23.5 C
Berne
dimanche 14/07/2024

Micheline Calmy-Rey në Gjenevë: Kosova nuk mund të krahasohet me Krimenë apo Ukrainën, sepse në Krime nuk ka pasur krime, masakra, spastrim etnik apo gjenocid

Micheline Calmy-Rey, ish-presidente e Konfederatës dhe ish-këshilltare federale e ngarkuar me Departamentin Federal të Punëve të Jashtme (Foto: Le Canton27.ch)

Gjenevë, 9 mars – “SANKSIONET Zviceriane kundër Rusisë. Çfarë ndikimi ka për neutralitetin? Dhe për Rusinë?…” ishte tema e debatit të sotëm në Klubin e Shtypit Zviceran në Gjenevë të organizuar nga z. Pierre Ruetschi (Drejtor Ekzekutiv i Klubit të Shtypit Zviceran) me të ftuarit e tij: Micheline Calmy-Rey, ish-presidente e Konfederatës dhe ish. shefi i diplomacisë zvicerane: z. Eric Hoesli, gazetar; Z. Richard Werly, gazetar në Le Temps dhe z. Paul Dembinski, Drejtor i Observatorit të Financave dhe profesor në Universitetin e Friburgut. interesimi i pjesëmarrësve ishte po aq i madh sa edhe pyetjet e tyre interesante, transmeton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch.

Duke marrë përsipër plotësisht sanksionet e Bashkimit Evropian kundër Rusisë, Zvicra po thyen kujdesin e vërejtur deri më tani në politikën e saj të neutralitetit. Mbetet për t’u parë nëse kjo është vërtet një epokë e re për neutralitetin zviceran. Angazhimi i pazakontë i Këshillit Federal për Ukrainën ngre një sërë pyetjesh të paprecedentë si për marrëdhëniet midis BE-së dhe Zvicrës, ashtu edhe për peshën e sanksioneve, ndërkohë që analistët tashmë thonë se ato vetëm sa do të forcojnë vendosmërinë e Vladimir Poutine, për t’u ripërdorur. marrëdhëniet mes presidentit dhe oligarkëve dhe sidomos që u mungon objektivi.

Calmy-Rey: Zvicra ishte vendi i parë që diskutoi pavarësinë e Kosovës në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, i cili më pas ndërhyri në GJND në Hagë pavarësisht presionit serb dhe rus

Pra, a është Zvicra ende e besueshme për të siguruar zyrat e saj të mira të mundshme midis Rusisë dhe Ukrainës? Cilat janë rreziqet e precedentit dhe deri ku do të ndjekë BE-ja nëse kjo e fundit shtrëngon më tej sanksionet? Cila është pesha reale e sanksioneve zvicerane dhe më gjerë e atyre të shqiptuara nga BE dhe Shtetet e Bashkuara? Cilat masa do të parandalojnë përhapjen e luftës në vendet e tjera evropiane, apo edhe të armëve bërthamore?…këto janë vetëm disa pyetje që folësit diskutuan me pjesëmarrësit për dy orë.

Pyetja e redaktorit të gazetës zvicerano-shqiptare Le Canton27.ch të ditëve të fundit kur flitet për luftën ndërmjet Ukrainës dhe Rusisë, përmendet edhe emri i Kosovës, madje nga Vladimir Putin është përmendur dy-tri herë. A mund ta krahasojmë Kosovën me Krimenë apo Ukrainën, kur e dimë se në Krime nuk ka pasur krime, masakra, spastrim etnik apo gjenocid?

Znj. Calmy-Rey i dha një përgjigje të qartë kësaj pyetjeje: “Vërtet ka një dallim mes situatës në Kosovë, gjatë luftës ballkanike, dhe asaj në Krime, sepse në Ballkan ka pasur shkelje sistematike të të drejtave të njeriut si dhe rreziku i gjenocidit të një popullsie, ndërsa në Krime nuk ishte kështu. »

Lidhur me Kosovën pas këtij forumi, znj. Calmy-Rey shtoi se “Kur Zvicra ofron zyrat e saj të mira në politikën e jashtme, gjithmonë ka reagime të kujdesit. Kur vendi ynë e njohu pavarësinë e Kosovës, debati ishte i njëjtë si sot. Ne e promovonim pavarësinë e Kosovës, ndërsa Rusia ishte kundër dhe na thanë se do të kishim marrëdhënie të tmerrshme me Rusinë dhe Serbinë. Si rezultat i garave, një vit më vonë ne negociuam përfaqësimin e interesave ruse në Gjeorgji dhe të gjeorgjianëve në Rusi. Kjo do të thotë se nëse kemi një qëndrim koherent që justifikohet me shkelje të së drejtës ndërkombëtare ndaj të cilit Zvicra nuk mund të qëndrojë indiferente, ne ende e kemi këtë aset neutraliteti që mbetet në tryezë. »

Në një intervistë për gazetaren e Canton27.ch, znj. Clamy-Rey shtoi se “Rasti i Kosovës është shumë interesant. Zvicra ishte vendi i parë që diskutoi pavarësinë e Kosovës në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Pra, në këtë kuptim Zvicra nuk ka vepruar kundër qëndrimit të saj të neutralitetit duke mbajtur anën në rastin e Kosovës për shkak të rrezikut të shfarosjes. Ajo që është interesante është se presidenti Putin përdori të njëjtat argumente kur aneksoi Krimenë. Megjithatë, duhet ta dini se në Krime nuk kishte popullatë të kërcënuar me gjenocid!…”

Derniers articles