17.4 C
Berne
lundi 15/07/2024

Gazetari nderkombëtar Nefail Maliqi ne konferencën « International Geneva and world media » foli për rolin e mediave shqiptare në Zvicer dhe ballkan

Nefail Maliq:Ne krahasim me numrin e shqiptareve ne Zvicer (mbi 300 mije) madiat e ketushme shume pak publikojne shkrime për sukseset dhe integrimin e tyre, qe me shume për ta flasin politikajt se sa gazetat. Nuk mjaftojne vetem shkrimet per kembet e Xhakes dhe Shaqirit. Edhe kur flasin e shkruajne ato merren për shpejtesin e veturave, ndonje përleshje apo krim
Gjenevë, 18 tetor -Në Gjenevën nderkombëare, nen organizmin e « Club suisse de la presse »  u mbajt tryeza e rrumbullaket me gazetaret boteror me moton: Imazhi i Gjeneves nderkombetare ne mediat zvicerane dhe boterore (Image “International Geneva” in the international and Swiss media) ku muaren pjesë personalitete dhe përfaqesueses te mediave zvicerane dhe nderkombëtare. Ndersa perfaqesues i mediave shqiptare ne Zvicer dhe ballkani mori pjese publicisti dhe gazetari i njohur nderkombëtar ne Gjenevë Nefail Maliqi,
njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch
Nefail Maliqi:  Ne krahasim me numrin e shqiptareve ne Zvicer (mbi 300 mije) madiat e ketushme shume pak publikojne shkrime për sukseset dhe integrimin e tyre, qe me shume për ta flasin politikajt se sa gazetat. Nuk mjaftojne vetem shkrimet per kembet e Xhakes dhe Shaqirit. Edhe kur flasin e shkruajne ato merren për shpejtesin e veturave, ndonje përleshje apo krim..
Ne ketë tryeze muaren pjese zyrtare te qendres se mediave nga Kombet e Bashkuara, zëdhensja e OKB-së, pastaj drejtues te shoqtatave te gazetareve boterore (APES dhe ACANU) kolege zvicerne dhe përfaqesues tjere nderkombëtare.
Gazetari shqiptare ne Gjenevë z.Maliqi ne  fjalimin e tij u ndfal për rolin e mediave zvicerane dhe mjungesne hapsiren e komunitetit shqiptare ne Zvicer  ne kete media dhe mungesa  e shkrimeve pozitive mbi zhvillimet ne ballkan, sidomos ato nga Kosova dhe Shqiperia si pjese te evropës. Ne intevnemin e tij kelegu Maliqi ne vazhdim ka thëne se « meqe kjo konference me moton:  « Imazhi i Gjeneves nderkombetare ne mediat zvicerane dhe boterore » e dini sigurisht se ne kete « Gjeneve nderkombërtare » jetojne edhe te huaj, për t’mos thenë gjysem për gjysem, por 40 për qind po.  Dhe sigurisht lexues te mediave te juaja nuk jane vetem zviceranët, por edhe te huajt. Atëhere pse t’mso keni me shume artikuj, intervista reporatzhe për sukseset, integrimin, bashkejetesen mes komuniteve ne Zvicer, ne eket rast për shqipatret si nje komunitet me i madh majft i rendeesishem dhe me i madh ne Zvcër, tema keto te cilat do te rrisin jo veten lexueshmerin dhe shikueshmerine e mediave por edhe imazhin edhe me të  mire te Gjenevës ndekrombëtare dhe Zvicres demokratike dhe tolerante. E thash kete sepse gazeta zvicerane Le Canton27.ch e cila pos shkrimeve mbi zhvillmet ne Zvcer dhe aktivtetet tjera politike ne Gjeneven nderkombëtare dhe ne Bernë, si nje medium i vetem ne shqip ne Zvcer qe merret me (mos) integrimin e komunitetit shqiptare duek prmovuiar suiekseset e tyre ne Zvicer, njuk po  mund te përbledh gjitha aktivtetet e tyre ne 26 kantone te Zvicrës… »
Sipas kolegut Maliqi « logjikisht nese ne kantonine Gjenevës jetojne rreth 40 për qind e te huajve edhe 40 per qind e gazetës duhet e mbushur me shkrime për të huajt. Këte askush nuk eshte kah e kërkon, por se paku ne jave te jene 2-3 shkrime modeste dhe jo vetëm shqiptaret ne gazeta te permenden vetëm atëhere kur ka ndonje incident apo tensioni te situates në Kosovë te provokuar nga Serbia… »
Ne vazhdim gazetari Nefail Maliqi ka përkujtuar kolegët dhe pjesemarrësit e ketij takimi me perfaqesues te medive ndermbëtare se « vetem ne kantonin e Gjenevës sot jetojne dhe veprojnë mbi 30 mije shqiptare, qe shume pak e hiq shkruhet për sukseset dhe integrimin e tyre. Edhe kur shkruajne mediat e ketushme, shkruajne për trafikantë ose për ndonje përleshje apo krim?! .. »
Drejtues te mediave dhe organizatave nderkombëtare preken edhe zhvillimet aktuale ne bote, si lufta ne Lindjen e mesme (Izrael-Palestine) ajo mes Rusise dhe Ukrainës si dhe terrozimi dhe invasjoni i destuar serbe ne Kosovë me nje grup terroristësh  ne veri te Kosovës te incuar nga gazetari ndekrobëtar Nefail Maliqi, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch
« Une nuk e perjashtoj mundesine, qe Kremlini mund te qendroje pas sulmit ne Izrael
E them kete pasi Rusia deshtoi permes Serbise (Radoicic) ta destabilizoj apo ta dheze ne Kosovë, e dhezi me Hamasin ne Izrael permes Iranit per ta larguar dhe perqendruar vemendjen e nderkombetareve dhe mediave boterore nga Ukraina… » tha nder tjera pulbicisti dhe gazetari yne ne Gjenevë Nefail Maliqi qe mori pjese ne debatin Imazhi i Gjeneves nderkombetare ne mediat zvicerane dhe boterore (“International Geneva” in the international and Swiss media), njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch
Pos gazetarit tone nderkombëtar Nefail Maliqit ne ketë tryeze të rrumbullaket
 organizuar « Club suisse de la presse » muaren pjese edhe keto personalitete dhe përfaqesueses te mediave zvicerane dhe nderkombëtare, si Isabelle Falconnier, drejtoreshe e CSP, Oliver Coutau, delegat në Gjenevë Ndërkombëtare të Kantonit të Gjenevës, Peter Kenny, president i Shoqatës së Shtypit të Huaj në Zvicër (APES), Alessandra Velucci, drejtore e Shërbimit të Shtypit të Kombeve të Bashkuara për informacion në Gjenevë, Tamer Aboalenin, president i Shoqatës së Korrespondentëve të Akredituar në Kombet e Bashkuara (ACANU), Ed Girardet, gazetar amerikano-zviceran, Kasmira Jefford, kryeredaktore e Geneva Solutions, Virginie Mangin, gazetare në SwissInfo, Gorgui Wade Ndoye , drejtor i botimeve ContinentPremier, Laurent Sierro, korrespondent i OKB-së dhe Gjenevës ndërkombëtar për Keystone-ATS, Olivier Bot, zëvendës kryeredaktor, Tribune de Genève.

Derniers articles