26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Kosovë, ish-presidenti Hashim Thaci dergohet para gjykatës se Hagës i cili akuzohet për krime dhe 100 vrasje

Haga, 9 nëntor – Gjyqi filloi sot në Hagë kundër Hashim Thaçit, Kadri Veseli dhe Jakup Krasniqi tashmë janë para Gjykatës Speciale, ku ata akuzohen për një seri krimesh të pretenduara nga kjo gjykatë. Thaçi është shpallur « i pafajshëm » sot para Gjykatës Speciale në Hagë, njofton gazeta zvicerane në gjuhën shqipe « Le Canton27.ch » nga Haga.

Kujtojmë se më 26 tetor, aktakuza u konfirmua nga dhomat e specializuara. Më 5 nëntor, ai u arrestua nga policia ndërkombëtare në Kosovë. Senaca e pare gjuqysore filloi sot në Hagë kundër ish-udhëheqësve të UÇK-së (UCK). Ish-Presidenti « zviceran » Hashim Thaçi qe përballet me dhjetë akuza për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit të lëshuara nga Tribunali Special për Kosovën. Sipas gazetës zvicerane në gjuhen shqipe « Le Canon27.ch » kujtonë se, Thaçi ai ishte refugjate për katër vjet në Zvicër në vitet 1990 para se të merrte pjesë në krijimin e UCK-së, një lëvizje guerile si anëtar i lëvizjes Popullore, ilegale Marksiste-Leniniste popullore.

Seanca e parë me të akuzuarin Hashim Thaçi u ndoq me shumë interes nga qytetarë jo vetëm të Kosovës por edhe të diasporës, veçanërisht në Zvicër, ku Thaçi kishte kaluar pjesën më të madhe të jetës dhe aktiviteteve të tij. Shqiptarët në Zvicër janë të ndarë për akuzat, me disa që argumentojnë Thaçin se ai është « i pafajshëm », ndërsa të tjerët, në veçanti mbështetës të liderit historik, të ndjerit Ibrahmi Rugova, i njohur si « Mahatma Gandhi i Ballkanit »

Më 5 nëntor të këtij viti, Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, njoftoi dorëheqjen e tij, në mes të proceseve gjyqësore të iniciuara nga Tribunali Special për Kosovën në Hagë. Presidentja e Kosovës pas 24 orësh është emëruar Dr. Vjosa Osmani, gruaja shqiptare më e votuar në Ballkan e cila konsiderohet si « Merkel shqiptare », raporton gazeta zvcerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » nga Haga.

Dick Marty, kishte përmendur vdekjen ose zhdukjen e 500 njerëzve, përfshirë 400 serbë, pas tërheqjes së trupave serbe pas bombardimeve të NATO-s në qershor 1999. Ai përmendi veçanërisht ekzekutimet përmbledhëse, rrëmbimet dhe vrasjet. trafikimi i organeve të marra nga viktimat.

Gjykata Speciale për Kosovën, e krijuar më 3 gusht 2015 me iniciativën e Hashim Thaçit (Kryeministri i atëhershëm i Kosovës) u votua nga 82 deputetë të Kadri Veseli (PDK) dhe Isa Mustafa (LDK). Tribunali Special për Kosovën është përgjegjës për hetimin e krimeve të pretenduara të kryera nga UÇK-ja, kryesisht kundër serbëve, romëve dhe kundërshtarëve shqiptarë (LDK e z. Ibrahim Rugova) ndaj guerileve gjatë dhe pas konfliktit të vitit 1998 -1999.

« Aktakuza pretendon se Hashim Thaçi, Kadri Veseli dhe të dyshuarit e tjerë të akuzuar janë penalisht përgjegjës për gati 100 vrasje, » tha gjykata. Pas rreth një orë e gjysmë (90 min) të seancës së parë për Hashim Thaçin, ai u mor në paraburgim për të rifilluar procesin pas tridhjetë ditësh.

Derniers articles