20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Burgener: Azili ne Zvicër, SEM bëri shume në vitin 2022, janë dorëzuar jo më pak se 24,500 kërkesa për azil, një rekord

Christine Schraner Burgener, Sekretare e Shtetëror për Migracionin

Janë dorëzuar jo më pak se 24500 kërkesa për azil, një rekord që nga viti 2016!. Mbi 24000 njerëzit kanë aplikuar për azil në Zvicër. Më shumë se gjysma ishin nga Afganistani, Turqia dhe Eritrea..Numri i personave të dëbuar në vitin 2022 ishte më i lartë se në vitet e mëparshme, ka dekalruar Christine Schraner Burgener, Sekretare e Shtetëror për Migracionin, citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Çfarë më vjen në mendje kur mendoj për vitin që sapo kaluam? Mbaj veçanërisht kujtimin e takimeve me njerëz të detyruar të largohen nga vendi i tyre për të gjetur strehim tek ne. Gratë dhe fëmijët kryesisht nga Ukraina, të padurueshëm që kjo luftë vrastare të përfundojë në mënyrë që ata të bashkohen me të afërmit e tyre në shtëpi, të afërm që shpresojnë t’i gjejnë të sigurt dhe të shëndoshë. Unë kam vizituar disa herë qendrat federale për azilkërkuesit (CFA), ku kam pasur mundësinë të flas me shumë njerëz që kërkojnë mbrojtje: më ka bërë gjithmonë përshtypje mënyra se si ata mbetën të sigurt dhe morën fatin e tyre në duart e tyre, pavarësisht lajme të këqija nga vendi i tyre. Po aq më preku gatishmëria e popullatës zvicerane për t’i ardhur në ndihmë. Në të vërtetë, familjet pritëse kanë hapur dyert e tyre për dhjetëra mijëra ukrainas, të cilët i kanë shoqëruar në jetën e tyre të përditshme dhe që shpesh i kanë konsideruar si të tyret.

Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) ishte jashtëzakonisht i ngarkuar në ditët e para pas fillimit të luftës në Ukrainë. Mijëra njerëz që kërkonin mbrojtje donin të regjistroheshin në AQF-të tona, duke rezultuar në radhë shumë të gjata dhe kohë pritjeje. Mbështetja e stafit nga e gjithë administrata federale dhe zhvillimi i shpejtë i një aplikacioni për të lehtësuar rezervimin e takimeve na mundësoi ta kapërcejmë shpejt këtë vështirësi. Atëherë ishte e nevojshme t’i ofrohej një çati dhe një shtrat secilit prej këtyre njerëzve. Ne kemi arritur në këtë falë bashkëpunimit të ngushtë që është krijuar ndërmjet Konfederatës, kantoneve, qyteteve dhe komunave, si dhe me ndihmën e shoqërisë civile. Deri në fund të vitit 2022, rreth 75,000 emigrantë nga Ukraina kishin arritur të gjenin strehim të përkohshëm në Zvicër, në mënyrë që ata të mund të riorganizonin jetën e tyre pa vonesë, të mësonin një nga gjuhët tona kombëtare dhe madje, në disa raste, të kërkonin punë. punë. Edhe sot, disa qindra prej tyre çdo javë aplikojnë për statusin e mbrojtjes S. Jam i sigurt se do t’ia dalim të gjejmë zgjidhje edhe për ta.

Përpara majtas, Sekretarja e Shtetit për Migracionin, Christine Schraner Burgener

 

Edhe në fushën e azilit, SEM kishte shumë për të bërë në vitin 2022. Janë dorëzuar jo më pak se 24500 kërkesa për azil, një rekord që nga viti 2016! Për të përballuar këtë, ne praktikisht dyfishuam kapacitetin tonë akomodues falë mbështetjes së ushtrisë; ne gjithashtu u kemi bërë thirrje civilëve që të garantojnë mbikëqyrjen e nevojshme. SEM pret një rritje të mëtejshme të numrit të aplikimeve në vitin 2023. Kërkimi i shtretërve shtesë për azilkërkuesit dhe personelin mbikëqyrës është bërë kështu një detyrë e përhershme, jo vetëm për Konfederatën, por edhe për kantonet, qytetet dhe komunat. Megjithatë, sistemi ynë i azilit deri më tani ka qëndruar i fortë; Ky vëzhgim i këndshëm nuk i detyrohet asgjë rastësisë, por shpjegohet me faktin se të gjitha palët e interesuara janë bashkuar.

Ndonëse numri i personave të akomoduar në AQF ishte dukshëm më i lartë se sa pritej, numri i incidenteve ra ndjeshëm në vitin 2022. SEM ka hartuar një plan të gjerë parandalimi të dhunës dhe ka zbatuar një sërë masash, të cilat duket se tashmë kanë dhënë frytet e tyre. Ne jemi të vetëdijshëm për nevojën për të qëndruar vigjilentë në këtë fushë të ndjeshme të sigurisë. Masa të tjera janë planifikuar dhe do të zbatohen këtë vit.

Të gjitha këto probleme të hasura në fushën e azilit ndonjëherë na bëjnë të harrojmë shërbimet që SEM ka ofruar në shumë fusha të tjera. Kështu, numri i personave të dëbuar në vitin 2022 ishte më i lartë se në vitet e mëparshme. Në këtë fushë, ne përfitojmë nga bashkëpunimi i mirë si me kantonet ashtu edhe me shumë shtete të origjinës, të cilat shumë na i kanë zili. Rezultatet janë pozitive edhe në fushën e integrimit. Shkalla e aktivitetit të refugjatëve të njohur dhe personave të pranuar në mënyrë të përkohshme vazhdon të rritet; Kjo dëshmon, nëse ka ende nevojë për të, efektivitetin e masave integruese të miratuara nga Konfederata dhe kantonet, duke përfshirë praktikën para-integruese, e cila u lejon shumë të rinjve të kenë akses në mësim.

Migrimi ka të bëjë me ne, domethënë zyrën tonë, por edhe Zvicrën në tërësi. Në këtë raport do të gjeni shifra, informacione dhe anekdota për vitin e kaluar. SEM do të vazhdojë të punojë me të gjitha forcat për të përballuar sfidat e shumta me të cilat përballemi. Duke vepruar kështu, nuk duhet të harrojmë kurrë faktin se pas këtyre figurave fshihen qeniet njerëzore me frikën dhe shpresat e tyre. Është e rëndësishme për mua që të vazhdoj të dëgjoj sa më shumë prej tyre në vitin 2023.

Derniers articles