20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Ragoicic alias “Prigozhin serb” është sërish i lirë

Shkruan: Chiara Schlenz*
Redaktore per politike te jashtme

Eksperti i Ballkanit shpjegon pse situata nuk do të përshkallëzohet “Serbia është sërish në mbrojtje”

Gjërat janë bërë sërish më të qeta në Ballkan. Por a mund të mashtrojnë paraqitjet? Së fundi, Kosova ka frikë se Serbia dëshiron të aneksojë një pjesë të veriut të Kosovës. Përveç kësaj, “Prigozhin serb” është sërish i lirë. Pse situata nuk përshkallëzohet.

Në veri të Kosovës ka qenë orë e nxehtë. Dy javë më parë, më 24 shtator, paraushtarakë të armatosur serbë i zunë pritë një patrulle policie pranë fshatit Banjska në veri të Kosovës dhe vranë një polic.

Personat e armatosur më pas ikën në një manastir afër kufirit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, ku forcat e policisë u angazhuan në një përleshje me ta.

Tre serbë të armatosur u vranë, të tjerët ose u arrestuan ose u arratisën. Ishte një nga shpërthimet më të këqija të dhunës në vend që nga përfundimi i luftës në Kosovë në vitin 1999.

Vetëm dy javë pas përshkallëzimit të shkurtër, duket sikur status quo-ja është rikthyer.

Kreu i grupit serb Milan Radojcic tashmë është sërish i lirë, trupat serbe po tërhiqen ngadalë nga kufiri me veriun e Kosovës dhe të dyja palët kanë rënë dakord për dialog.

Nuk ka mbetur pothuajse asgjë nga përleshja e 24 shtatorit në fshatin verior të Kosovës Banjska.

* Chiara Schlenz, eshte Redaktore per politike te jashtme ne gazeten Blick te Zvicres

 

Derniers articles