17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Amnesty e Zvicres bën thirrje qeverisë të bëjnë më shumë për Dick Martyn qe serbet tentojne ta vrasin!

Berne, 13 maj -Amnesty e Zvicres ka kritikuar sot Ministrinë Publike të Konfederatës ne Berne se nuk ka dërguar ende kërkesë për ndihmë juridike reciproke tek autoritetet serbe, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju teferuar ATS-se

Zërat po rriten pasi ish-prokurori i Ticinos, Dick Marty, zbuloi muajin e kaluar se ai kishte qenë nën mbrojtje të lartë për më shumë se një vit për shkak të kërcënimeve me vdekje nga « qarqet e inteligjencës serbe ». Amnesty Zvicer i bën thirrje qeverisë të bëjë më shumë.

“Dick Marty ka qenë i përfshirë për dekada në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar. Është detyrë e shtetit ligjor të mbrojë qytetarët e vet dhe të përdorë të gjitha mjetet juridike dhe diplomatike për t’i dhënë fund një situate të tillë kërcënimi”, komentoi të premten në një komunikatë Alexandra Karle, drejtoreshë e antenës zvicerane.

Organizata shpreh keqardhjen që Ministria Publike e Konfederatës (MPC), sipas saj, deri më tani nuk ka dërguar kërkesë për ndihmë juridike të ndërsjellë tek autoritetet serbe. Ajo gjithashtu i konsideron hapat diplomatikë të pamjaftueshëm.

Shkëmbim me policinë serbe

Parlamentarët kishin lëshuar kritika të ngjashme një ditë pas zbulimit të kërcënimeve ndaj ish-raportuesit të Këshillit të Evropës. “Ajo që ka munguar mbi të gjitha janë autoritete proaktive në nivel diplomatik, politik dhe gjyqësor”, deklaroi këshilltari i Shteteve të Bashkuara Carlo Sommaruga (PS/GE).

Dick Marty i kishte konsideruar gjithashtu të pamjaftueshme masat e vendosura. E kontaktuar nga Keystone-ATS të premten, MPC tha se ishte në kontakt me autoritetet serbe në nivele të ndryshme. Zyra Federale e Policisë (Fedpol) veçanërisht ka krijuar një shkëmbim informacioni me policinë serbe.

Takimet tashmë janë zhvilluar dhe shkëmbimi “profesional dhe konstruktiv” vazhdon. Gjithashtu rregullisht vlerësohet niveli i kërcënimit dhe masat në fuqi, tha KPM.

‘Kërcënim serioz’

Dick Marty, i njohur për hetimet e tij ndërkombëtare, duke përfshirë trafikimin e organeve në Kosovë, kishte treguar në prill se ai ishte kërcënuar me vdekje dhe ishte vendosur nën mbrojtje të lartë policore që nga dhjetori 2020. MPC kishte konfirmuar ekzistencën e një « kërcënimi serioz » kundër ish-prokuror i përgjithshëm i Ticinos që nga fundi i vitit 2020.

Sipas Dick Marty-t, shërbimet sekrete serbe do të kishin porositur vrasës profesionistë për ta vrarë atë dhe për të ngarkuar përgjegjësinë mbi qeverinë kosovare, ka shkruar gazeta zvicerane Le Canton27.ch ae ambasada serbe në Zvicër i kundërshton këto akuza.

Derniers articles