18.5 C
Berne
vendredi 19/07/2024

Gazeta zvicerane: Putin dhe Natanjahu duhet te ndjekin rrugën, shembullin e Hashim Thacit!

Nga ana e Jeruzalemit, gjithçka që mbetet për liderët e përfshirë është të mos ndjekin rrugën autokratike të Mjeshtrit të Kremlinit. Si, shembull, që bëri Hashim Thaçi, ish-presidenti i Kosovës, duke dhënë dorëheqje nga posti i tij para se të bëhej i burgosur në Hagë dhe që aktualisht po gjykohet atje. (À l’instar, par exemple, de ce qu’avait fait Hashim Thaçi, l’ancien président du Kosovo, en démissionnant de son poste avant de se constituer prisonnier à La Haye et qui y est actuellement jugé.) shkruan autori i nje komenti botuar sot ne gazetën zvicerane Tirbune de Genève, transmeton Le Canton27.ch

Lindja e Mesme, fryma e shenjtë e GJNP-së Dëshira e drejtësisë ndërkombëtare për të lëshuar urdhër-arreste kundër udhëheqësve izraelitë dhe të Hamasit është e guximshme.

Për të krishterët, Rrëshajët përkujtojnë zbritjen e frymës hyjnore, « Shpirtit të Shenjtë » mbi dishepujt, dhjetë ditë pas Ngjitjes në qiell. Kjo e diel, më 20 maj, do të shënojë gjithashtu një frymë drejtësie ndërkombëtare dhe një pikë kthese të mundshme në konfliktin e Lindjes së Mesme.

Mbetet për t’u parë se si do të ndikojë kjo dëshirë e një gjyqtari të Gjykatës Penale Ndërkombëtare (ICC) për të lëshuar një urdhër arresti kundër Benjamin Netanyahut në marrëdhëniet që vendet perëndimore kanë me Izraelin.

Ne mendojmë, për shembull, për paralelen që ne refuzuam të bënim midis liderit izraelit dhe Vladimir Putin, i ndjekur penalisht nga GJPN-ja, për krime lufte në periferi të pushtimit rus në Ukrainë. Por urdhër-arrestet e kërkuara nga prokurori Karim Khan kanë të bëjnë gjithashtu me tre udhëheqës të lartë të Hamasit. Përkatësisht Ismaïl Haniyeh, kreu i zyrës së saj politike, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, komandant i Brigadave al-Qassam, krahut të saj të armatosur, dhe Yahya Sinwar, kreu i organizatës në Rripin e Gazës.

Izraeli me të drejtë krenohet se është një demokraci dhe shoqëria e tij civile shpesh demonstron përkushtimin e saj ndaj ligjit. Edhe nëse do të thotë fërkim i shpatullave me fuqinë në vend. Shembulli i fundit, Lëvizja “Standing Together” nisi aksionin e saj të parë, të cilin e quan “Garda Humanitare”, po këtë të dielë. Përballë rritjes së dhunës, këta aktivistë të paqes u mobilizuan në përpjekje për të mbrojtur autokolonat humanitare të sulmuara nga anëtarët e kolektivëve të së djathtës ekstreme izraelite.

Nga ana e Jeruzalemit, gjithçka që mbetet për liderët e përfshirë është të mos ndjekin rrugën autokratike të Mjeshtrit të Kremlinit. Si, për shembull, ajo që bëri Hashim Thaçi, ish-presidenti i Kosovës, duke dhënë dorëheqje nga posti i tij para se të bëhej i burgosur në Hagë dhe që aktualisht po gjykohet atje. (Du côté de Jérusalem, il ne reste aux dirigeants impliqués qu’à ne pas suivre le chemin autocratique du Maître du Kremlin. À l’instar, par exemple, de ce qu’avait fait Hashim Thaçi, l’ancien président du Kosovo, en démissionnant de son poste avant de se constituer prisonnier à La Haye et qui y est actuellement jugé.), citon Le Canton27.ch

Derniers articles