19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Mirësevini në Zvicrën e lirë pas “okupimit” nga panda. Në kufi e as dogana, policia nuk kërkon me as testin PCR e as vaksinat…

Bernë, 21 shkurt -Coronavirus: Këshilli Federal heq masat – detyrimi për të mbajtur maskë në transportin publik dhe institucionet shëndetësore, si dhe izolimi ruhen deri në fund të marsit. Nga e enjtja, 17 shkurt 2022, aksesi në dyqane, restorante, institucione kulturore, objekte të hapura për publikun dhe ngjarjet është sërish e mundur pa maska ​​apo certifikata. . Gjithashtu shfuqizohet mbajtja e maskës së detyrueshme dhe rekomandimi për të punuar nga shtëpia, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Raporti i fundit nga OFSP, i datës 21 shkurt, të hënën, raporton 32,093 teste të reja pozitive të shpallura gjatë fundjavës në Zvicër. Disa nga këto raste datojnë në ditët e mëparshme.
Në të njëjtën periudhë janë deklaruar 18 vdekje të reja, gjithashtu me një vonesë të ndryshueshme. Më e vjetra daton në 2 shkurt. Numri i të infektuarve po bie ndjeshëm në Zvicër. 111,565 raste të konfirmuara janë zbuluar nga e shtuna 12 shkurt deri të shtunën 19 shkurt, një rënie prej 28,0%↓ krahasuar me 7 ditët e mëparshme. Shkalla e vaksinimit vazhdon të ngadalësohet me 37,1%↓ më pak injeksione gjatë 7 ditëve krahasuar me 7 ditët e mëparshme, pra 47,856 doza. Sipas OFSP, 70.0% e popullsisë zvicerane, të të gjitha moshave, ishte vaksinuar plotësisht më 20 shkurt, dhe 37.6% kishin marrë një përforcues. Ata të moshës 65 vjeç e lart ishin 90.8% të vaksinuar plotësisht më 13 shkurt.

Mirësevini në Zvicrën e lirë pas « kupimit » pandisë. Në kufi e as dogana, polcia nuk kerkon me as testin PCR e as vaksinat sikur keto dy vitet e fundit

Në mbledhjen e 16 shkurtit 2022, Këshilli Federal hoqi shumicën e masave kombëtare për të luftuar pandeminë e koronavirusit. Ai ruan vetëm izolimin e njerëzve që rezultojnë pozitivë, si dhe mbajtjen e maskave të detyrueshme në transportin publik dhe në institucionet shëndetësore. Kjo është për të mbrojtur njerëzit vulnerabël deri në fund të marsit 2022. Më pas situata do të kthehet në normalitet.

Mirësevini në Zvicrën e lirë pas « kupimit » pandisë. Në kufi e as dogana, polcia nuk kerkon me as testin PCR e as vaksinat sikur keto dy vitet e fundit

Situata epidemiologjike vazhdon të evoluojë pozitivisht; Falë imunitetit të lartë të popullatës, një mbingarkesë e sistemit shëndetësor nuk ka gjasa, pavarësisht qarkullimit ende të konsiderueshëm të virusit. Për Këshillin Federal janë përmbushur kushtet për një normalizim të shpejtë të jetës shoqërore dhe ekonomike. Pas konsultimit me kantonet, partnerët socialë, komitetet parlamentare dhe shoqatat përkatëse, ajo heq shumicën e masave për të luftuar pandeminë. Që nga maji 2021, këto përcaktohen nga kapacitetet e sistemit shëndetësor.

Heqja e masave të mbështetura gjatë konsultimit
Më 2 shkurt 2022, Këshilli Federal dërgoi për konsultim dy variante për heqjen e masave. Një shumicë e qartë e pjesëmarrësve u shprehën në favor të një heqjeje të menjëhershme të shumicës së masave ende në fuqi, ndërsa treguan se ishin në favor të ruajtjes së detyrimit për të mbajtur maskë në institucionet shëndetësore dhe në transportin publik, për sa kohë që kontaminimi shifrat mbeten të larta.

17 shkurt: Heqja e pothuajse të gjitha masave
E enjte, 17 shkurt, shfuqizohen masat e mëposhtme mbrojtëse:
– Mbajtja e maskës është e detyrueshme në dyqane, dhoma restorantesh dhe në ambiente, objekte dhe evente
të aksesueshme për publikun;
– mbajtja e detyrueshme e maskës në punë;
– kufizimet e aksesit përmes certifikatës së COVID (të ashtuquajturat rregullat 3G, 2G dhe 2G+) në institucione të tilla si kinema, teatro,
restorante dhe salla eventesh;
– detyrimi për marrjen e autorizimit për ngjarje të mëdha;
– kufizime në takimet private.

Kufizimet e kapacitetit në pikat e shitjes me pakicë dhe ashensorët e skive hiqen gjithashtu në marrëveshje me Këshillin Federal.

Heqja e rekomandimit të punës në distancë – punëdhënësi mbetet i detyruar të mbrojë punonjësit e tij
Rekomandimi i FOPH për punën në distancë është shfuqizuar gjithashtu. Prandaj i takon punëdhënësve të vendosin për domosdoshmërinë e punës në distancë dhe detyrimin për të mbajtur maskë. Në përputhje me ligjin e punës, atyre u kërkohet të marrin të gjitha masat e nevojshme për të garantuar mbrojtjen e shëndetit të punonjësve të tyre. Rregullat që synojnë mbrojtjen e njerëzve në nevojë mbahen deri në fund të marsit.

Deri më 31 mars: izolimi dhe mbajtja e maskës së detyrueshme në vende të caktuara
Duke qenë se qarkullimi i virusit mbetet shumë i lartë dhe mund të shkaktojë komplikime serioze, Këshilli Federal po mban dy masa parandaluese.

mbrojtjen e renditur në urdhëresën për situatën e veçantë COVID-19 deri në fund të marsit. Nëse e lejon qarkullimi i virusit, masat e mësipërme do të hiqen më shpejt.

Së pari, izolimi prej të paktën pesë ditësh vazhdon të zbatohet për personat që rezultojnë pozitivë, për të parandaluar njerëzit potencialisht shumë ngjitëse infektojnë të tjerët.

Së dyti, do të jetë e nevojshme të vazhdoni të mbani maskën në transportin publik dhe në institucionet e kujdesit shëndetësor. Banorët e EMS nuk preken. Duhet theksuar se kantonet janë të lira për të forcuar masat mbrojtëse, por edhe për të përjashtuar disa vende nga detyrimi për të mbajtur maskë. Disa institucione të tilla si zyrat mjekësore ose sallonet e flokëve mund të kërkojnë gjithashtu që vizitorët të mbajnë një maskë.

1 Prill: përfundimi i situatës speciale
Urdhëresa për situatën e veçantë COVID-19 rregullon më tej izolimin dhe mbajtjen e maskës së detyrueshme në transportin publik dhe
objektet shëndetësore deri në fund të muajit mars. Nëse situata epidemiologjike evoluon siç pritej, urdhëresa do të shfuqizohet më 1 prill 2022, që do të thotë rikthim në gjendjen normale.

Derniers articles