22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Edhe Sllovenia e njohu Palestinën, shtohet cdo javë numri i njohjeve, por Izraeli është i indinjuar. Kosova dhe Izraeli kur do ta njohin?

Bernë, 8 qershor -Qeveria sllovene konfirmoi më 30 maj dëshirën e saj për të njohur Palestinën. Një vendim i mbështetur gjerësisht nga opinioni publik, i vërtetuar përfundimisht më 3 qershor, pas aventurave të fundit politike. Izraeli dhe e djathta sllovene janë të indinjuar. Angazhimi i Sllovenisë ndaj Palestinës është një përjashtim në Evropën Qendrore dhe Lindore.

Që kur Gjykata Ndërkombëtare Penale ka kërkuar urdhër-arrest për kryeministrin e Izraelit per gjoncid mbi fmijet dhe popullaten civile Benjamin Netanyahu, jane shtuar njohjen e Palestines.  Në një lëvizje të koordinuar, Norvegjia, Spanja dhe Irlanda njohën shtetësinë e Palestinës të martën. Vendimi kishte për qëllim të nxiste perspektivat për një marrëveshje të qëndrueshme paqeje sipas zgjidhjes me dy shtete, por u kundërshtua nga Izraeli.

– Izraeli nuk do të heshtë përballë atyre që minojnë sovranitetin e tij dhe kërcënojnë sigurinë e tij – shkroi ministri i Jashtëm izraelit Israel Katz në IX duke njoftuar tërheqjen e ambasadorëve nga tre vende.

Shumica e vendeve në mbarë botën tashmë e njohin shtetin e Palestinës, por ka ende kundërshtime të forta nga disa fuqi kyçe. Më 11 maj të këtij viti, 143 nga 193 anëtarët e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara votuan pro një rezolute që do të njihte shtetësinë palestineze.

Shqiperia e ka njohur palestinen sik shtet ne vitit 1988. Kosova dhe izraeli kure do ta njohin?

Rritja e nacionalizmave reaksionarë në të katër anët e kontinentit, pabarazitë sociale dhe konkurrenca për fuqinë punëtore që po i shtyjnë punëtorët nga periferitë e varfëra të Evropës drejt eksodit, pasiguritë për zgjerimin e Bashkimit Evropian. A do të sjellin shpresë zgjedhjet evropiane?

Brenda Bashkimit Evropian, qasjet e shteteve anëtare në lidhje me Palestinën, një vend vëzhgues në OKB që nga viti 2012, ndryshojnë ndjeshëm. Veçanërisht nga pikëpamja e njohjes diplomatike të shtetit. Dymbëdhjetë vende nga njëzet e shtatë e njohin Palestinën.

Për disa shtete në Evropën Qendrore dhe Lindore, kjo është një trashëgimi e së kaluarës së tyre komuniste, BRSS dhe shtetet e saj satelite që më pas u pozicionuan në favor të kampit palestinez. Në vazhdën e shpalljes së pavarësisë së Palestinës, të shpallur nga Yasser Arafat në Algjer më 15 nëntor 1988, Hungaria, Polonia, Bullgaria, Rumania dhe Çekosllovakia (që do të shndërroheshin në 1993 në dy shtete të veçanta, Republikën Çeke dhe Sllovakinë) njohin këtë shtet. Qiproja dhe Malta po e bëjnë këtë në të njëjtën kohë. Suedia do t’i bashkohet atyre në 2014.

Dhjetë vjet më vonë, më 28 maj 2024, Spanja, Irlanda dhe Norvegjia (e cila nuk i përket BE-së) njohën nga ana tjetër shtetin e Palestinës. Këto vende u pasuan më në fund nga Sllovenia, parlamenti i së cilës miratoi një dekret për njohjen e Palestinës më 4 qershor 2024.

Që nga 28 maj 2024, 146 vende e njohën shtetin e Palestinës. Për informacionin tuaj, OKB-ja ka 193 shtete anëtare. Midis këtyre vendeve, gjejmë pothuajse të gjitha shtetet e Afrikës, Azisë, Amerikës Jugore dhe Qendrore, ish-BRSS dhe Evropës Lindore.

Palestina tashmë ka statusin e vëzhguesit në OKB dhe nuk është anëtare, dhe vetëm Këshilli i Sigurimit i OKB-së mund të vendosë për anëtarësimin e plotë. Në prill, Shtetet e Bashkuara, një anëtare e përhershme me të drejtë vetoje, bllokuan një projekt-rezolutë që do të rekomandonte anëtarësimin e plotë për Palestinën.

Derniers articles