23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Një foto historike e Lezbalive. Ky është “shtabi i përgjithshëm” që para 50 vitesh ishin vetëm 30 e sot 3000. Presheva po rritet..

Preshevë (Lezbali) 15 tetor -Ne foto kujtim që gjysma e tyre sot nuk janë, e gjysma janë sot gjallë ende. Nga ky fshat i karadakut te Presheves dolen shume intelektuale, krijues e kuadro profesionale nga mësuesit e deri tek pilot dhe gazetar ndërkombëtar. Ky fshat ndjehet krenar edhe per nje gje, se ka nje nuse qe eshte ne krye te shtetit, te Kosoves, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Në foto: Haxhi Rufati, Haxhi Dini, Baca Riza, Baca Sefe (Sefiu) baca Maliq, postaj Xhevat, Qemajl, Hajrush e Mustafe Maliqi-Sefiu (te gjithe haxhinj). Ne kete foto te rrallë jane edhe baca Milazim, baca Avdullah e baci Ymer, Xhafer e Fazli, ne vazhdim jane baca Jakup, Dan, Emin, Ejup e Sali Sadiru .

Pastaj Sadri, Berat, Skender e Bajram Sadriu shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë” e cila ka siguruar nje foto te kahershme, qe daton para nje gjysem shekulli e cila sot flet shumë, foto kjo e cila nese del në pazar, nuk ka cmim..

Lezabalite sot kane pilot, mjek, akademikë, gazetare nderkombëtar, police, imane, madje me nje nuse, kryetare shteti

Pra, kjo ishte nje foto e historike e bëre para gjysem shekulli (1964) Lezbalive. Pra ky ishte “shtabi i përgjithshem” i Lezablive qe para 50 vitesh ishin vetem 30, ndersa sot 3000. Shumica e tyre sot jetojne ne Preshevë, Gjilan e Prishtinë por edhe ne perendim. Presheva, madje jo vetëm Presheva por edhe Kosova sot eshte krenare me fshatin Lezbali, fshat ky i ngritur nga vendabanimet tjera te Lugines se Preshevës, plotë intelektuale dhe kaudro profesionale. Lazbalia me plot kuptimin e fjales kishte burra, kishte dhe ka faktorin e vete politik dhe ushtarak. Me nje fjale Lezbalia ishte dhe mbetet “katalonia” e Lugines së Preshevës.

Ne mesin e ketyre 3000 mije shqiptareve sa ka qit n’drite Lezbalia (fshat ky malor ne Karadakun e Preshevës) kishte dhe ka oficerë, gazetare nderkombëtar, pilot, ambasadore, policë, ministra, hoxhallarë, gjeneralë, mjekë, inxhinerë, profesorë, arkitektë, doktorë shkence, itelektual te shumtë qe i kontribuan dhe po i kontrbojne avancimit te ceshtjes kombëtare si ne Luginen e Presheves ashtu edhe asaj mbareshqiptare ne ballkan.

 

Derniers articles