23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Në Kosovë, as pas tri jave ende nuk kane filluar mësimi në shkolla, duke privuar nga e drejat për mësim mbi 320 mije fëmijë

Prishtinë, 16 shtator – Në Kosovë, as pas tri jave ende nuk kane filluar mesimi në shkolla, duke privuar nga e drejta per mesim mbi 320 mije fëmijë. Sindikalistet abuzojne me fëmijet, shantazhojne Qeverine me greva per 80 uro?!, njofton nga Prishtina korrespondeti i gazetes zvicerane Le Canton27.ch

Nën udhëheqjen e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK), sistemi arsimor publik në të gjitha nivelet në Kosovë si dhe administratat e institucioneve publike kanë hyrë në grevë deri në afat të pacaktuar. Çerdhet, shkollat fillore, shkollat e mesme dhe universitetet nuk jane duke zhvilluar procesin mësimor qe gati tri javë. Ata po kërkojnë miratimin në Kuvendin e Kosovës të Ligjit të Pagave, i cili do t’i rregullonte pagat. Ata kerkojne 80 euro me shume.

Për 80 euro ne Kosove grevistet kane lëne ne rruge mbi 320.000 nxënese?! 

Viti shkollor në Kosovë ështeë dashur të fillonte më 1 shtator, por për shkak të grevës së arsimtarëve shkollat ​​mbetën të mbyllura, keshtu duke lene prcesit mesimore mbi 320.00 nxënës?!

Prindër dhe nëna akuzojnë Rrahman Jasharin, kryetar i Sindikatës së Arsimit (SBASHK) e inkurajuar nga opozita po keqpërdorin nxënësit për interesa politike dhe personale në emër të “rritjes së pagave 80 euro…”. Pagat e mësimdhënësve në shkollat ​​e Kosovës sot janë pothuajse identike me ato të vendeve të tjera të rajonit.

Kosova aktualisht është i vetmi vend në botë pa asnje gazete dhe pa nxens ne shkolla, ku fëmijët nuk ndjekin mësimet?! Greva vazhdon edhe pse nxënësit dhe prindërit e tyre duan të shkojnë në shkolla. Madje disa prej tyre shkojnë në shkollë me çanta në duar, por nuk lejohen të hyjnë në klasë. Ata po luajnë në oborrin e shkollës! Sipas statistikave të deritanishme në Kosovë, fëmijët kosovarë kanë humbur rreth nje milion orë mësimi?!

Pos presidentes se vendit Vjosa Osmani edhe kryeministri i Kosovës, Albin Kurti dhe ministrja e Arsimit, Shkecës, Teknologjisë e Inovacionit, Arbërie Nagavci, kanë bërë thirrje që të përfundojë greva dhe fillojë mësimi nëpër shkolla.

Shumë analistë i rekomandojnë kreune sindikalisteve me opoziten te vazhdojne dialogun per pagat me qeverinë e Kosovës, por pa i përfshirë apo kushtëzuar fëmijët, duke ua hequr të drejtën e shkollës te cilet me se paku kane fajë.

Gazeta zvicerane Le Canton27.ch ka mesuar se pese shkolla ne nje qytet te Kosoves (Gjakovë) dje kane filluar mesimet. Pas Gjakovës, edhe mesuesit e nje qyteti tjetër me merin Podujeve kane “dezertuar” nga sindikata e (SBASHK-u) e Rrahman Jasharit.

Kur eshte fjala per mesimi ne shkollat e Kosovës, sipas PISA (Programi për Vlerësimin Ndërkombëtar të Nxënësve) arsimi në Kosovë gjendet në nivelet më të ulët ketol vitet e fundit, ne krahasim me vendet e ballkani dhe ato te evropës perendimore si shkak jo vetm te panermdsis epor edhe per shkak grevave te sindikatave si dhe mungeses se mesimdhënësve profesional.

Derniers articles