24.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

AI / Zviceranët janë kritikë ndaj Inteligjencës artificiale në gazetari

Gjenevë, 30 tetor -Ndërsa mediat po përdorin gjithnjë e më shumë inteligjencën artificiale për të prodhuar përmbajtje, një studim nga Universiteti i Cyrihut zbulon se popullata zvicerane është mjaft ngurruese ndaj kësaj ideje, njfton gazeta zvicerane ne shqip le Canton27.ch 

Popullsia zvicerane nguron në lidhje me përdorimin e inteligjencës artificiale (AI) në prodhimin e lajmeve. Aktualisht, zviceranët hezitojnë të përdorin dhe paguajnë për informacionin e prodhuar nga AI, sipas një studimi të Cyrihut. Kompanitë e medias po përdorin gjithnjë e më shumë inteligjencën artificiale për të prodhuar përmbajtje lajmesh, kujtoi të hënën Qendra për Kërkime të Audiencës dhe Shoqërisë (fög) në Universitetin e Cyrihut.

Lansimi i AI gjenerative të tipit ChatGPT i ka dhënë një shtysë të re këtij zhvillimi. Sipas anketës fög, vetëm një e treta (29%) e të pyeturve do të lexonin kontributet e shkruara tërësisht nga AI. Nga ana tjetër, 84% e tyre do të lexonin tekste të shkruara nga gazetarët pa përdorimin e AI.

Të anketuarit e imagjinojnë më lehtë veten duke lexuar artikuj të krijuar nga AI mbi motin, sportet, çmimet e aksioneve dhe të famshëm. Pranimi është dukshëm më i ulët për artikujt kushtuar politikës, ekonomisë, shkencës ose kulturës.

Derniers articles