19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Te gjitha partitë zvicerane, pos njerës, denoncojnë islamofobinë!

Bernë, 14 nentor -Të gjitha grupet në Këshillin e Madh të Vaud-it, përveç atij të Bashkimit Demokratik të Qendrës (UDC), kanë nënshkruar një qëndrim të përbashkët. Zyrtarët e zgjedhur denoncojnë shtimin e akteve antisemite dhe islamofobike të lidhura me konfliktin izraelito-palestinez, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar mediave helvetike

Pasojat e konfliktit Izrael-Palestinë Të gjitha partitë përveç UDC-së denoncojnë islamofobinë dhe antisemitizmin

Një person i besimit hebre pa, në kryeqytetin Vaud, një Yll të Davidit të pikturuar në derën e tij të përparme, e cila madje ishte e detyruar, sigurojnë nënshkruesit. Ne imagjinojmë se përpara se të bien dakord për versionin e dërguar në Blick, deputetët e Vaudois duhej të peshonin çdo presje të tekstit të tyre. Ky i fundit, i nënshkruar nga të gjitha (!) grupet, përveç atij të Bashkimit Demokratik të Qendrës (UDC), është i shqetësuar për pasojat lokale të konfliktit izraelito-palestinez.

“Dëshirojmë të përqendrohemi në efektet e këtyre ngjarjeve në kantonin Vaud dhe në rreziqet e rritjes së gjuhës së urrejtjes në gjerësinë tonë gjeografike”, shkruajtën këtë të martë përfaqësuesit e zgjedhur të Ansamblit à gauche, të Partisë Socialiste (PS). Partia Liberal-Radikale (PLR), të Gjelbrit dhe të Gjelbrit Liberal. Diagnoza e tyre është e qartë: “Pasojat e dukshme të kësaj situate janë shtimi i akteve antisemite, islamofobike apo raciste, këtu, sot, në shtëpi”.

Në varësi të këtyre grupeve politike, këto veprime mund të jenë vërejtje në rrugë ose fyerje apo edhe kërcënime në vende publike. « Yjet e Davidit dhe fyerjet u pikturuan në muret në Lozanë, » thonë ata. Një person me besim hebre pa, në kryeqytetin Vaudois, këtë distinktiv të pikturuar në derën e tij të përparme, e cila madje ishte e detyruar. Një këshilltar komunal pësoi fyerje të dhunshme islamofobike dhe raciste në emaile anonime.”

Veprimet e paligjshme

Prandaj, grupet, pavarësisht dallimeve të tyre politike, dëshirojnë të afirmojnë vendosmërinë e tyre për të luftuar kundër të gjitha formave të urrejtjes. “Në kantonin tonë, ne nuk fyejmë apo kërcënojmë një person sepse nuk ndajmë mendimin e tij, sepse nuk ndajmë fenë e tij, sepse nuk ndajmë të njëjtën ngjyrë lëkure ose sepse nuk jemi dakord me të për izraelit- Situata palestineze”, këmbëngulin nënshkruesit.

David Vogel, deputeti i Gjelbër Liberal në origjinën e qasjes

Pasi theksuan se kryerja e këtyre akteve është e paligjshme, deputetët, të mbledhur nga Liberali i zgjedhur i Gjelbër David Vogel, kujtojnë se « të jetosh së bashku nënkupton respektimin e ligjit dhe se ligji mbron, në një demokraci si e jona, të gjithë njerëzit që jetojnë në territorin tonë. . “Si përfaqësues të popullit, ne do të donim të kujtonim këtu këto parime që na duken të qarta, por që qartazi nuk duken të qarta për të gjithë,” pohojnë ata përsëri.

« Rimëkëmbja politike »

Mbetet një pikë për tu sqaruar. Pse UDC nuk e inicializoi këtë mesazh? “Ne nisemi nga parimi se po bëjmë politikë kantonale dhe nuk duam të mbajmë qëndrim për një konflikt ndërkombëtar”, shkroi në një SMS deputeti Yvan Pahud, kreu i grupit të partisë konservatore deri të martën. Kjo deklaratë nuk sjell asgjë, përveçse të bëjë një lloj rimëkëmbjeje politike.”

Ai që është edhe anëtar i Ekzekutivit të Sainte-Croix shpalos argumentet e tij: “Për UDC-në, ne duhet të veprojmë në bazë të akteve antisemite, të cilat i gjejnë shkaqet e tyre te emigracioni dhe kryesisht te njerëzit që nuk munden. për t’u integruar. Si përmbledhje, ne jemi zgjedhur për të punuar për Vaudois, dhe jo për të bërë deklarata në lidhje me konfliktet botërore.

Derniers articles