17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Mbi 2 mijë kërkesa për azil në Zvicër gjatë marsit, për herë të parë asnjë aplikant nga Kosova ose Shqipëria

Berne-Wabern, 16 prill – Gjatë muajit mars 2024, në Zvicër janë dorëzuar 2,383 kërkesa për azil. Disa vite më parë azilkërkuesit kosovarë kryesonin shifrat duke qenë ndër të parët në këtë listë, ndërsa sot janë zëvendësuar nga ukrainasit dhe afganët. Shqipëria dhe Kosova prej kohësh konsiderohen si shtete të sigurta për të jetuar,  njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar brimeve te SEM ne Bernë e cila flet per numrin e azilkesve ne Zvcer per muajin mars.

Shifra te Qeverise zvicerane (SEM) qe dëshmojne se, Shqiperia dhe Kosova jane një shtete të sigurt!

vendet kryesore të origjinës së azilkërkuesve që paraqitën një kërkesë në Zvicër në mars 2024 ishin Afganistani (1,116 aplikime, ose 206 më shumë se në shkurt), Turqia (265 aplikime, -96), l Eritrea (195 kërkesa, +55), Algjeria (100 kërkesa, -49) dhe Siria (78 kërkesa, -36). Siç vërehet nga lista e publikuar sot nga SEM ne Bernë, aty nuk figuron asnjë azilkërkues nga Kosova apo Shqipëria, shkruan Le Canton27.ch

Nga 2383 aplikime të paraqitura në mars, 1431 ishin aplikime parësore (shkurt 2024: 1717). Kërkesat primare janë kërkesat e bëra në mënyrë të pavarur nga personat e tjerë që kanë kërkuar tashmë mbrojtje. Kërkesat dytësore, nga ana e tyre, pasojnë kërkesat për azil të regjistruara tashmë (për shembull, gjatë lindjeve, bashkimeve familjare ose kërkesave të shumëfishta).

Në mars 2024, aplikimet parësore erdhën kryesisht nga shtetasit e Afganistanit (297 aplikime, katër më pak se muaji i kaluar), Turqia (170, -83), Algjeria (98, -50), Maroku (76, -16) dhe Eritrea ( 64, +20). Për më tepër, gati 700 nga 1,116 kërkesat për azil të paraqitura nga aplikantët afganë ishin të lidhura me ndryshimin e praktikës në lidhje me këtë vend (shkurt 2024: rreth 500).

Kërkesat për azil zgjidhen në shkallë të parë
Sekretariati Shtetëror për Migracionin vendosi 3012 kërkesa për azil në mars 2024. Nga këto, 718 rezultuan në një vendim për të mos proceduar (përfshirë 399 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 993 për dhënien e azilit dhe 542 pranim të përkohshëm në shkallë të parë. Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 14,224, 743 më pak se një muaj më parë.

Nisjet
Në mars, 989 persona u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre ose në një vend të tretë. Zvicra ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit që të marrin përgjegjësinë për 738 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 262 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesave të tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 388 kërkesa për mbështetje nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 66 persona u transferuan në territorin e saj.

Ukraina: statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)

Në mars, 1,447 persona nga Ukraina aplikuan për statusin S. Gjatë së njëjtës periudhë, ky status iu dha 237 personave, refuzuan 45 të tjerë – të cilët nuk plotësonin kriteret – dhe u hoq në 914 raste. Që nga aktivizimi i statusit të mbrojtjes S, ai ka përfunduar për 22,136 persona dhe aktualisht po shqyrtohet përfundimi i statusit për 4,087 persona. Në fund të muajit mars, 64.753 persona përfituan nga statusi S.

Derniers articles