24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Berne, Keshilli Federal vendos që Hamasi duhet të ndalohet në Zvicër

Berne, 22 nentor -Këshilli Federal vendosi të mërkurën se Hamasi duhet të ndalohet në Zvicër. Ai beson se kjo është zgjidhja më e mirë për të luftuar aktivitetet e organizatës, njofton gazeta svicerane ne shqip Le Canton27.ch

Zvicra duhet të miratojë një ligj ad hoc për të ndaluar Hamasin, vendosi të mërkurën Këshilli Federal. Sipas shtatë njerëzve të mençur, kjo është zgjidhja më e mirë për të luftuar aktivitetet e organizatës.

Një ligj do t’u japë autoriteteve federale mjetet e duhura për t’u marrë me situatën që mbizotëron që nga 7 tetori në Lindjen e Mesme. Departamentet Federale të Drejtësisë, Policisë dhe Mbrojtjes do të duhet të paraqesin një projekt deri në fund të shkurtit 2024.

Tekstet e diskutuara në dhjetor
Këshilli Federal kishte vendosur tashmë më 11 tetor për të cilësuar Hamasin si organizatë terroriste. Dy komitetet e parlamentit për politikën e sigurisë paraqitën gjithashtu mocione për ndalimin e Hamasit. Tekstet do të diskutohen gjatë seancës së dhjetorit.

E pyetur se pse ligji u hartua sipas procedurës së zakonshme dhe jo falë procedurës së përshpejtuar, Elisabeth Baume-Schneider shpjegoi se Këshilli Federal kishte arritur shpejt një konsensus.
Është e rëndësishme që të kemi një konsultim dhe të mos abuzoni me ligjet e jashtëzakonshme, beson ajo.
Tre organizata humbasin financimin
Tre organizata joqeveritare palestineze humbasin fondet e tyre zvicerane. Ato nuk përputhen me kodin e sjelljes të Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (DFAE).

Sipas ATS, në fillim të tetorit, Këshilli Federal i kërkoi FDFA-së të verifikonte flukset financiare të partnerëve të OJQ-ve në programin e bashkëpunimit në Lindjen e Mesme. Rezultatet nuk treguan ndonjë parregullsi, vuri në dukje Këshilli Federal të mërkurën.

Njëmbëdhjetë OJQ partnere iu nënshtruan një verifikimi të thellë të përputhshmërisë me kodin e sjelljes të FDFA dhe klauzolën kontraktuale kundër diskriminimit. Tre prej tyre nuk janë në përputhje. Kjo rezulton në ndërprerjen e bashkëpunimit.

Derniers articles