26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Berna nuk do ta zhvendosë ambasadën e saj në Jeruzalem! Zvicra është një shtet serioz, nuk eshtë as Serbi e as Kosovë qe te manipulohet apo shantazhohet aq lehtë!

Bernë, 12 maj -Zvicra si një shtet neutral njihet sot në botë me shume si zedhënese dhe promovuese e paqes dhe dialogut se sa e provokimeve dhe konflikteve. Prandaj, shume pak diplomatë, parfalemtar dhe politikaj zvicerane jane shprehur në favor të njohjes së Jeruzalemit si kryeqyteti i Izraelit. Zvicra ishte madje një nga vendet që votuan një rezolutë të OKB-së duke i bërë thirrje Trump-it që të kthejë vendimin e tij, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Statusi i Jeruzalemit si kryeqyteti i Shtetit të Izraelit është i kontestuar në të drejtën ndërkombëtare. Më 30 korrik 1980, Parlamenti Izraelit miratoi një tekst kushtetues, duke deklaruar se Jeruzalemi ishte një dhe i pandashëm, duke bashkuar kështu pjesët lindore dhe perëndimore të qytetit dhe se ishte kryeqyteti i Shtetit të Izraelit. Ky akt i njëanshëm u refuzua çdo njohje ndërkombëtare – me përjashtim të vendimit të fundit të Shteteve të Bashkuara – në bazë të ndalimit në ligjin ndërkombëtar të çdo blerje territoriale që rezulton nga përdorimi i forcës (aneksim). Përkundër ligjit izraelit të vitit 1980, pjesa lindore e Jeruzalemit mbetet e pushtuar ndryshe brenda kuptimit të së drejtës ndërkombëtare humanitare. Ky qëndrim u pohua veçanërisht në rezolutën 478 të Këshillit të Sigurimit të KB.

Zvicra është e përkushtuar për një paqe të drejtë dhe të qëndrueshme midis izraelitëve dhe palestinezëve bazuar në një zgjidhje të negociuar me dy shtete. Ajo nuk e njeh autoritetin e Izraelit përtej kufijve të vitit 1967 dhe është e angazhuar për krijimin e një shteti palestinez të zbatueshëm, të afërt dhe sovran, me Jeruzalemin Lindor si kryeqytetin e tij.

Zvicra rrespekton ligjet nderkombetare dhe rezoluten e OKB-se rreth Jeruzalemit!

A duhet Berni ta zhvendosë ambasadën e saj në Jeruzalem?, eshte kjo pyetja qe viteve te fundit eshte shtruar ne debate mediatike dhe trbuna te ndyrshme te Zvicer. Ky debat ishte provokuar pasi një kerkese te nje partit te vogël avangjelike (ungjillore) dretjura autortiet zvcerane që të zhvendosë ambasadën e saj në Izrael nga Tel Aviv në Jeruzalem. Por, Organizatat hebraike janë skeptike. Në Zvicrën neutrale, ky propozim deshton, kane raportuar mediat zvicerane.

Vetëm kur diaspora hebreje të kthehet në Izrael, Mesia do të kthehet. Thuhet në Dhjatën e Vjetër dhe është ajo që besojnë të krishterët evangjelike – në Shtetet e Bashkuara dhe në Zvicër. Prandaj Evangjelikët amerikanë, duartrokitën pas njoftimit të vendimit të Donald Trump për të zhvendosur ambasadën e tij nga Tel Aviv në Jeruzalem, kane rapotuar mediat helvetike.

Kjo nuk është hera e parë që të krishterët zviceranë bëjnë thirrje për zhvendosjen e ambasadës në Jeruzalem. Tashmë në 1996, një anëtar i Partisë evangjelike Zvicerane (më i madh se UDF, por më tepër e qednres) të cilën kerkse Parlamenti Zviceran e kishte refuzuar nëntë me një. Këshilli Federal nuk e pa të nevojshme të vepronte në këtë drejtim.

Kur u njoftua vendimi i Trump për transferimin e ambasadës amerikane ne Jeruzalem, presidenti i FSCI Herbert Winter reagoi shpejte duke thene se “Ne pyesim veten nëse një hap i tillë nga ana e amerikanëve është i dobishëm në këtë kohë. Ajo që do të ishte e dëshirueshme është një zgjidhje e negociuar midis izraelitëve dhe palestinezëve.. »
Kërkesa për Zvicrën për të njohur Jeruzalemin si kryeqytetin e saj aktualisht u konsiderua si dicka e panevojshme.

Nuk janë vetëm hebrenjtë ata që janë skeptikë. Për Shoqatën e pavarur fetare Zvicër-Izrael (Lidhja e jashtme ASIL), e cila është e angazhuar për thellimin e marrëdhënieve miqësore midis dy vendeve, zhvendosja e ambasadës nuk është aktualisht objekt diskutimi. « Çështja e Jeruzalemit duhet të zgjidhet drejtpërdrejt midis palëve ndërluftuese e jo me nderhyrje nga jashte..  » tha një zëdhënës.

Për fund, Zvicra ka qndrimete qarta sa i perket (mos) tranbsferimit te ambasades se Izuraleit nga Tel Avivi ne Jerusalem. Deri më tani, vetëm disa parlamentarë zviceranë qe mu d t’ nujmeorsh ne gishterinj, kanë thënë se ata janë hapur në favor të njohjes së Jeruzalemit si kryeqyteti i Izraelit. Zvicra ishte madje një nga vendet që votuan në dhjetor për një rezolutë të KB-së duke i bërë thirrje Trump-it që të kthejë vendimin e tij.

Lidhue me kete nje eksperti nderkombetar ne Gjenevëpër gazeten zvicerna ne shqip eshte shprehur se « Zvicra jo vetem se eshte nje vend neutral por edhe ehste nje shtet serioz. Prandaj, Zvicra nuk eshtë as Serbi e as Kosovë që mund te manipulohet e shantazhohet aq lehte!..Njohjaeventale e Jerusalemit si kryeqytet nga ana e Serbise dhe Kosovës nuk do te qonte peshe ne diplomacine nderkombëatre dhe nuk do te kete far influence ne vendet tjera nga vet fakti se këto dy vende jane njeri vend ortodoks e tjetri muslima dhe kuptohet fare qarte parpavije e ketyre « njohjeve » nga keto dy vende te ballkanit.. »

Jeruzalemi, qyteti i shenjtë i tre monoteizmave, është në qendër të konfliktit në Lindjen e Mesme. Izraeli e konsideron atë kryeqytetin e tij, por palestinezët duan Jeruzalemin Lindor si kryeqytetin e shtetit të tyre të ardhshëm.Qual É A Religião Que Predomina Em Israel? | Religião

Derniers articles