17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Le Canton27.ch nga Lugano në Konferencen për Ukrainëm: Rindërtimi do të kushtojë 750 miliardë dollarë. Zelensky: Nuk është vetëm lufta jonë!

Lugano, krorrik -Konferenca dyditore për rindërtimin e Ukrainës fillon sot në Lugano. Janë regjistruar 38 shtete, Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, përfaqësues të 14 organizatave ndërkombëtare dhe mbi të gjitha një delegacion i madh ukrainas, përfshirë kryeministrin Denys Shmyhal.

Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelensky do të marrë pjesë virtualisht në konferencë. Nuk është për t’u habitur që ai nuk vjen në Ticino. Banorët e Ticinos po e shikojnë këtë konferencë me maturi, raporton gazeta zvicerane Ler Canton27.ch drejtpersederjti nga Luganio, si io vetmi mediaum ne gjuhen  shqipe qe po ndjek ket samit nderkombtera dedikuar Ukraines.

Në funksion të dëmeve masive të luftës në Ukrainë, përfaqësues nga dyzet vende donatore potenciale dhe njëzet organizata ndërkombëtare po takohen në Lugano për të diskutuar rindërtimin e vendit. Përgjigjet më të rëndësishme për konferencën.

Ignazio Cassis ne Lugano: Do të shkojë në Kiev kur të jetë e nevojshme

Presidenti i Konfederatës do të shkojë në Kiev sa më shpejt që të jetë e nevojshme, por ai nuk dëshiron të shkojë atje « për t’u parë ».

« Nuk është stili im të bëj politikë, » tha Ignazio Cassis për shtypin në Lugano. Ai shtoi se Zvicra nuk duhet apriori të presë një nga zyrat për mbikëqyrjen e rindërtimit të Ukrainës që dëshiron kyiv.

Vendosja e parimeve, përcaktimi i palëve të interesuara dhe përcaktimi i hapave të ardhshëm janë rezultatet e Konferencës së Luganos, shpjegon Presidenti Federal Cassis.

Ai ishte i kënaqur që qeveria britanike kishte rënë dakord të priste konferencën e ardhshme të rimëkëmbjes për Ukrainën

Pas fjalimit të tij, Cassis ia dorëzon presidentit ukrainas Volodymyr Zelenskyj, i cili është lidhur përmes transmetimit të drejtpërdrejtë. Sipas Zelenskyy, konferenca dhe vendimet e saj do të nënkuptonin hapin e parë të madh të botës demokratike në luftën kundër agresionit rus.

Mbi të gjitha, fluturimet kontrolluese të ushtrisë dhe anijeve ushtarake, të cilat ndodhen pranë qendrës së kongresit në liqen, kanë dhënë të dhëna për punën përgatitore për këtë ngjarje madhore për qytetin e vogël të Luganos në ditët e fundit. Rreth qendrës së kongresit është e ashtuquajtura zona e kuqe. Aty lejohen vetëm personat e autorizuar. Disa rrugë janë gjithashtu të mbyllura në afërsi. Kjo është arsyeja kryesore pse telefonat në linjën e posaçme të ndihmës në policinë e kantonit Ticino janë të ndezura.

Zëdhënësi i policisë Renato Pizolli sqaron se është Luganesi ai që telefonon sepse duan të dinë nëse mund të bëjnë pazar apo të shkojnë te mjeku. Megjithatë, duke qenë se në këtë zonë të kuqe nuk ka dyqane, përditshmëria e qytetarëve mund të zhvillohet normalisht. Thjesht këshillohet të bëhet pa makinë.

Konferenca si mundësi dhe sfidë

Pra, nuk është për t’u habitur që kjo konferencë shkakton telashe për shumë pak njerëz. Në këtë rast, shqetësimi kryesor është se një vend neutral si Zvicra nuk ka të drejtë të mbajë një konferencë të tillë. Banorët e Ticinos mezi presin gjithmonë të jenë mikpritës. Ata kanë demonstruar tashmë mikpritjen e tyre në këtë krizë humanitare duke pranuar një numër relativisht të madh refugjatësh ukrainas. Ticino zyrtare flet për këtë konferencë si një mundësi dhe një sfidë.

Forcat e sigurisë Ticino do të sfidohen veçanërisht. Por ata marrin mbështetje nga ushtria dhe gjithashtu nga trupat policore nga kantonet e tjera. Komandanti i policisë Matteo Cocchi kohët e fundit theksoi se specialistët e jashtëm do të jenë kryesisht përgjegjës për mbrojtjen personale në vend – një përgjigje indirekte për pyetjen e bërë shpesh nëse njerëzit e Ticino janë të përgatitur për një detyrë kaq të madhe.

Kjo konferencë ka për qëllim të japë shpresë se lufta do të ndalet, mendoj se është një gjest për paqen.

Lugano dëshiron ta përdorë këtë konferencë si një mundësi për t’u paraqitur para publikut botëror si një qytet i hapur. Gazetarët e shumtë në vend do të ndihmojnë me këtë – duke supozuar, sigurisht, se gjithçka shkon sipas planit. Nëse diçka shkon keq, do të flitet vetëm për të, thotë Michele Foletti, kryebashkiak i Luganos.

Ai thotë: “Kjo konferencë duhet të japë shpresë se lufta do të ndalet, për mendimin tim është një gjest për paqen”. Nga pikëpamja Ticino, konferenca e Ukrainës ka një vlerë të madhe simbolike. Fakti që konferenca po zhvillohet këtu mbush shumë me pak krenari dhe nuk perceptohet si emocionuese.

Derniers articles