13 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Pas krizes në UBS, stabilizohet sistemi bankar në Zvicër

Bernë, 14 gusht -Zyrtaret e larte te UBS thane sot se kanë përfunduar një marrëveshje për mbrojtjen e humbjeve prej 9 miliardë frangash zvicerane (10.27 miliardë dollarë) dhe një obligacion për mbrojtjen e likuiditetit publik prej 100 miliardë frangash zvicerane, të vendosur nga qeveria zvicerane kur mori përsipër rivalin Credit Suisse në mars, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në mars 2023, Credit Suisse ishte në një krizë akute besimi. Prandaj, Këshilli Federal, SNB dhe FINMA duhej të ndërhynin në një njoftim shumë të shkurtër në mes të marsit për të mbrojtur ekonominë zvicerane dhe për të shmangur dëmtimin e vendit. Më 19 mars 2023, Këshilli Federal miratoi një paketë masash që i mundësonin UBS të merrte përsipër Credit Suisse.

Me kombinimin e kësaj marrjeje dhe masave shoqëruese të qeverisë, sistemi financiar arriti të stabilizohej në mënyrë të qëndrueshme. Paketa e masave në lidhje me marrjen e Credit Suisse nga UBS përfshinte, ndër të tjera, një garanci për përthithjen e humbjeve nga Konfederata për UBS në shumën prej 9 miliardë CHF dhe një garanci për SNB për të siguruar kredi për asistencë likuiditeti për Credit Suisse. në shumën 100 miliardë CHF.

Më 11 gusht 2023, UBS njoftoi se po anulonte garancinë e humbjes së qeverisë federale pa zëvendësim. Në të njëjtën kohë, ajo përfundoi gjithashtu marrëveshjen midis Credit Suisse dhe SNB-së për kreditë e asistencës së likuiditetit të qeverisë federale me garanci të mospagimit pa zëvendësim pasi këto kredi ishin shlyer plotësisht. Përfundimi i garancisë së humbjes dhe kreditë federale të asistencës së likuiditetit me një garanci të paracaktuar janë përfundimtare.

Qeveria federale nuk duhej të merrte asnjë humbje nga këto garanci. Me përfundimin e këtyre garancive, rreziqet shoqëruese zhduken edhe për qeverinë federale dhe taksapaguesit.

Derniers articles