12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Policia Federale (FEDPOL) merr nga Berna 24.61 milionë CHF për zbulimin e autorëve të krimit, identifikimin e gjurmëve të gishtave dhe fytyres

Bern, 6 Prill -Në vitin 2026, sistemi i automatizuar i përputhjes së gjurmëve të gishtave (AFIS) i fedpol do të duhet të rinovohet. Projekti AFIS2026 planifikon të kompletojë sistemin e krahasimit të gjurmëve të gishtave dhe gjurmëve të pëllëmbës me një modul që lejon krahasimin e imazheve të fytyrës. Nuk është një sistem i njohjes së fytyrës, i ndaluar nga ligji zviceran, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Këshilli Federal miraton përvetësimin e angazhimit për rinovimin e sistemit AFIS

Në mbledhjen e 5 prillit 2023, Këshilli Federal pranoi kredinë e zotimit prej 24.61 milionë frangash, me qëllim financimin e kostove të projektit AFIS2026.

Sistemi i automatizuar i përputhjes së gjurmëve të gishtave AFIS mbështet identifikimin e njerëzve dhe gjurmëve nga skenat e krimit, bazuar në gjurmët e gishtërinjve dhe gjurmët e pëllëmbës. Ky identifikim është i një rëndësie të madhe në luftën kundër krimit. Fedpol sot përpunon me AFIS më shumë se 340,000 kërkesa identifikimi në vit, nga autoritetet e ndryshme kombëtare dhe ndërkombëtare të policisë, sigurisë, doganave dhe migracionit.

Rinovimi i sistemit AFIS
Sistemi aktual AFIS u prezantua në vitin 2016 dhe është projektuar për një jetë dhjetëvjeçare funksionimi. Prandaj, në vitin 2026, ai do të arrijë fundin e jetës së tij, si teknikisht ashtu edhe kontraktualisht. Projekti AFIS2026 synon të zëvendësojë sistemin aktual me sistemin e ri deri në vitin 2026. Ai planifikon të përfitojë nga përparimet e rëndësishme të bëra në metodat e identifikimit të gjurmëve të gishtave dhe gjurmëve të pëllëmbës. Përveç kësaj, AFIS i ri do të plotësohet nga një modul krahasimi i imazhit të fytyrës që korrespondon me teknologjitë më të fundit. Gjatë prezantimit të sistemit ekzistues, prezantimi i krahasimit të imazheve të fytyrës u braktis sepse kostot ishin shumë të larta në krahasim me avantazhet. Që atëherë, zhvillimet teknologjike kanë ndryshuar lojën. Shkalla e njohjes dhe besueshmëria e krahasimit të imazhit të fytyrës tani janë shumë më të mira.

Krahasimi i imazheve të fytyrës
Përputhja e imazhit të fytyrës është një metodë plotësuese e identifikimit biometrik të njerëzve dhe gjurmëve nga skenat e krimit, veçanërisht kur mungojnë gjurmët e gishtërinjve ose gjurmët e ADN-së. Sistemi funksionon në të njëjtën mënyrë si krahasimi i gjurmëve të gishtërinjve: ai lejon, për shembull, në kontekstin e procedimeve penale, të krahasohet një imazh i një të dyshuari me imazhet identifikuese të përfshira në sistemin AFIS. Burime të tjera, si fotografitë në dokumentet e identitetit ose në mediat sociale nuk mund të përdoren për krahasim. Imazhi i fytyrës së personave të kërkuar gjithashtu nuk krahasohet automatikisht dhe në kohë reale me kamerat e vëzhgimit. Prandaj, nuk është mbikëqyrje me njohje të fytyrës për të cilën nuk ka bazë ligjore në Zvicër.

Kuadri i rreptë ligjor
Bazat ligjore të nevojshme për krahasimin e imazheve të fytyrës për të identifikuar personat dhe gjurmët e gjetura në vendin e krimit ekzistojnë që nga viti 2013. Në Zvicër, policia, siguria kufitare dhe autoritetet e migracionit të Konfederatës dhe në të ardhmen, kantonet do të të jetë në gjendje të përdorë krahasimin e imazheve të fytyrës si një metodë shtesë të identifikimit biometrik. Zbatohen të njëjtat dispozita për mbrojtjen e të dhënave si për gjurmët e gishtërinjve dhe profilet e ADN-së.

Ndikimi financiar
Kostot e parashikuara për projektin dhe investimet arrijnë në 26.82 milionë franga për vitet 2024-2026. Funksionimi i sistemit të ri AFIS duhet të çojë në kosto vjetore prej 5.8 milionë frangash.

Derniers articles