18.8 C
Berne
lundi 25/09/2023

Zvicer, Kur mundem të Vaksinohem?

Ju mund të kontrolloni me autoritetet kompetente në kantonin tuaj për të gjetur se kur dhe ku mund të vaksinoheni. Vaksinimi është falas.

Fillimisht, dozat e vaksinave janë në dispozicion në sasi të kufizuara dhe dorëzohen në Zvicër në faza. Gjatë javëve të para të vaksinimit COVID-19, personat e mëposhtëm kanë përparësinë kryesore:

Njerëzit mbi 75 vjeç
njerëzit me sëmundje kronike të cilët janë në rrezik më të madh për të zhvilluar një formë të rëndë të COVID-19

banorët e institucioneve mjekësore-sociale ose shtëpive për të moshuarit. Personeli në kontakt me banorët e këtyre institucioneve ka mundësinë të vaksinohet në të njëjtën kohë.

E gjithë pjesa tjetër e popullatës kërkohet të jetë e duruar.

A jeni mbi 75 vjeç, keni një sëmundje kronike me rrezik të lartë dhe nuk jetoni në një shtëpi pleqsh? Ju lutemi kontrolloni me kantonin tuaj se ku dhe kur mund të vaksinoheni. Ju mund të telefononi në infolin kombëtar të vaksinimit COVID-19 çdo ditë nga ora 6 e mëngjesit deri në orën 11:00 në +41 58 377 88 92.

Kontaktet në kantonin tuaj:
Informacioni i dhënë nga kantonet mbi vaksinimin kundër COVID-19 pasurohet dhe plotësohet rregullisht. Infoline kombëtare për vaksinimin COVID-19 (çdo ditë nga ora 6 e mëngjesit deri në orën 11:00):

+41 58 377 88 92

Genève

ge.ch
+41 800 909 400

 

Appenzell Rhodes-Extérieuresar.ch
+41 71 353 67 97

 

Appenzell Rhodes-Intérieuresai.ch
+41 71 788 99 66

 

Bernebe.ch
+41 31 636 87 87

 

Fribourgfr.ch
+41 84 026 1700

 

Glarisgl.ch
+41 55 645 67 00

 

Neuchâtelne.ch
+41 32 889 11 00

 

Nidwaldnw.ch
+41 41 618 43 34

 

Obwaldow.ch
+41 58 463 00 00

 

Saint-Gallsg.ch
+41 58 229 22 33

 

Schaffhousesh.ch
+41 52 632 70 01

 

Schwyzsz.ch
+41 41 819 13 61

 

Soleureso.ch
+41 32 627 74 11

 

Thurgovietg.ch
+41 58 345 34 40

 

Tessinti.ch
+41 800 144 144

 

Uriur.ch
+41 41 875 50 70

 

Valaisvs.ch
+41 58 433 01 44

 

Vaudvd.ch
+41 58 715 11 00

 

Zougzg.ch
+41 41 728 39 09

 

Zurichzh.ch
+41 848 33 66 11

Strategjia e vaksinimit

Qëllimi kryesor i një vaksinimi COVID-19 është të mbrojë njerëzit e pambrojtur dhe kështu të zvogëlojë rastet e rënda të sëmundjes dhe vdekjes. Objektivi i dytë është ulja e barrës për spitalet dhe shtëpitë e të moshuarve për të mbajtur funksionimin e sistemit shëndetësor. Më në fund, objektivi i tretë është luftimi i pasojave negative të pandemisë dhe ndalimi i përhapjes së virusit.

Kjo është arsyeja pse grupeve të synuara të mëposhtme u jepet përparësi për vaksinimin kundër COVID-19 (sipas renditjes zbritëse të përparësisë):

Njerëz të cenueshëm;
personeli shëndetësor në kontakt me pacientët dhe personeli që shoqëron njerëz të pambrojtur;
kontaktet e ngushta (anëtarët e shtëpisë) të njerëzve në nevojë;
njerëzit që banojnë në një institucion të komunitetit që paraqet një rrezik infeksioni dhe potencial për një shpërthim (p.sh. institucionet për njerëzit me aftësi të kufizuara).
Pastaj, të gjithë të rriturit nga mosha 16 vjeç (vaksina Pfizer / BioNTech) ose 18 (vaksina Moderna) do të kenë mundësinë e vaksinimit. Kur secili grup i synuar mund të vaksinohet varet nga numri i dozave të vaksinës që do të dorëzohen çdo muaj dhe numri i njerëzve që do të dëshirojnë të vaksinohen.

Imunizimi i fëmijëve dhe adoleshentëve nuk është planifikuar në këtë kohë. Të dhënat shkencore ende mungojnë për këto grupe.

Kjo strategji zvicerane e vaksinimit, objektivat e vaksinimit dhe renditja e përparësisë së grupeve të synuara bazohen në rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Ato nuk ndryshojnë shumë nga strategjitë e vaksinave të vendeve të tjera si Franca, Austria, Gjermania, Mbretëria e Bashkuar dhe Hollanda.

Megjithëse një vaksinim mbron nga sëmundja, ende nuk është përcaktuar nëse do të parandalojë gjithashtu transmetimin e koronavirusit. Deri në një njoftim të mëtejshëm, rregullat e higjienës dhe sjelljes mbeten masa thelbësore për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga koronavirusi.

Këtu do të gjeni materiale informuese për vaksinën COVID-19.
Si mund të caktoj një takim vaksinimi për dikë tjetër?
Ju gjithashtu mund të caktoni një takim vaksinimi për njerëzit përreth jush. Për ta bërë këtë, konsultohuni me listën e mësipërme për të parë nëse ka një mjet rezervimi online në kantonin e zgjedhjes suaj.

Lista e mëposhtme e kontrollit do t’ju ndihmojë të përgatitni të gjitha informacionet e nevojshme për personin në fjalë. Informacioni mund të ndryshojë nga kantoni në kanton, por lista kontrolluese përmban të gjitha informacionet që kërkohen potencialisht:

Seksi
A i përket personi grupit të prekshëm për shkak të ndonjë prej sëmundjeve kronike të mëposhtme?
Sëmundjet kardiovaskulare
Hipertensioni arterial
Sëmundjet e traktit respirator (p.sh., COPD dhe fibroza pulmonare)
Sëmundje kronike e mëlçisë, përfshirë cirrozën e mëlçisë
Dështimi i veshkave
Diabeti
Obeziteti (BMI 35 kg / m2)
Trisomia 21
A ka ajo ndonjë alergji?
A ka ajo mungesë të imunitetit të lindur ose të fituar, terapi imunosupresive ose kancer gjatë trajtimit?
A është e punësuar ajo si punëtore shëndetësore në kontakt me pacientë apo si kujdestare që kujdeset për njerëzit e pambrojtur?
A është ajo në kontakt të ngushtë me një person të përcaktuar të prekshëm (anëtar i rritur i familjes)?
A jeton apo punon në një mjedis të komunitetit (p.sh. hotel,)?
A është ajo aktualisht me ethe apo simptoma të tjera të tilla si kollë, dhimbje fyti, dhimbje gjoksi, marrje fryme?
A është ajo aktualisht në karantinë?
A ka pasur ndonjëherë ajo një reagim serioz ndaj një vaksinimi të mëparshëm?
A dëshiron ajo të dërgojë informacionin e saj te myCOVIDvac * për lëshimin e regjistrit elektronik të vaksinimit?

* myCOVIDvac është një modul i rekordit elektronik të vaksinimit zviceran që ju lejon të kurseni në mënyrë elektronike vaksinat tuaja COVID-19 (shih: https://www.mycovidvac.ch/).

Transferimi i të dhënave në myCOVIDvac është çaktivizuar aktualisht. Të dhënat mund të transferohen më vonë.
Emri
Mbiemri
Data e lindjes
Numri i kartelës së sigurimit shëndetësor
Numri AS / AVS
Adresa (rruga dhe numri)
Numri i itinerarit postar
Lokaliteti
Kantoni
Vendi
Situata e jetesës
Profesioni
A mund të shkojë ajo vetë në një qendër vaksinimi?

 

Derniers articles

Policet zviceran ngushellojne Kosoven dhe familjet e kolegut te tyre te vrare dje ne veri nga banda kriminale serbe

Gjeneve, 25 shtator -Se shqiptaret jane shembull suksesi dhe integrimi ne Zvicer, deshmone fakti se shume prej tyre sot jane pjese e instucioneve politike...

Reagim i Këshillit të Ambasadorëve Shqiptarë (KASH), lidhur me veprimet terroriste të bandave serbe në fshatin Banjske të Leposaviqit kundër Policisë së Kosovës

Tirane, 24 shtator -Këshilli i Ambasadorëve Shqiptarë dënon me forcën më të madhe sulmin terrorist të banditeve serbë, nga i cili deri me tani...

Situate e tendosur ne Kosove pas vrasjes te nje polici nga bandat serbe / Diaspora kosovare po flasin per mobilizim. Kurse ne Zvicer paralajmerohen...

Prishtine, 24 shtstor -Sot ne oret e hershme ne Veri te Kosoves eshte vrare nje police dhe nje tjeter eshte plagosur nga bandat kriminale...

Sot ne Veri te Kosoves bandat kriminale serbe vrasin nje police kosovar. Analistet akuzojne Borrell, Lajcak dhe Vucic per nxitje per lufte

Prishtine, 24 shtstor -Sot ne oret e hershme ne Veri te Kosoves eshte vrare nje police dhe nje tjeter eshte plagosur nga bandat kriminale...

Kryeministri Kurti dhe deputeti Wermuth ne Olten uruan fitore kandidateve shqiptare per deputete ne parlamentin zviceran ne zgjedhjet e tetorit

Olten, 23 shtator -Pas nje dite takime, biseda dhe akivitete ne presidencen e Konfederates zvicerane dhe me kandidatet shqiptar qe do garojne per deputete...