22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

IFJ dhe RSF ne Bruksel denojne kercnimet ndaj gazetareve në Kosovë duke përmendur emrin Thacit

Bruksel, 15 shtator -Lajmi dhe reagimet per kercnimin e gazetarit te njohur ne Kosovë Ermal Panduri tashmë ka kaluar edhe kufijte e Kosovës. Keshtu sot kane reaguar dy organizata me te medha boteroree qe perkujdesen per gazetaret dhe lirine e shtypit si: Reportes Sans Frontieres dhe Federata Nderkombëtare e Gazetarve (IFJ) me seli në Bruksel. Nje reagim i tille vjen edhe nga shoqata amerikane CPJ ne New York, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « LeCanton27.ch »

Kosova: Gazetari i RTV Dukagjini, Ermal Panduri ka marrë kërcënime me vdekje në mediat sociale pas komenteve të tij kritike për Presidentin Hashim Thaci (« Kosovo: RTV Dukagjini’s journalist Ermal Panduri has received death threats on social media after his critical comments about President Hashim Thaci »)

RSF kerkon nga autoritetet të hetojnë autorin e dyshuar të krimit dhe politikanët për të dënuar kërcënimet ndaj # shtypit të lirisë

IFJ dhe RSF në Bruksel dënojnë kërcënimet ndaj gazetarëve në Kosovë duke përmendur emrin e Hashim ThaçitNe reagimin e Rerporters Sans Fronitierses ne Brukseli duke denuar kercnimet ndaj kolegut Panduri ka raportuar se « Gazetari i RTV Dukagjini, Ermal Panduri ka marrë kërcënime me vdekje në rrjetet sociale pas komenteve të tij kritike në lidhje me Presidentin HashimThaci..” (“RTV Dukagjini’s journalist Ermal Panduri has received death threats on social media after his critical comments about President HashimThaci..”) “Me sulmet, krecnimet dhe vrasjet e gazetareve pas luftes, demtohet demokracia ne Kosovë, i cili vend po humb imazhin dhe mund te hase ne pengesa integrime…” ka thene Pavol Szalai, pergjegjese e Reporters sans Frontieres per Evropë, per gazeten zvicerane ne shqip “Lecanton27.ch” ne Bernë.

Ndersa Federata s Nderkombetareve e Gazetarëve Nderkombëtar (IFJ-E) per Evrope duke denuar kercnimet ndja kolegut tone te RTV Dukagjni Ermal Panduri nder tjera thuhet se “Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve i merr shumë seriozisht kërcënimet me vdekje ndaj gazetarit kosovar Ermal Panduri dhe u bën thirrje autoriteteve të hetojnë autorët që duhet të përgjigjen për veprimet e tyre. “

Ernest Sagaga, pergjegjës i Federates se Gazetarëve Nderkombëtar (IFJ) per Evrope ka deklaruar sot për gazeten zvicerane “LeCanton27.ch” se “IFJ në Breuselles konsideron se nuk mund të ketë liri të shtypit, as demokraci të vërtetë në Kosovë, kur gazetarët punojnë në një klimë frike e cila pengon pavarësinë e tyre editoriale..” (“Le FIJ a Breuselles, considère qu’il ne peut y avoir de liberté de la presse, ni une vraie démocratie en Kosovo, lorsque les journalistes travaillent dans un climat de peur qui entrave leur indépendance éditoriale”)

Sipas kolegut nga IFJ z.Sagaga “Federat e Gazetarëve Nderkombetar- IFJ me seli ne Bruksel beson se nuk mund të ketë liri të shtypit kur gazetarët punojnë në një klimë frike e cila pengon pavarësinë e tyre editoriale..IFJ do t’i kerkoj autoriteteve kosovare te jene përgjegjëse për integritetin fizik të kolegut Pandurit dhe familjes së tij..”

Shoqata tjeter e gazaterve ne Amerike Komiteti per mbrojtjen e gazetareve (Committee to protect Journalists-CPJ) me seli New York po ashtu duke denuar sulmin per vdekje te gazetarit Panduri, nder tjera thuhet se “autoritetet në Kosovë duhet të kryejnë hetime të shpejta dhe të plota rreth kërcënimeve drejtuar gazetarit Ermal Panduri, dhe të kujdesen për sigurinë e tij..”

Kolegu Panduri i ka deklarurar Komitetit (CPJ) se kërcënimet filluan pasi ai postoi një video të presidentit të Kosovës Hashim Thaçi në faqen e tij publike në facebook, ku ai poston shpesh komente politike dhe ka rreth 25 mijë ndjekës. Në komentet në atë video, zoti Panduri u shpreh kritik ndaj presidentit në lidhje me qëndrimet e tij rreth “korrigjimit të kufirit” me Serbinë fqinje.

Derniers articles