24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Gazetat zvicerane: Diaspora shqiptare ankohet se po injorohet dhe diskriminohet vota e tyre nga KQZ dhe nga mikesha e Hashim Thaçit

Bernë, 21 janar -Politika e regjistrimit nga ana e KQZ-së jo vetem ne Prishtinë, por edhe ne dipasporë po kritikohet ashpër. Kjo e fundit, madje konsideron se eshte injoruar dhe diskiminuar nga ana e KQZ-së, per te cilen prblmeatik jane marrur edhe mediat zvicerane sikur dhe shtypi boteror.

« Thaset e bërrllogut para konsullatës së Kosovës në Gjenevë » (« Des sacs-poubelles devant le consulat du Kosovo à Genève ») me ket tiull ka sjkruar dje gazeta e njohur zvicerane « Tribune de Genève » per nje aksionsimbolik te shoqates se studenteve shqiptare ne Gjenevë.

Anëtarët e komunitetit shprehin keqardhje për faktin se diaspora nuk mund të marrë pjesë në zgjedhjet kombëtare në shkurt nga Zvicra, ka shkruar shtypi zviceran.

Dhjetra thase berllogu te shoqeruar me parulla te shumte kunder KQZ dhe Valdete dakes kaner bllokuat të hënën hyrjen në konsullatën e Kosovës në rrugën de Lausanne në Gjenevë, ka shkruar prestigjiozja e Zvicres « Tribune de Genève » duke ju referuar gazetes zvicerane ne shqip « Le Canton27..ch »

Anëtarët e komunitetit shprehin keqardhje për faktin se diaspora nuk mund të marrë pjesë, nga Zvicra, në zgjedhjet kombëtare të planifikuara për 14 Shkurt. Duke pretenduar votimin postar, ata ngulën parulla në thase bërllogu si « Ju na merrni paratë, por jo votat tona ».

Sipas mediave zvicereane, diaspora kosovare në Zvicër është ankuar se vota e tyre po injorohet dhe diskriminohet nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) në Prishtinë (kryeqyteti i Kosovës), i kryesuar nga një mike i ish Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi ”. (« ..la diaspora kosovare est ignorée et discriminée par la Commission électorale centrale (CEC) à Pristina (capitale du Kosovo), dirigée par une ami de l’ancien président du Kosovo Hashim Thaci» »)

Ata protestojnë në Zvicër për shkak të kushteve tepër të rrepta të votimit të parashikuara nga KQZ. Kosova ka ambasada dhe konsullata në Zvicër, por ne nuk lejohemi të votojmë në këto vende, siç bëhet në të gjitha vendet tejra evropiane, ka shkruar ne fund gazeta zvicerane « Tribune de Genève »

Ndryshe, gazeta tjetër zvicerane ne shqip « Le Canton27.ch » konform burimeve te Zyrës Federale per Statistika dhe Migracion ne Berne, sot ne Zvicer vetem 112 mije kosovare posedojne pasaporta te shtetit te Kosovës, qe në fakt jan mbi 250 mije kosovarë sot jetojne dhe veprojne ne kete vend. Veq kesaj, mësohet se nje pjese e madhe prej tyre, rreth 100 mije sish, ende posedojne pasaportat e Serbisë edhe pas 12 vitesh pamvaresie, cka shtrohet pyetja si do te votojne ata, si qytetare te kuijt? Bashke me keto halle edhe votimet permes telefonit jane konsideruar problematike, si diskriminim dhe shkelje flagrante e privatesise, ku jep hapsire për dyshime dhe manipulime te votes se lirë te dispores shqiptare, bazuar nga një pervoja e hidhur nga vite e meparshme me KQZ e Valdete Dakës.

Diaspora Shqiptare është fuqia me e madhe qe përkrah ekonomin vendore në Kosovë ku per cdo vit mesatarisht dergon ne vendlindje rreth 2 miliardë euro. Vetem vitin e kaluar, sipas Bankës Qendrore e Kosovës, diaspora shqiptare, përkunder pandemise, ka dërguara në Kosovë me shume se 350 milionë euro, mjete keto kryesisht nga Zvicra dhe Gjermania.

Sipas gazetes zvicerane « Le Canton27.ch », me 14 shkurt ne Kosove nuk do te votojne per parti te djathta apo te majta, por per ndryshime, kunder korrupcionit dhe mafias politike! Ata do e votojne partine me duar te pastra! Votuesi njeh vetem «dy parti» ato kriminale dhe jo kriminale!

Per fund, miku i shqiptareve zvicerani Uli Leuenberger ka përshëndetur marrëveshjen Kurti-Osmani. Ai fton shqiptaret qe te mbeshtesin ekipin e ri qe i siguron perspektivë Kosoves dhe kombit!

Derniers articles