22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Freedom House: Serbia po deshton, ka rënë shume poshte nga vendet e Ballkanit, ka ngecur me fushën e reformave demokratike

Berne, 20 prill -Serbia është vendi ballkanik që ka mbetur më shumë prapa në fushën e reformave demokratike, sipas një raporti të botuar në OJQ-në Freedom House me titull « Vendet në tranzicion – Nga dobësimi i demokracisë në agresion autoritar ». Serbia po deshton, ka rënë shume poshte nga vendet e Ballkanit, ka ngecur në fushën e reformave demokratike, shkruan gazerta zvicerane Le Canton27.ch, duke ju referuar raportit te posapulbikuar te Freedom House mbi situaten ne Serbi

Serbia është një demokraci parlamentare me zgjedhje konkurruese shumëpartiake, por vitet e fundit Partia Progresive Serbe (SNS) në pushtet ka gërryer vazhdimisht të drejtat politike dhe liritë civile, duke ushtruar presion mbi mediat e pavarura, opozitën politike dhe organizatat e shoqërisë civile. (« Serbia is a parliamentary democracy with competitive multiparty elections, but in recent years the ruling Serbian Progressive Party (SNS) has steadily eroded political rights and civil liberties, putting pressure on independent media, the political opposition, and civil society organizations.« ) transmeton gazerta zvicerane Le Canton27.ch

Sipas raportit, Serbia nuk i përket kategorisë së shteteve demokratike për të tretin vit radhazi – por në mesin e regjimeve hibride në të cilat, sipas Freedom House, qeveria bazohet në autoritarizëm si pasojë e ndryshimeve jo të plota demokratike.

Sipas Zërit të Amerikës (Zëri i Amerikës), një qeveri e tillë, siç është përcaktuar më parë nga ajo organizatë joqeveritare e Uashingtonit, mund të kryejë njëkohësisht represion politik dhe të shpallë zgjedhje.

Në dokument, Freedom House, ndër të tjera, analizon mënyrën se si është nënshkruar marrëveshja për kushtet zgjedhore para votimit të mbajtur në Serbi më 3 prill.

Zyrtarët në regjimet hibride mbështeten në grindjet dhe taktikat e qeverisë për të dobësuar mbështetjen e qytetarëve për opozitën. Konsideroni Serbinë: meqë nuk arriti një marrëveshje me partitë opozitare për kapjen për zgjedhjet e prillit, Partia Progresive Serbe (SNS) në pushtet bindi disa grupe opozitare të nënshkruajnë një marrëveshje të ngjashme, duke i « vasalizuar » ato në tekst.

Gjithashtu, përmendet shfaqja e opsioneve ad hoc politike dhe qytetare, qëllimi i të cilave, sipas Freedom House, ishte dobësimi i kundërshtarëve të progresistëve.

SNS, ndërkohë, ka mbështetur një opsion politik të gjelbër për të reduktuar mbështetjen për lëvizjen mjedisore në rritje të vendit. i ka kthyer votat për partitë e tjera në të humbura », thuhet në raport.

Performanca e përgjithshme e Serbisë u ul nga 3.89 në 3.79, që do të thotë një rënie nga 48 përqind në 46 përqind.

Së bashku me Serbinë, pengesa më drastike u arrit nga Bosnja dhe Hercegovina në fushat e qeverisjes demokratike në nivel kombëtar dhe shoqërisë civile.

Vendi i Ballkanit Perëndimor që ka bërë përparimin më të madh në vitin 2021 është Kosova – në sferën e qeverisjes demokratike në nivel kombëtar dhe gjyqësor, raporton Zëri i Amerikës nga raporti i Freedom House.

Thuhet se Kosova nuk ka vërejtur ndonjë kthim prapa në asnjërën nga fushat që Freedom House i merr si kriter në raport.

Sipas një studimi të Freedom House, “shumica e shtatë vendeve të Ballkanit Perëndimor” janë ende në kategorinë e regjimeve hibride apo qeverive në tranzicion, me përjashtim të Kroacisë, e cila është shënuar si një demokraci gjysmë e konsoliduar.

Demokracia në zonën nga Evropa Qendrore në Azinë Qendrore është dobësuar gjatë 18 viteve të fundit.

Freedom House vlerëson se Lufta e Vladimir Putin, e shënuar si një përpjekje e guximshme për të përmbysur qeverinë e zgjedhur lirisht të një vendi tjetër, mund të përshpejtojë tendencat antidemokratike në të gjithë Evropën dhe Euroazinë.

Vetëm gjashtë nga 29 shtetet mbetën në kategorinë e demokracive të konsoliduara, nga tetë në vitin 2004.

Këto janë Republika Çeke, Estonia, Letonia, Lituania, Sllovakia dhe Sllovenia. Edhe në ato vende që janë anëtare të NATO-s dhe Bashkimit Evropian – efektet e joliberalizmit dhe korrupsionit në vitin 2021 kanë kontribuar në përkeqësimin e performancës.

Raporti i Freedom House « Vendet në Tranzicion » është një përmbledhje vjetore e reformave demokratike të zbatuara nga 29 shtete ish-komuniste në Evropën Qendrore dhe Lindore. Kjo organizatë joqeveritare e ka përpiluar dhe botuar që nga viti 1995.

Derniers articles