23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Në Lugano perfundoi Konferenca për Ukrainen. Cassis: Takimi ishte një sukses që u jep shpresë ukrainasve!

Lugano, 5 korrik -Konferenca për rindërtimin e Ukrainës përfundoi të martën në Lugano me rezultate pozitive. Shtatë parime u miratuan në Deklaratën e Luganos nga dhjetëra shtete dhe organizata ndërkombëtare pas dy ditë diskutimesh. Një prej tyre thotë se lufta kundër korrupsionit do të jetë në qendër të rindërtimit në Ukrainë. Në total, më shumë se 1000 njerëz, duke përfshirë përfaqësitë e afro 40 shteteve dhe rreth pesëmbëdhjetë organizatave ndërkombëtare, u takuan në Ticino. Mes tyre edhe presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, njofton gazeta zvicerane Ler canton27.ch 

Konferenca e parë ndërkombëtare për rindërtimin e Ukrainës pas dëmeve shkatërruese të shkaktuara nga sulmi rus do të mbahet në qendrën e kongresit të Luganos të hënën dhe të martën. Marrin pjesë përfaqësues nga rreth dyzet vende dhe njëzet organizata ndërkombëtare.

I pyetur në orën 19:30, Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis vlerësoi se kjo konferencë ishte një sukses dhe se « të gjithë ishin shumë të lumtur ». « Ne ia dolëm të përcaktojmë parimet mbi të cilat mund të ndërtojmë rrugën drejt rindërtimit », përshëndeti Ticino, duke besuar se « i gjithë rindërtimi tashmë fillon gjatë luftës » dhe se bëhet fjalë për « dhënien e ‘shpresë ukrainasve’.

Nga ana e tij, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky konsideroi se rindërtimi ishte « detyrë e përbashkët e të gjithë botës demokratike ».

– Zvicra do të dyfishojë ndihmën e saj për Ukrainën për të arritur në 100 milionë franga deri në fund të vitit 2023. Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis njoftoi të martën në Lugano një përpjekje prej 15 milionë për të mbështetur ekonominë dixhitale të vendit.

Deklarata e Luganos lidh rindërtimin me axhendën e reformës

Në Deklaratën e Luganos të miratuar të martën, plani i rindërtimit dhe zhvillimit për Ukrainën është i lidhur me një axhendë gjithëpërfshirëse reformash. Deklarata e Luganos parashikon gjithashtu një platformë koordinimi midis Ukrainës dhe partnerëve të saj. Shtatë « Parimet e Luganos » duhet të udhëheqin rindërtimin.

Pjesëmarrësit e konferencës dënuan agresionin ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës « në termat më të fortë të mundshëm », pasi filloi Deklarata e Luganos.

Vendet pjesëmarrëse në konferencë deklarojnë « angazhimin e tyre të parezervë për të mbështetur Ukrainën në rrugën e saj nga rimëkëmbja e hershme në atë afatgjatë », duke e lidhur këtë me perspektivën evropiane të Ukrainës dhe statusin e saj si një vend kandidat në BE. Çdo formë e koordinuar e mbështetjes politike, financiare dhe teknike do të ishte e mirëpritur, thotë ai.

Gjatë rindërtimit të vendit, duhet të ndërtohen strukturat ekzistuese. Për më tepër, Deklarata e Luganos synon të lidhë rindërtimin me axhendën më të gjerë të reformave. Deklarata thekson se integriteti, transparenca dhe llogaridhënia janë thelbësore për zbatimin e suksesshëm të Planit Kombëtar të Rimëkëmbjes dhe Zhvillimit.

Konferenca e ekspertëve të nivelit të lartë është planifikuar
Deklarata vazhdon duke thënë se plani i rimëkëmbjes dhe zhvillimit është një « dokument i gjallë » që duhet konsultuar dhe përshtatur me kalimin e kohës për të pasqyruar rrethanat në ndryshim. Parimet udhëzuese të bashkangjitura në deklaratë u miratuan.

Deklarata parashikon më tej zbatimin e një platforme koordinimi midis qeverisë së Ukrainës dhe të gjithë partnerëve, organizatave dhe institucioneve financiare ndërkombëtare, dypalëshe dhe shumëpalëshe. Iniciativa e presidencës së G7 për të thirrur një konferencë ndërkombëtare të ekspertëve të nivelit të lartë shihet gjithashtu pozitivisht.

Financimi i rindërtimit duhet të jetë i drejtë dhe transparent. « Parimet e Luganos » bashkangjitur deklaratës – reforma, partneriteti, transparenca, pjesëmarrja, barazia, qëndrueshmëria dhe angazhimi i shumë palëve – do të miratohen.

Inovacioni duhet të inkurajohet
Deklarata i kushton vëmendje të veçantë inovacionit. Duhet të promovohen qasje inovative si transformimi dixhital, kalimi në energjinë e gjelbër, një tranzicion energjetik, financimi inovativ dhe i qëndrueshëm kombëtar dhe ndërkombëtar.

Sektori privat, akademia dhe shoqëria civile, si dhe aktorët në nivel nënkombëtar janë të ftuar të jenë partnerë me qytete, spitale dhe partnerë të tjerë ukrainas.

Së fundi, Deklarata e Luganos mirëpret ofertën e Britanisë për të pritur konferencën e ardhshme. Gjermania gjithashtu njoftoi të martën se do të organizojë konferencën e rindërtimit të Ukrainës pas vitit 2024.

Ministri i Jashtëm Ignazio Cassis u shpreh shumë i kënaqur me rezultatin e konferencës mediatike të organizuar ekskluzivisht për gazetarët zviceranë të martën herët në mbrëmje. Në veçanti, fakti që vendet e tjera kanë rënë dakord të organizojnë takimet e radhës e bën atë të lumtur, tha Cassis.

Ajo që u arrit gjatë konferencës dy-ditore të rindërtimit duhet të vendosë themelin për më shumë sesa thjesht rindërtim. Puna e bërë në Lugano është një përgatitje për kohën e pasluftës. Cassis theksoi vazhdimisht gjatë konferencës se Ukraina duhet të jetë përgjegjëse për rindërtimin.

Schmyhal premton të luftojë korrupsionin
Kryeministri ukrainas Denys Schmyhal foli të martën për « tokë të mirë për konferencat e ardhshme ». Ai premtoi se do të punonte për kushtet kornizë që e bënë të pamundur korrupsionin në vendin e tij.

Schmyhal komentoi gjithashtu kostot e rindërtimit në konferencën përfundimtare të medias në Lugano. Të hënën u fol për 750 miliardë CHF për të rindërtuar vendin e shkatërruar nga lufta.

Përveç fondeve të konfiskuara nga qytetarët rusë, fondet nga buxheti i shtetit të Ukrainës dhe grantet nga partnerët gjithashtu duhet të rrjedhin në rindërtim, shpjegoi Schmyhal kur u pyet nga një përfaqësues i medias. Është e rëndësishme të filloni rindërtimin sa më shpejt të jetë e mundur.

Bëhet fjalë gjithashtu për dërgimin e një sinjali për agresorët e ardhshëm, vazhdoi Schmyhal. Ata duhet të dinë se do të duhet të paguajnë për rindërtimin e një vendi të shkatërruar nga lufta.

Zvicra dyfishon ndihmën e saj
Ministri i Jashtëm Ignazio Cassis shtoi se sektori privat me siguri do të investojë shumë para në Ukrainë sapo të mbizotërojnë kushte më të qëndrueshme politikisht, ka raportuar SDA

Avokatët theksojnë se sa e vështirë është konfiskimi dhe përdorimi i aseteve të ngrira. Mund të jenë të nevojshme vendimet para gjykatave ndërkombëtare. Oligarkët do të duhej të kishin përgjegjësi të drejtpërdrejtë për kontributet në luftë.

Gjithashtu të martën, disa delegacione njoftuan ndihmë shtesë ose pagesën e ndihmës së premtuar në muajt në vijim. Zvicra do të dyfishojë mbështetjen e saj për Ukrainën në 100 milionë CHF deri në fund të vitit 2023. Ekonomia dixhitale e vendit do të mbështetet me 15 milionë CHF.

 

Derniers articles