20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Ne Festivalin e 24-të të filmit ne Gjermani qe fillon neser, në mesin e 100 filmave nga mbare bota, aty edhe filmat nga Kosova dhe Shqiperia

Bernë, 23 prill -Çdo vit, goEast e transformon kryeqytetin e shtetit Hessian Wiesbaden në një nga vendet më të rëndësishme ndërkombëtare për kinemanë nga Evropa Qendrore dhe Lindore. Festivali i 24-të “goEast – Festivali i Filmit të Europës Qendrore dhe Lindore” do të hapet nesër me “Crossing” në Wiesbaden. Fokusi është në vendet e Kosovës dhe Shqipërisë, ku priten shumë kineast, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Me mbi 100 filma artistikë, dokumentarë dhe filma të shkurtër që përfshijnë shtatë ditë festivali, nga 40 vende do të shfaqen në goEast nga 24 deri më 30 prill, duke përfshirë dymbëdhjetë premiera gjermane, një premierë ndërkombëtare dhe një premierë botërore.

Fokusi është në vendet e Kosovës dhe Shqipërisë, ku priten shumë kineast. Këtë vit fokusi është te filmat e shkurtër queer nga shumë vende të ndryshme. Në garë janë 16 filma, të cilët konkurrojnë për Zambakun e Artë dhe çmimin prej rreth 22,000 euro.

Gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch ka mesuar se  goEast tërheq rreth 400 vizitorë tregtarë dhe rreth 12,000 shikues të kinemasë çdo vit dhe mirëpret mysafirë të njohur, duke përfshirë vitet e fundit regjisorë dhe yje si Agnieszka Holland, Boris Khlebnikov, Ildikó Enyedi, Bence Fliegauf, Martina Gedeck, Julia Jentsch dhe Otar Iosseli. , Sergei Loznitsa, Jiří Menzel, Kira Muratova, Cristi Puiu, Hanna Schygulla, Jerzy Stuhr, István Szabó, Béla Tarr, Maria Schrader, Bohdan Sláma, Małgorzata Szumowska, Krzysztof Zanussi dhe shumë të tjerë.

« Anarcho Shorts », për të cilin ekipi i GoEast ka përzgjedhur filma të shkurtër idiosinkratik, janë rikthyer. “Fokusi” është  edhe nga filma nga kinematografia përmes “Kosovo & Albania”, “Human Rights Sunday” i kushton seksionin e vet të drejtave të njeriut dhe demokratizimit në film, dhe “Fëmijët shkojnë në Lindje” u drejtohet veçanërisht fëmijëve dhe të rinjve. “In Memoriam” nderon regjisorin Otar Iosseliani, i cili vdiq në vitin 2023 dhe Swetlana Sikora, drejtoreshën e parë artistike të GoEast.

“GoEast – Festivali i Filmit të Europës Qendrore dhe Lindore” po hyn në raundin e tij të 24-të dhe prezanton kinemanë e kësaj pjese të krizave dhe emocionuese të kontinentit

Konsiderohet si festivali më i madh i Gjermanisë për filmat nga Evropa Lindore dhe Qendrore. Nga e mërkura e tutje, GoEast do të hyjë në raundin e tij të 24-të në Wiesbaden. “Shpresoj se me shumë filma emocionues dhe diskutime stimuluese ne mund të ndihmojmë në uljen e distancës midis pjesëve të ndryshme të Evropës dhe të mundësojmë shumë takime interesante,” thekson Ellen M. Harrington, Drejtore e Institutit Gjerman të Filmit dhe Muzeut të Filmit në Frankfurt (DFF). të cilin festivali e organizon që nga viti 2001, në prezantimin e programit në Caligari Filmbühne në Wiesbaden.

91 filma të shkurtër dhe të metrazhit të gjatë nga 40 vende do të shfaqen gjatë shtatë ditëve të festivalit dhe më shumë se 200 të ftuar nga industria e filmit në Evropën Qendrore dhe Lindore priten në Wiesbaden. Në konkurs, prodhimet aktuale filmike konkurrojnë për tre çmimet kryesore të dhëna nga një juri ndërkombëtare: “Zambaku i Artë”, me vlerë 10,000 euro, çmimi 7,500 euro për regjisorin më të mirë dhe çmimi 4,000 euro për filmin më të mirë dokumentar.

Të gjitha kontributet pasqyruan « si realitetin ashtu edhe absurditetin e jetës së përditshme në Evropën Qendrore dhe Lindore », thotë Heleen Gerritsen, e cila ka drejtuar goEast që nga viti 2017. Edhe një herë vlen sa vijon: “Personalja është politike” filma si “1489”, “Madina”, “Kix”, “Stacioni i oksigjenit” dhe shumë tituj të tjerë në konkurs kombinojnë “histori personale me një kontekst të gjerë”.

Derniers articles