17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Euronews: Kosova dhe Serbia në Bruksel po grinden për targa

Bruksel, 21 preill -Në mosmarrëveshjen për targat e veturave mes Kosovës dhe Serbisë, konflikti mund të përshkallëzohet sërish. Dy vendet e Ballkanit Perëndimor nuk i njohin targat njëri-tjetrit – problemi janë emblemat, raprton nga Bruslei Euronews, transmeton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Zgjidhje e përkohshme: ngjitëse në emblema
Pas përshkallëzimit të mosmarrëveshjes vitin e kaluar, u gjet një zgjidhje e përkohshme: flamujt problematikë u mbuluan me ngjitëse kur kalonin kufirin – por kjo zgjidhje e përkohshme tani po hiqet gradualisht.

Një grup pune me pjesëmarrjen e BE-së, Serbisë dhe Kosovës duhet të përpunojë një zgjidhje të përhershme brenda gjashtë muajve.” Stickerat nuk janë zgjidhje e përhershme dhe nuk përmbushin standardet evropiane, ndaj duhet të gjejmë një zgjidhje”, tha kreu i delegacioni i BE-së nga Kosova Besnik Bisljimi.

Sapo u parandalua përshkallëzimi ushtarak
Shtatorin e kaluar, mosmarrëveshja u përshkallëzua në atë masë sa Beogradi zhvendosi katër automjete të blinduara në kufi dhe hodhi në erë avionë luftarakë. Qeveria e Kosovës kishte njësi policore të ngritura në zonat e vendbanimeve serbe. Një përshkallëzim ushtarak midis Serbisë dhe Kosovës mund të parandalohej vetëm përmes ndërmjetësimit të BE-së dhe zgjidhjes së përkohshme të ngjitjes.

Në thelb bëhet fjalë për pavarësinë e Kosovës
Sepse edhe nëse arsyeja e mosmarrëveshjes mes vendeve fqinje duket mjaft banale, thelbi i konfliktit është për pavarësinë e Kosovës, të cilën Serbia definitivisht nuk dëshiron ta njohë. Ndaj çdo simbol i kësaj pavarësie, siç janë targat, kundërshtohet.

Për vite me radhë, makinat nga Kosova është dashur të pajisen me targa të përkohshme kur hyjnë në Serbi.

Gjetja e një zgjidhjeje nuk është aq e lehtë, sepse edhe BE-ja është e ndarë për çështjen e pavarësisë së Kosovës. 21 shtete anëtare, përfshirë Gjermaninë, e kanë njohur Kosovën si shtet të pavarur.

Por jo Spanja, Greqia, Qiproja, Sllovakia dhe Rumania – ata nuk duan t’i japin një shtysë përpjekjeve për autonomi të pakicave në vendet e tyre, siç janë katalanasit në Spanjë.

Derniers articles