23.5 C
Berne
dimanche 14/07/2024

Netanyahu kërkon ndihme nga SHBA dhe Evropa. Hamasi del me nje ultimatum, ka një kërkesë nga Izraeli!

Krahu i armatosur i Hamasit ka thënë të hënën se ishte gati të lironte 70 pengje izraelite, kryesisht gra dhe fëmijë, në këmbim të një armëpushimi pesë-ditor në Gaza.

Krahu i armatosur i Hamasit ka thënë të hënën se ishte gati të lironte 70 pengje izraelite, kryesisht gra dhe fëmijë, në këmbim të një armëpushimi pesë-ditor në Gaza.

Sipas mediave të huaja, Abu Ubaida, zëdhënësi i Brigadave al-Qassam, tha në një regjistrim audio të postuar në Telegram, dhe të raportuar nga Reuters, se negociatat janë zhvilluar me ndërmjetësit e Katarit.

“Javën e kaluar pati një përpjekje nga vëllezërit e Katarit për të liruar robërit e armikut – nga gratë dhe fëmijët – në këmbim të lirimit të 200 fëmijëve palestinezë dhe 75 grave të ndaluara nga armiku”, citohet të ketë thënë Ubaida.

Armëpushimi i propozuar, sipas Ubaida, “duhet të përfshijë një armëpushim të plotë dhe të lejojë ndihmë humanitare kudo në Rripin e Gazës”, raportoi Reuter

Siç kujtojnë mediat, rreth 240 pengje u zunë rob gjatë sulmit terrorist të Hamasit në Izrael më 7 tetor, nga i cili u vranë rreth 1,400 njerëz.

Dhe ndërsa Hamasi liroi katër pengje muajin e kaluar me ndërmjetësimin e Katarit dhe Forcat Mbrojtëse të Izraelit liruan një tjetër, asnjë peng tjetër nuk është liruar.

Në regjistrimin audio, Ubaida akuzoi gjithashtu Izraelin për “zvarritje dhe shmangie” të një marrëveshjeje, raportoi Reuters.

Raportet e mëparshme thanë se Hamasi kishte propozuar shkëmbimin e 50 pengjeve izraelitë për një armëpushim pesë-ditor në Gaza – një ofertë e refuzuar nga Izraeli.

The Guardian, e cila citoi tre burime të njohura me ato bisedime, tha se marrëveshja përfshinte lirimin e fëmijëve, grave, të moshuarve dhe njerëzve të sëmurë në këmbim të një pauze në bombardimet e Izraelit të Gazës, për të cilën Hamasi tha se do t’i mundësonte “mbledhjen e pengjeve”.

Përpjekjet e fundit të negociatave për armëpushimin vijnë në mes të një numri në rritje të vdekjeve në Gaza, për të cilin ministria e shëndetësisë e Rripit thotë se tani tejkalon më shumë se 11,000 njerëz.

Derniers articles