalimeve të hyrjes në Zvicër u rrit, veçanërisht në luftën kundër krimit të organizuar. Gjithsej 187 ndalime u lëshuan në 2021, krahasuar me 167 në 2020.

Në vitin 2021 janë shpallur 2 dëbime të reja për terrorizëm. Nga gjithsej 28 dëbime që nga viti 2016, 26 kanë të bëjnë me raste terrorizmi. Kur shqiptohet një dëbim, kjo nuk do të thotë se kryhet menjëherë. Në fund të vitit 2021, 10 dëbime nuk janë zbatuar ose nuk mund të zbatohen ende. Arsyet e mundshme: parimi i moskthimit ose ekzekutimi i një dënimi në vazhdim.

Fedpol garanton mbrojtjen e magjistratëve, si anëtarët e Këshillit Federal, Parlamentit dhe gjykatave federale, si dhe personelit të administratës federale. Kësaj i shtohet edhe ajo e personave të huaj të mbrojtur nga e drejta ndërkombëtare publike dhe përfaqësitë diplomatike të vendosura në Zvicër. Gjatë tre viteve të fundit, numri i kërcënimeve ndaj njerëzve që kanë nevojë për mbrojtje është rritur në mënyrë të vazhdueshme. Rezultati i trishtuar: në vitin 2021, 1215 kërcënime iu komunikuan Fedpol, 330 më shumë se një vit më parë.

Derniers articles